Stiri Vulturi

Cine aleargă după doi iepuri nu prinde niciunul

Cine aleargă după doi iepuri nu prinde niciunul

Federația Româna de Baschet a ales pentru vara lui 2023 ca prioritatea numărul unu pentru baschetul masculin să fie participarea la Universiada de la Chengdu, din China. Asta în detrimentul precalificărilor pentru EuroBasket 2025, în care țara noastră s-a duelat cu Albania și Slovacia, pentru ca în final să se vadă de două ori învinsă de cea de-a doua națională amintită.

Abordarea Federației Române de Baschet ne aduce aminte de un vechi proverb, „cine aleargă după doi iepuri nu prinde niciunul”. Aceste vorbe sunt perfect valabile pentru naționalele masculine ale României.

În precalificările pentru EuroBasket 2025, România a fost învinsă în două rânduri de Slovacia. Dacă la Pitești jocul a fost pe muchie de cuțit, câștigat de oaspeți la doar patru puncte, la Levice lucrurile au stat cu totul altfel, iar după o primă repriză, cât de cât echilibrată, în cea secundă tricolorii nu au mai contat, scorul a luat proporții și la final s-a consemnat 83-58. România ratează astfel calificarea în preliminariile care puteau aduce în țara noastră naționale tari din baschetul mondial.

În aceeași zi de 2 august, naționala universitară a pierdut cu Brazilia, scor 84-66, la Jocurile FISU de la  Chengdu. Prima repriză a fost una care a dat speranțe suporterilor români, dar după pauză registrul jocului a fost cu totul altul și sud-americanii s-au impus clar în sfertul de finală.

Se poate spune că rezultatul României de a ajunge în primele 8 echipe de la Universiadă nu este unul de lepădat. Totuși, lucrurile nu stau chiar așa, pentru că tricolorii au învins Mongolia și Africa de Sud pentru a ajunge în acea fază a competiției.

În turneul de clasare pentru locurile 5-8, România se va duela cu Coreea de Sud, iar ulterior, în funcție de rezultate, cu Lituania sau Finlanda.

Eșec așteptat pentru naționala de seniori în precalificările pentru EuroBasket 2025

Chiar dacă nu demult, România învingea Slovacia în precalificările pentru EuroBasket, acum eșecul era așteptat, tocmai din faptul că „echipa universitară” a fost prioritară. Cel mai bun jucător al momentului, Emanuel Cățe, a fost redirecționat către lotul pentru Chengdu. La fel și căpitanul naționalei de seniori, Bobe Nicolescu. O altă piesă importantă pentru naționala de seniori, Lucas Tohătan, a făcut parte din lotul universitar.

Prezența jucătorilor importanți la naționala universitară a fost motivată de federali de dorința acestora de a juca la singura Universiadă pentru care erau eligibili. Din discuțiile noastre unul dintre jucători, lucrurile nu au stat chiar așa, iar acesta nu și-au dorit să facă parte din lotul pentru China.

Nimeni nu și-a dorit să preia astfel banca tehnică a naționalei de seniori a României. Nimeni nu a dorit să se asocieze cu un eșec scontat într-o fază atât de incipientă a preliminariilor pentru EuroBasket 2025. Din surse de încredere, cunoaștem situația unui antrenor român, fără angajament la acel moment, care a spus pas echipei naționale.

Așa s-a ajuns la soluția de avarie, Michael Gorka, probabil singurul pe care nu l-a deranjat să fie artizanul eșecului echipei naționale. Un antrenor israelian, fără prea multă experiență internațională, la cei 50 de ani ai săi. A antrenat echipe din țara natală, dar palmaresul lui spunea multe, 133 de meciuri, cu 58 de victorii și 75 de înfrângeri. La naționala României și-a îmbunătățit totuși procentajul victoriilor, aici având 50%. Glumim amar, bineînțeles. Gorka va prelua, după aceste precalificări, banca tehnică a lui Maccabi Rishon LeZion, echipă din liga secundă a Israelului.

Așadar, ratarea accederii în preliminariile EuroBasket 2025 nu are trebui să ne surprindă, dar cu siguranță ne întristează, sentiment resimțit și de unii componenți ai echipei naționale, care nu au avut parte de „prioritate zero” în obținerea calificării mai departe.

