Stiri Vulturi

ACTUALIZARE. Faceți cunostință cu noul antrenor al naționalei de seniori a României

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
17.10.2017

Zare Markovski este antrenorul principal al Trabzonsport Medical Park

ACTUALIZARE.

Informația privind Saso Filipovski nu se confirmă. Macedoniano-slovenul se pare că a fost printre numele Comitetului Executiv al Federației Române de Baschet, însă în cele din urmă negocierile nu s-au concretizat.

Astfel forul românesc s-a îndreptat spre Zare Markovski, antrenorul principal al Trabzonspor Medical Park. Născut pe 28 octombrie 1960 la Skopje, Zare si-a început cariera de antrenor în urmă cu 30 de ani. De-a lungul carierei acesta a fost antrenorul principal al echipelor precum Virtus Bologna, Olimpia Milano, Limoges CSP sau Veneția. 

În palmaresul său se regăseste un titlu de campion al Elveției si o Cupă a Elveției în 2001, vicecampion al Italiei în 2007 si o semifinală de FIBA EuroCup în 2007. 

---------------------

EuroBasket 2017 a fost ultimul eveniment la care Marcel Țenter a participat în calitate de antrenor principal al naționalei de seniori a României. Săptămâna precedentă, Federația Română de Baschet a anunțat încheierea de comun acord a relațiilor contractuale cu antrenorul originar din Satu Mare aflat la cârma "vulturilor" la peste 40 de jocuri în perioada 2013-2017.

Mai citiți si:

Antrenor străin la naționala masculină de seniori a României

O zi mai târziu presedintele Horia Păun a informat Comitetul Executiv al FRB, din care mai fac parte Moanță, Muresan, Berceanu, Fometescu si Marinescu, că s-au purtat mai multe discuții cu antrenori străini pentru preluarea echipei naționale de serniori în vederea campaniei de calificare la FIBA World Cup 2019. Presedintele FRB a solicitat acceptul Comitetului pentru a finaliza înțelegerea cu unul dintre acestia, propunerea fiind votată în unanimitate.

Site-ul Total Baschet a aflat numele noului antrenor al naționalei României acesta fiind Sašo Filipovski, nimeni altul decât antrenorul principal al Banvit B.K. Născut pe 6 septembrie 1974 la Ljubljana în Slovenia, Sašo are dublă cetățenie macedoniano-slovenă, iar cariera sa de antrenorat a debutat în 1996 fiind antrenor secund al Olimpiei Ljubljana timp de sapte sezoane. Mai apoi, între sezoanele 2003-2005 a fost promovat în postura de principal al aceleiasi echipe câstigând campionatul în două rânduri.

Sezonul 2006-2007 l-a regăsit pentru prima oară în străinătate, la formația Turow Zgorzelec din Polonia, unde a cunoscut succesul. În primii doi ani Filipovski a devenit vicecampion fiind numit de fiecare dată antrenorul anului în Polonia. A mai petrecut un sezon la Zgorzelec, după care în perioada 2009-2010 a strâns colaborări de scurtă durată, ca si antrenor secund, cu Lokomotiv Rostov si CSKA Moscova.

În ianuarie 2011 Sašo a devenit principal la Lottomatica Roma, însă fără realizări notabile. Sezonul următor a revenit în Slovenia, pentru doi ani, la Olimpija câstigând de fiecare dată Cupa Sloveniei. Din nou a părăsit Ljubljana cu destinatia Polonia, fiind antrenor principal la Stelmet Zielona Gora. A petrecut două sezoane alături de formația poloneză, câstigând de fiecare dată titlul. De asemenea, Sašo a fost antrenorul lui Vlad Moldoveanu în stagiunea 2015/2016, când Stelmet a participat în grupele Euroligii, iar mai apoi în EuroCup. 

În sezonul precedent a fost angajat de către puternicul club Banvit B.K. din Turcia, alături de care a avut un sezon excelent. A câstigat Cupa Turciei si a pierdut finala Basketball Champions League în fața Iberostar Tenerife din Spania. Ca urmare a rezultatelor notabile, contractul i-a fost prelungit si pentru stagiunea actuală.

Până la ora redactării acestui articol Federația Română de Baschet nu a făcut cunoscut numele noului antrenor al României, însă sursele Total Baschet indică că acesta este Sašo Filipovski.

Palmares:

Două Super Cupe ale Sloveniei (2003, 2004)
Două Titluri în Slovenia (2004, 2005)
Două Cupe ale Sloveniei (2004, 2005)
O Cupă a Poloniei (2015)
Două Titluri în Polonia (2015, 2016)
O Cupă a Turciei (2017)
 

1 comentariu la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer :

    Romania
    E bine ca se încearcă, însă mi-e teama ca la ce jucători are la dispoziție va realiza tot ce a făcut și Tenter.

    cu 6 ani în urmă (17.10.2017) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!