Stiri Vulturi

CE U16F Junioarele se pregătesc pentru Campionatul European

Claudiu Dekan

Claudiu Dekan
04.07.2014

În perioada 31 iulie - 10 august naționala feminină U16 ne va reprezenta la Tallin, în Estonia, la Campionatul European de Baschet. Echipa antrenată de Mădălin Piperea, Alexandru Șerban și Alexandra Cutaș a fost repartizată în grupa A, alături de Finlanda, Polonia și Irlanda.

Antrenorul principal Mădălin Piperea a acordat un interviu pentru site-ul Federației Române de Baschet în care a vorbit despre componența lotului, programul de pregătire, potențialul fetelor noastre și valoarea adversarelor.

 

Peste o lună veți intra în focurile "Europenelor" U16. Care credeți că sunt șansele noastre la turneul final european?

Fiecare echipă prezentă la Campionatul European U16 feminin are șansa ei. Dacă vom ști să tratăm meciurile cu maximă seriozitate și să avem încredere în potențialul nostru, echipa României poate avea un cuvânt greu de spus la turneul final european și cred că putem ajunge printre primele opt echipe de la acest Campionat European.

Care credeți că sunt cele mai periculoase adversare din grupă? Dar din întreaga competiție?

Din punctul meu de vedere, cele mai periculoase echipe pe care le vom întâlni în Grupa A sunt cele ale Finlandei și Poloniei. Dacă vom reuși să gestionăm bine meciul inaugural și vom trece în prima zi de Finlanda, cred că putem face o figură destul de frumoasă la Campionatul European. Vorbind la modul general, cele mai puternice echipe care vor fi prezente la turneul european de la Tallin sunt selectionatele Ungariei și Angliei.

Care este programul de pregătire și care este nucleul de jucătoare pe care va bazați pentru Europene?

Am început deja pregătirea pentru Europene din data de 12 iunie, în Alexandria. În perioada 29 iunie - 03 iulie avem programate jocuri amicale în București, la Arena de Baschet, împotriva selecționatelor Bulgariei și Israel. Urmează alte meciuri de pregătire la Samokov, în perioada 07-09 iulie, cu naționala Bulgariei iar din 10 iulie și până în 16 iulie ne vom pregăti la Cluj-Napoca, unde vom susține și două amicale cu puternica echipă a Ungariei. Vom reveni la Alexandria pentru ultimul stagiu de pregătire, programat pentru perioada 19-29 iulie, iar după aceea vom pleca spre Tallin, la Campionatul European, întreceri care se vor derula în perioada 31 iulie - 10 august. Trecând la componența lotului, pentru întrecerea europeană ne bazăm în pregătire pe un lot format din: Burz Andreea, Dinu Claudia și Amira Al Ash Hab (toate de la ACS Champions), Iana Violeta, Sandu Ioana, Podar Alina (toate de la CSS Alexandria), Tamaș Diana și Bot Roberta (de la NBS Cluj-Napoca), Enache Irina (CSS Ploiești), Neagu Larisa și Serrieh Zahra (de la CSS Bega Timișoara), Nini Bianca și Crețu Andreea (de la Phoenix Galați), Bogateanu Andreea și Armanu Ecaterina (de la CSU Brașov) și Roberta Carla Salatioan (LAPI Dej).

Care credeți că sunt atuurile României?

Sper ca până la startul Campionatului European de la Tallin jucătoarele noastre să conștientizeze că apărarea câștigă meciurile. Sper ca acest lucru să fie principalul nostru atu. Încercam în această perioadă să le facem să înțeleagă că lotul național al României este maximum unde pot ajunge în acest moment și trebuie să înțeleagă că fiecare jucătoare are o responsabilitate clară și trebuie să dea totul pentru echipă.

Dar minusurile?

Este prima dată de când antrenez loturile naționale de junioare ale României unde nu avem jucătoare de talie. Este un minus foarte mare, astfel că trebuie să regândim strategia acestei echipe naționale în funcție de ce lot avem.

Un mesaj de încheiere, pentru tinerele baschetbaliste, dar și pentru suporterii baschetului românesc!

Pentru tinerele baschetbaliste, nu pot decât să le transmit că dacă vor să ajungă la un nivel performant în baschet, trebuie să muncească asiduu, zi de zi, și cu siguranță rezultatele vor veni... Trebuie doar să ai încredere în potențialul propriu, să ai mentalitate de învingător și să-ți perfecționezi zilnic cunoștințele tehnico-tactice.

Pentru fanii baschetului românesc, sper să vină în număr cât mai mare la meciurile echipelor naționale și să-i susțină pe tricolori, atât în acest an, la Campionatul European U18, feminin, de la Timișoara și Oradea, la meciurile seniorilor din calificările pentru Eurobasket 2015, de la Sibiu, cât și la anul, la Eurobasket Women 2015. Și, de ce nu, să încerce să fie alături de reprezentativele noastre la toate Campionatele Europene din această vară, acolo unde echipele României sunt prezente în competiție, și să contribuie, astfel, la ridicarea moralului tricolor.

Vom reveni cu amănunte despre rezultatele reprezentativei noastre U16 în meciurile de pregătire cu Bulgaria și Israel.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!