Stiri Vulturi

Aleksandar Vuletic: „Cred că duelurile dintre România și Slovacia vor fi foarte interesante”

Radu Bărăian

Radu Bărăian
24.02.2014

Cel mai eficient baschetbalist din Liga Națională de Baschet Masculin în turul actualei stagiuni, Aleksandar Vuletic, a părăsit Concordia Chiajna la mijlocul lunii ianuarie pentru a semna cu slovacii de la Handlova. De asemenea, înainte de a ajunge în primul eșalon baschetbalistic din România, Vuletic a mai jucat în Slovacia la Banska Bystrica. 

Reprezentativele masculine ale României și Slovaciei vor da piept în Grupa F din cadrul preliminarilor EuroBasket 2015. Aleksandar Vuletic a vorbit pe larg pentru site-ul nostru despre viitoarea adversară a „tricolorilor”. 

„Slovacii au o națională foarte bună și de mare perspectivă. Este compusă în marea sa parte din jucători tineri, cel mai în vârstă având 26 de ani. Am avut prilejul să joc în aceeași echipă cu majoritatea internaționalilor slovaci. Înainte să vin la Chiajna am evoluat la Banska Bystrica sub comanda actualului antrenor al slovacilor, Miroslav Grznar. Aproape toți restul jucătorilor mi-au fost adversari, aici în campionatul lor național.

Slovacia are și câțiva jucători cu experiență în Euroligă. Cel mai bun baschetbalist slovac al momentului este Anton Gavel care joacă din 2009 la Brose Baskets, cu această echipă câștigând patru titluri și trei cupe în Germania, fiind desemnat de trei ori MVP-ul finalei Bundesligii. Trebuie menționați și veteranii, frații Radoslav și Martin Rancik, jucători emblematici pentru baschetul slovac, care au activat la echipe europene de prestigiu. Radoslav joacă la CEZ Nymburk și a trecut pe la Benetton, Galatasaray sau Azovmash, iar fratele său mai mare, Martin, s-a întors acasă și joacă la Inter Bratislava, după peregrinări prin campionate puternice precum cele din Italia, Grecia și Spania.

Despre slovacii din lotul național se poate spune că sunt niște atleți desăvârșiți, încălzirea lor dinaintea meciurilor arată ca un concurs de dunk-uri destul de bun. Liderul tinerei generații este nimeni altul decât fiul selecționerului, Richard Grznar, care mi-a fost coechipier la Banska Bystrica acum doi ani, înainte de venirea mea în România. Acest jucător care este în acest moment cel mai bun marcator al campionatului slovac a semnat acum câțiva ani un contract cu Maccabi Tel Aviv, dar n-a mai ajuns în Israel din cauza unei accidentări la genunchi. Grznar are predispoziții fizice de excepție și joacă pe posturile 1 și 2. De la fosta mea echipă, Banska Bystrica, în vederea lotului se mai află și jucătorii Richard Korner (SG-SF), Maros Rendla (SF-PF), Peter Dorozil (PF) și Milan Ziak (PG). Din actuala mea echipă, Handlova, concurează pentru un loc în „națională” jucătorii Jozef Vojtek pe poziția de pivot și extrema Tomas Mrvis, un baschetbalist tânăr cu potențial uriaș.   

Cred că duelurile dintre România și Slovacia vor fi foarte interesante. Sub coș, România are un avantaj foarte mare prin Bogdan Țibârnă sau Ionuț Drăgușin pentru că slovacii nu au un pivot clasic peste 2.05 metri. În schimb, fundașii naționalei Slovaciei sunt foarte atletici și le place joaca „run and gun”, urmează să vedem cum se vor descurca jucătorii români în fața unui astfel de stil de joc. Ca și concluzie, sper să fie spectacol și fie ca cel mai bun să câștige”.

Pe lângă naționala Slovaciei, România va întâlni în preliminarile EuroBasket 2015 reprezentativele similare ale Letoniei și Suediei. 

*Foto: Facebook Aleksandar Vuletic

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!