Stiri Vulturi

Dragan Petricevic: „A juca în echipa națională este ceva ce nu necesită vreo motivare în plus”

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
24.08.2022

Dragan Petricevic: „A juca în echipa națională este ceva ce nu necesită vreo motivare în plus”

Reprezentativa masculină de seniori a României se pregătește pentru ultimele două meciuri ale acestei veri. Tricolorii vor debuta în faza a doua a precalificărilor pentru FIBA EuroBasket 2025 cu jocuri împotriva Portugaliei și Bulgariei.

Cu ocazia acestei ferestre a naționalei, selecționerul Dragan Petricevic a vorbit în exclusivitate pentru Baschet.Ro despre următoarele două dispute ale elevilor săi.

„Ne așteaptă două meciuri dificile, la care trebuie să fim la parametri maximi din toate puncte de vedere, ca să putem emite pretenții la victorie. Ambele echipe pe care le vom întalni au avantajul meciurilor contra naționalelor puternice în calificarile pentru Campionatul Mondială. Mai mult de atât, ambele echipe vor fi întărite cu jucători de excepție care nu au jucat în aceste calificari și ma refer la Queta la Portugalia, jucătorul sub contract cu Sacramento Kings, precum și Vezenkov la Bulgaria, jucătorul celor de la Olympiacos. Totodată, echipa noastră este destul de tânără. Am observat că unii jucatori încep să se maturizeze în joc și am mare încredere că putem să jucăm un baschet bun.”

Antrenorul Vulturilor a vorbit pe scurt și despre meciurile test cu Israel, încheiate cu două eșecuri pentru naționala noastră.

„Este greu de tras orice concluzie reală după aceste doua meciuri. Israel se afla în pregatire de la începutul lui iulie, sunt într-un cantonament deschis, lucru care este ușor de realizat într-o țară mică și cu infrastructură bună. Fără să vorbim de diferențele de valoare, noi după 5 zile de pregătire am întâlnit o echipă care este împreună de o lună și jumătate. Diferențele de scor au fost dureroase, dar eu consider că am avut două meciuri utile și de folos. Este important să jucăm cu echipe mai bune decât noi, doar așa putem crește. Nu am observat vreo pierdere de încredere din partea jucătorilor în potențialul propriu , lucru care mă bucură foarte mult. Asta pentru că noi în cele doua meciuri am jucat preț de 13-15 minute un baschet corect, dar din păcate am putut doar atât.”

Meciul cu Portugalia din Sala Olimpia din Ploiești va fi ultimul al României pe teren propriu în anul 2022. Dragan Petricevic a zis că acest lucru nu ar trebui să reprezinte o motivație în plus neapărat pentru jucători, mândria că îmbracă tricoul naționalei fiind suficientă.

„Nu cred că are vreo relevanță faptul că e ultimul sau că e primul meci acasă dintr-un an. A juca în echipa națională este ceva ce nu necesită nicio motivare în plus. Faptul că îți reprezinți țara este cea mai puternică emoție pe care orice sportiv trebuie să o simtă, indiferent de ramura sportivă. Meciurile cu Albania și Luxemburg de pe teren propriu le-am jucat la Ploiești și la Timișoara. Ambele săli au fost pline de copii și tineret, care joacă baschet. Ce motivație mai mare există pentru Lucas Tohătan sau pentru Emanuel Cățe de exemplu, decât faptul că joacă în maioul naționalei și devin deja modele pentru acești copii?”

În final, antrenorul lui SCM OHMA Timișoara a vorbit și despre atmosfera din cadrul lotului după aceste zile petrecute în cantonament.

„Atmosfera este una pozitivă, deși acest cantonament a durat 21 de zile. Am spus mai înainte că Israelul este în pregătire de o lună și jumătate, dar este vorba de un alt tip de cantonament, pe care în România nu este posibil să îl implementăm datorită distanțelor și infrastructurii. În orice caz, indiferent de rezultatele pe care le vom avea în aceste două meciuri, doresc să spun că echipa s-a comportat bine în pregătire și că am simțit o creștere din punctul de vedere al responsabilității. Desigur, e loc și de mai bine și aici în primul rand mă refer la nivelul de pregătire fizică individuală pe timp de vacanță, dar sunt convins că pe an ce trece vom progresa și la acest capitol.”

Meciul cu Portugalia este programat joi, 25 august, de la ora 19:00 și va fi transmis de Digi Sport și Prima Sport, pe când cel cu Bulgaria se va juca duminică, 28 august, de la ora 19:00.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!