Stiri Vulturi

Dan Calancea: „Consider că putem avea o comportare onorabilă”

Radu Bărăian

Radu Bărăian
26.06.2014

Campionatul European de baschet feminin U20 Divizia B se apropie cu paşi repezi, competiţia organizată în Bulgaria îşi va deschide porţile în data de 3 iulie. Reprezentativa României va fi prezentă la rândul ei la acest turneu acolo unde se va lupta cu echipe precum Bulgaria, Bosnia&Herţegovina, Marea Britanie, Germania, Ungaria,Israel, Lituania, Norvegia şi Portugalia. 

Dan Calancea, antrenorul lotului U20, a vorbit în exclusivitate pentru TotalBaschet despre competiţia de la Sofia. În primă instanţă, întrebat despre obiectivul naţionalei la Eurobasket U20 de la Sofia, tehnicianul consideră că, lăsând la o parte faptul că România este cotată cu ultima şansă, tricolorele pot lăsa o impresie frumoasă.

„Obiectivul principal al celor care gândesc strategia unui lot naţional de tineret, din punctul meu de vedere, trebuie să fie pregătirea a cât mai multor jucătoare care să fie capabile să facă rapid trecerea către lotul de senioare. Personal caut să transmit tot timpul jucătorilor o dorinţă de victorie ieşită din comun, indiferent de oponentul cu care ne confruntăm. Chiar dacă în Bulgaria suntem cotaţi cu ultima şansă, precedentele campionate europene U18 şi U20 la care a participat această generaţie neaducand victorii naţionalei noastre, consider că putem avea o comportare onorabilă”.

Tehnicianul român a vorbit şi despre nivelul echipei noastre, respectiv despre celelalte echipe angrenate în competiţie, fiind subliniat faptul că nu există nicio favorită certă.

„Împreună cu Monika Brosovszky-Boriga luptăm cu acest grup să le facem să înţeleagă că unitatea şi atitudinea, de multe ori suplinesc lipsa individualităţilor. Sunt formatii solide la acest campionat, unele dintre ele având în componenţă certe valori în baschetul european. Nu consider că există o favorită certă şi nu cred că la sfârşitul competiţiei va exista echipă care să nu cunoască gustul înfrângerii”.

Într-un final, întrebat cu ce lot va aborda întrecerea din Bulgaria, Dan Calancea se vede într-o situaţie oarecum atipică, spunând că modul de abordare a acestui turneu final este unul inedit.

„Din păcate datorită susţinerii examenului de Bacalaureat, care se suprapune cu prima parte a competiţiei, avem la dispoziţie un număr limitat de jucătoare. Unele vin câteva zile, se antrenează, pleacă, revin. Suntem ca un student care se pregăteşte pentru sesiune, dar nu învaţă toate cursurile. La examen se poate să aibă noroc şi să-i pice numai subiectele învăţate, dar la fel de bine se poate întâmpla şi invers şi să nu poată scrie ceva la niciunul dintre subiecte. Modul de abordare este inedit pentru că în 3 iulie avem primul joc cu Portugalia, iar pe 4 iulie patru componente ale naţionalei vor susţine ultima probă la examenul de Bacalaureat, după care se vor alătura lotului”.

România a susţinut la începutul acestei săptămâni două meciuri amicale în compania Bulgariei chiar în oraşul care va găzdui Eurobasket U20 Divizia B. Ambele confruntări au fost pierdute de tricolore, 41-72, respectiv 51-78. În cadrul acestor două meciuri de pregătire, antrenorii Dan Calancea şi Monika Boriga-Brosovszky au avut la dispoziţie un lot format din Selena Kirberg, Alexandra Dumitrache, Dora Ardelean, Iulia Raileanu, Cristina Irina Gavrila, Ana Grigore, Kinga Reka Domokos, Simina Laura Avram, Gabriela Magurean şi Betty Akathiotou.

În continuare puteţi consulta programul naţionalei României U20 la Campionatul European Divizia B de la Sofia:

Joi, 3 iulie. România vs. Portugalia - Ora 13:45

Vineri, 4 iulie. Bosnia&Herţegovina vs. România - Ora 11:30

Sâmbătă, 5 iulie. România vs. Lituania - Ora 20:15

Luni, 7 iulie. România vs. Ungaria - Ora 20:30

Marţi, 8 iulie. Israel vs. România - Ora 13:45

Miercuri, 9 iulie. România vs. Norvegia - Ora 20:30

Vineri, 11 iulie. Marea Britanie vs. România - Ora 11:30

Sâmbătă, 12 iulie. România vs. Bulgaria - Ora 18:15

Duminică, 13 iulie. Germania vs. România - Ora 13:45

Cele 10 reprezentative feminine vor juca fiecare cu fiecare, iar la sfârşit cele mai bune 3 clasate vor promova în Divizia A. Toate partidele din cadrul acestui turneu final se vor juca în Sala "Universiada" din Sofia. 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!