Stiri Vulturi

Dragoș Diculescu explică de ce a mers în Islanda și ce urmează după această experiență

Dragoș Diculescu explică de ce a mers în Islanda și ce urmează după această experiență

În actualul sezon Dragoș Diculescu a decis să se întoarcă în Liga Națională, după ce în ultimele două stagiuni jucase în Olanda, la Lanstede Hammers. Însă perioada petrecută în Constanța a fost foarte scurtă. Diculescu avea o clauză de opt-out și putea oricând să plece, dacă îi venea o ofertă din străinătate.

Așa că, după mai puțin de trei luni petrecute la Constanța, Diculescu a plecat la o destinație mai degrabă excentrică. Internaționalul român a decis să facă pasul în campionatul Islandei, la Hamar. El a povestit într-un interviu pentru baschet.ro ce a descoperit acolo.

„Este o experiență complet diferită față de tot ce am trăit până acum. Este o comunitate foarte unită, o societate care susține orice inițiativă. Fiindcă sunt un număr mult mai mic de oameni, toți se cunosc între ei, sunt ca o mare familie. Eu locuiesc într-un oraș de 3-4.000 de locuitori, iar echipa noastră este sponsorizată de absolut orice business din oraș, fie că mă duc la un magazin, la un service auto, la un restaurant. Acest lucru îmi dă o senzație de familie, de unitate.”

Dragoș Diculescu a explicat și ce fel de baschet a găsit în Islanda:

„Am fost primit cu foarte multă căldură în țara frigului. Am ajuns într-o echipă total schimbată, pentru că sezonul n-a început cum s-a dorit și s-au schimbat foarte mulți jucători. Deci a fost un început nou de sezon, atât pentru mine cât și pentru colegii mei. Încă lucrăm să ne îmbunătățim jocul. Sunt foarte mulțumit de ce am găsit aici. Se joacă un baschet foarte eficient, rapid, multe echipe joacă run & gun, mai sunt și altele care joacă un baschet mai tradițional. Sunt foarte mulți jucători americani și europeni, un mixt foarte interesant de culturi. Sunt mulțumit că am această oportunitate, în primul rând ca jucător, apoi ca om”.

Cum Hamar nu are șanse să prindă playoff-ul, Diculescu deja își face planuri pentru perioada viitoare:

„Dacă se termină campionatul, planul este să găsim o altă ligă. Am avut discuții și în Estonia, și pentru liga de vară din Canada. Dacă nu găsesc, mi-ar plăcea să merg în America și să lucrez individual, după experiența de vara trecută din Turcia. Sincer, mi-ar plăcea să îl caut pe antrenorul lui Joe Ingles, pentru că mi s-a spus că semăn cu el ca stil de joc.”

Internaționalul român a vorbit și despre decizia de a pleca de la Constanța. Pe malul mării, Diculescu a evoluat în nouă partide și a avut medii de 12.4 puncte, 4.7 recuperări și 2.2 pase decisive în aproape 28 de minute petrecute pe teren:

„Nu vreau să se înțeleagă că am plecat de la Constanța pentru că nu mi-a fost bine acolo. Toate înțelegerea mea a conținut această premiză în care eu am obiectivul să joc în afara României și să câștig un titlu în afara țării. Am avut șansa să câștig Cupa în Olanda și vreau să retrăiesc din nou aceste sentimente de a fi atât de aproape de a câștiga un trofeu din postura unui jucător străin cu responsabilitate mare. Revenind un pic la Constanța, asta a fost înțelegerea dintre noi, să pot pleca dacă vine o ofertă de la o echipă de afară. A fost o situație win-win pentru ambele echipe: eu am avut ocazia să mă antrenez și să joc în continuare sportul pe care îl iubesc și să ajut echipa să își îndeplinească obiectivele. Cu siguranță lucrurile puteau merge mai bine, puteam obține mai multe victorii, dar sunt bucuros să văd Constanța în Final Four-ul Cupei, că e în top 10 LNBM și are un parcurs bun. Sunt mulțumit că mi s-a oferit oportunitatea să fac parte din grupul Constanței, cât și să continui să pot să îmi urmez visul de a juca afară. Vreau să se înțeleagă că n-am plecat de la Constanța pentru că lucrurile n-au mers bine, ci pentru că aceasta a fost înțelegerea de la început și sper că în timpul scurt în care am fost acolo am putut lăsa ceva bun în urmă.”