8 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Eu
    astept si opinii ale unor oficiali din baschet ( altii decit angajati ai ferebeului ). Chiar sunt curios, desi nu-mi fac sperante la altceva decit vorbe goale si lozinci. Cine stie poate fosti jucatori, fara angajamente pe linie de partid si baschet.
    E drept, ca nimeni nu garanta pre-calificarea, chiar si cu cei 3 jucatori, dar macar puteai spune ca te-ai straduit. PARANTEZA : S-a vazut la aceasta universiada ( cu u mic ) ca natiunile "mici" ca morala, au trimis jucatori profesionisti sa joace cu studenti ! Inchis paranteza !
    Eu ramin la parerea ca acest ferebeu este o bataie de joc si hotaririle/razgindirile si din nou razgindirile/hotaririle din ultimul timp o arata cu prisosinta. Iar cireasa "dupe" tort este chiar aceasta regula cu 2 romani neaosi OBLIGATI sa se faca ca joaca baschet, care nu este altceva decit un PRETEXT sa mareasca taxele pe jucatorii straini. Pentru nationalistii dacopati, trebuie spus ca logic este sa introduci masuri protectioniste atunci cind ai INFLATIE ( fuga la DEX ) de jucatori autohtoni pe care nu ai unde sa-i vezi jucind. Nu atunci cind maresti numarul de echipe in prima Liga, de trebuie sa legitimezi copilandrii de 15-16-17 ani ca sa poti face fata antrenamentelor in 5 contra 5 !
    In rest , asa cum am mai spus , SUCCES agentiei de turism ferebeu ! Si la mai multe chiolhane ca aveti acum de unde ( si aveti si timp !)

    cu 9 luni în urmă (02.08.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      + ( plus, nu cruce)
      Ce ma intristeaza cel mai mult, este ca mai sunt indivizi ( in viata de zi cu zi, probabil chiar persoane cumsecade) care se uita cu admiratie in gura ferebeului. Asta daca nu cumva chiar citiva dintre ferebisti, posteaza pe site.

      cu 9 luni în urmă (02.08.2023)
    • Ciucâ:

      Titirel
      Dacâ nu ti scoți cârnații din urechi nu ai auzit ce a spus comentatorul âla simpatic ınainte de meciul cu slovacia de la piteşti, carmen tocalâ declarase câ este nemultumita de meciul cu albania şi dacâ se va continua aşa se va gândi sâ schimbe regula din nou.
      Anul âsta retrogradeaza 4 echipe din Lnbm, deci scade numarul nu se mareste titistietot

      cu 9 luni în urmă (02.08.2023)
    Raspunde
  • 'mpepo :

    Universiada
    Sunt mai importante eventualele medalii ( nu e cazul,evident) la Universiadă sau o eventuală calificare într-o competiție europeană unde participă cele mai bune naționale ale continentului ? Unde poți să-ți verifici și să-ți îmbunătățești nivelul sportiv. Pentru că în niciuna dintre întreceri nu am obținut nimic. Și ne rămâne directiva FRB-ului. Pe care nu o mai comentez.

    cu 9 luni în urmă (02.08.2023) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Chiar
    dacă indirect, cînd prostia depășește obrăznicia, mă simt dator la un răspuns. Așa cu mantinela. Mantinela fiind spațiul acela "moale" în care dau cu capul tot felul de efeminați cu pretenții de patinatori artistici, pînă li se umflă capul în așa fel încât neuronașul stingher are loc berechet să emită tot felul de inepții ( caută poate găsești ). De fapt devine metrul etalon al analfabetismului funcțional. Pentru lecția viitoare îi propun un cuvînt nou : CONSECVENȚĂ. Adică cam de ce dă dovadă ferebeul în accepțiunea neuronasului, cînd schimbă regulile și regulamentele cam de două ori pe an, inclusiv în pauza meciurilor. Chiar nu are importanță că respectivul neuronaș pune în antiteză ( auci, doare ) niște fapte anterioare ( adică s-au petrecut cu un an sau doi în urmă- regula cu 2 daci, respectiv numărul de echipe din Ligă) cu o ipotetică schimbare bazată pe o insatisfacție ( au, mă doare ).
    Dar ce pretenții să ai de la un individ, certat cu tot ce ține de cultură generală. Eufemistic vorbind...

    cu 9 luni în urmă (03.08.2023) Raspunde
  • BC CSU Sibiu mihaitha :

    Surprize, surprize!
    Ce?!? FRB sa ia o decizie cretina? Cine a mai vazut asa ceva?

    cu 9 luni în urmă (03.08.2023) Raspunde
  • Ciucâ :

    Titirel
    Bine câ tu eşti destept cât un papagal,ai invâţat 3 cuvinte (ferebeu berceanu daci) de succes care te au dus ın varful gargarei.ro.bravo le ai şi cu patinajul,probabil ai fost inghesuit de multe ori

    cu 9 luni în urmă (04.08.2023)
    • Ciucâ:

      Titirel 2
      la mantinela. Ferebistii nu au voie pe aici?tu hotaresti?
      Eu sunt analfabet functional dar tu eşti paralel cu sportul ın general,tu te pricepi doar la poezii povesti.jucandute cu mingiutele de baschet ale prietenilor chiar crezi câ te pricepi la sport. Apropo te a durut de vreo 2 ori când te jucai, sper câ eşti bine acum.
      Ps. Ptr biluta 5 trebuie sâ scrii de 3-4 ori pe zi

      cu 9 luni în urmă (04.08.2023)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!