Stiri Vulturi

CE U20M Divizia B - Adversar de NBA pentru naționala României

Paul Olar

Paul Olar
12.07.2014

România are parte sâmbătă, 12 iulie, de cel mai crâncen adversar la Campionatul European U20. Formația noastră dă piept cu țara gazdă, Bosnia și Herțegovina, într-un duel programat la ora 22:00.

Neînfrânți până în prezent, ex-iugoslavii se înscriu la titula de favorită la promovarea în prima urnă valorică. Trupa lui Alen Abaz a trecut la diferențe considerabile de Belgia, respectiv Cipru și pleacă din postura de favorită incontestabilă în fața "tricolorilor". Bosniacii pornesc cu șansa întâi datorită lotului, condus de celebrul Jusuf Nurkić.

Născut pe 23 august 1994, sportivul amintit este liderul absolut al generației sale. El măsoară 2.13 m și cântărește 127 de kg, evoluând pe poziția de pivot. Nurkić și-a început junioratul la Zlatorog Laško (Slovenia), dar în februarie 2012 a ajuns sub formă de împrumut la Olimpija Ljubljana. În timpul unui turneu de pregătire, Jusuf a prestat încântător și i-a convins pe oficialii Cedevitei Zagreb, care l-au achiziționat imediat.

Ulterior, după numeroase probe de joc, centrul a semnat un angajament valabil pe patru ani cu gruparea din capitala Croației. Cunoscutul Aleksandar Petrović, antrenorul din vremea respectivă a grupării roș-albastre, nu i-a dat prea multe șanse viitorului adversar al nostru. Drept urmare, jucătorul a cerut să fie cedat pentru o scurtă perioadă la Zadar. Banca tehnică a Cedevitei a suferit modificări, antrenor principal devenind Jasmin Repeša.

Nurkić avea să cunoască sub comanda selecționerului Croației o perioadă înfloritoare. El a bifat prezențe constante în Liga Adriatică, acolo unde a străns medii de 11.7 puncte, 5.7 recuperări și 1.1 intercepții, în 16.3 minute petrecute pe parchet. Totodată, Cedevita a ajuns în finala competiției precizate anterior, pierdută însă împotriva Cibonei Zagreb.

Pe plan internațional, Jusuf a strălucit la ultima ediție a Campionatului European U18, contabilizând următoarele statistici: 19.4 puncte, 13.3 recuperări și 1.1 pase decisive. În consecință, el a fost numit în echipa ideală a turneului și a primit distincția de MVP. De asemenea, pivotul face parte din naționala de seniori a reprezentativei de la Sarajevo.

Înscris în Draft-ul NBA de luna trecută, ex-iugoslavul a atras atenția reprezentanților lui Chicago Bulls. "Taurii" l-au selectat de pe poziția 16, dar l-au cedat la Denver Nuggets.

Nurkić reprezintă, așadar, principala gură de foc a Bosniei. Grație fizicului impunător, el poate fi un adversar de temut pentru orice reprezentativă. Atât la tineret, cât și în preliminariile Eurobasket.

Iată și un montaj video cu acțiuni ce poartă semnătura bosniacului:

*Foto: Brad Penner/USA Today Sports

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!