Fostul jucător al Timișoarei și Craiovei a explicat și cum a simțit baschetul din LNBM, după o pauză de doi ani:

„Pot să observ o creștere bună a nivelului, putem vorbi de rezultate spectaculoase ale U-BT Cluj, rezultatele bune ale lui CSM CSU Oradea și alte echipe care joacă în competiții internaționale. Știu că au fost foarte multe discuții despre regula cu doi români pe parchet, că ar scădea nivelul baschetului. Nu cred că sunt eu cel mai în măsură să vorbesc despre asta deoarece nu am beneficiat în mod direct de această regulă, dar cred eu că Federația a vrut să ajute sportivii români. Acum ține de noi să muncim mai mult atât în timpul sezonului și pe timpul verii să demonstrăm că merităm să fim pe teren și că liga românească este în continuă creștere iar valoarea ligii este oferită de jucătorii localnici. Mă uit acum la baschetul islandez și mulți dintre ei joacă în campionate importante din Europa. Drept dovadă, au bătut acasă pe Ungaria și au pierdut pe ultima secundă cu Turcia. E un exemplu bun, cu o ligă în care cresc jucătorii și apoi aceștia pleacă în alte ligi mai importante și fac un pas în dezvoltarea carierei lor.

În final, l-am întrebat pe Diculescu ce jucători români ar vrea să vadă jucând în străinătate:

„Îmi doresc cât mai mulți jucători tineri să plece, fie măcar pentru un camp, pentru o perioadă de pregătire sau pentru un sezon să vadă ce înseamnă baschetul de afară, să trăiești într-o țară străină și câț de mult te responsabilizează. Sunt mulți jucători, colegi de-ai mei de la națională, care ar putea face pasul afară. Mihai Măciucă, de exemplu, are stilul de joc care s-ar potrivi pentru echipele de afară, are toate uneltele să facă față acolo. Mi-aș dori din ce în ce mai mulți jucători, mai ales tineri, să facă pasul ăsta. Pentru că această experiență te ajută să crești foarte mult ca om”.

În prima parte a interviului, Dragoș Diculescu a discutat despre înfrângerea suferită de România în dauna Luxemburgului, în prima fază a precalificărilor pentru Cupa Mondială din 2027.

*foto: Facebook CSM Constanța Baschet

12 comentarii la aceasta stire:
  • didi.alex. :

    #diculescu
    Să înțelegem ca cei 12k€/ luna te-au convins să semnezi cu Constanța și în câteva luni ai găsit o oportunitate să joci în Islanda unde e atât de bine pe un salar de maxim 3€/luna…
    Hai să nu fim ipocriți!
    Eu cred ca a fost win win, pt tine ca ai plecat de acolo, asa cum se auzea nu poți să lucrezi cu cei de acolo și totodată win pentru Constanța ca a reușit să intre în top10 și aici rupe tot!

    cu 1 lună în urmă (10.03.2024) Raspunde
  • Ricardo :

    Prostie în stare pura
    Diculescu în fiecare interviu pe care îl ofera da dovada de prostie! Nu pot sa cred ca de la 12k te duci la 3k, pe motiv ca vrei sa joci afara. Joaca prietene și în Vietnam și în Papua Noua Guinee... Eu personal consider ca își bate joc de noi prin orice declarație pe care o face !

    cu 1 lună în urmă (10.03.2024) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Delekon :

    Incredibil contrast
    Cu interviul lui Emi. Oare lui o sa ii mai relanseze cineva cariera, sau o sa ramana la nivel de ligi de vara si programe de pregatire (ca Dinamo pentru champions league).

    Tragic e ca se confirma banuiala mea de asta iarna ca el si cu Moldovanu vor sa ii traga un sut lui Mihai asa cum i-au dat si lui Szenkuti. Sper sa il ajute familia sa isi schimbe impresarul.

    Cu riscul de a fi paranoic, oare intentia este de a creste jucatori sau de a indeparta romanii buni de la U?

    cu 1 lună în urmă (10.03.2024)
    • Ciucâ:

      Delekon
      Diculescu a refuzat clujul tot timpul stai liniştit şi ınainte sâ te pronunti intreabâ şi tu, dacâ ai cui.nu a vrut sâ fie injurat şi a vrut sâ joace. Câțe este ft valoros şi de aceea este unde este, mâciucâ câte minute joacâ ın eurocup?Sunt sigur câ gyke poate comfirma.clujul la vrut ft mult mai demult dar el ia refuzat şi sa dus la craiova unde juca 30 min medie şi era liber sâ facâ ce vrea(ın folosul echipei).bâiat ft inteligent care ştie ce vrea, nu trebuie sâ vâ convinâ vouâ care sunteți doar nişte chibiti simpatici şi necesai ptr baschet.
      Ps.didi.alex pari câ ştii ceva din subsolul baschetului, dacâ te ai luat de salariul de la care a plecat pe care nu l ştiau mulţi pe aici, spune le şi de ce la refuzat pe dragan sâ mai vinâ la lot acum 2 ani. Sau mai spune le câ a vrut sâ facâ un sindicat (sau cum se spune pe romaneste) al jucâtorilor români dar nu a reusit

      cu 1 lună în urmă (10.03.2024)
    • U BT Cluj-Napoca Delekon:

      Disonanta cognitiva
      Marele refuzator a lui U care considera ca e win-win ca a fost dat afara de Constanta înainte de turneele finale. La 24 de ani, dupa ce nu a realizat nimic inca, isi permite sa refuze oportunitatea de a pasi pe scena europeana. Daca ce zici e adevarat, nu face decat ca situatia sa fie semnificativ mai grava decat imi imaginam.

      cu 1 lună în urmă (10.03.2024)
    • Ciucâ:

      Delekon
      Depinde ce intelegi prin a pâşi pe scena europeanâ,mişu pâseste ın fiecare sâptâmânâ dar mai mult la antrenament şi la incalzire, la meci cred câ prea puţin. A jucat ın olanda care este ın europa şi acum joacâ intr un campionat al unei târi care a pierdut ın ultima secundâ cu turcia. Era considerat pe aici cel mai valoros român de catre amicii tâi, a câştigat cupa olanda, cum adica nu a realizat nimic?!aaa se poate mai bine?da

      cu 1 lună în urmă (10.03.2024)
    • U BT Cluj-Napoca Delekon:

      Opinie
      Eu in fapt nu am nimic cu el ci mai degraba cu atitudinea ca in afara e obligatoriu mai bine. Chestie pe care nu o vezi in serbia, turcia sau lituania. Relevant e interviul lui Seeley care zicea ca toate echipele la care el a jucat au mers bine. Diculescu poate sa spună asta? Finala Cupei Olandei a fost pierduta.

      Mai degraba ar fi onest, si-ar admite valoarea reala si faptul ca anul asta a fost un esec, si si-ar cauta in tara un proiect pe mai multi ani cu care sa creasca. O fi fost in trecut promitator, acuma i-au luat fata oameni care au tacut si au muncit.

      A, si il vreau pe Szenkuty inapoi.

      cu 1 lună în urmă (10.03.2024)
    • varu silvois:

      Până la urmă îl privește unde joaca
      problema e că joacă prost de tot la națională, atât în precalificările ce au trecut cat și acum.

      cu 1 lună în urmă (10.03.2024)
    • Ciucâ:

      Delekon
      Respect opinia ta dar a mea este diferitâ. Mediile lui la Constanța au fost decente ,decizia de a pleca a fost mare surprizâ,nu cred câ la intrecut nimeni (poți da exemple?).Ai spus "care au tâcut",ce vinâ are diculescu câ baschet.ro cu el face mai multe reportaje decât alții.

      cu 1 lună în urmă (10.03.2024)
    • didi.alex.:

      @Ciuca
      Nu le știu chiar pe toate, mai aud și eu una alta pe aici din spatele băncii de la Ploiești.
      Un lucru e cert, Constanța a licitat pentru ultimii 2 români buni disponibili la momentul când au început să facă echipa, Torok și Diculescu! Au reușit să i convingă cu salarii ! Mari!

      cu 1 lună în urmă (10.03.2024)
    Raspunde
  • 'mpepo :

    Diculescu
    Un jucător mediocru. Lent, fără sclipire. Din ce am putut vedea în evoluția de la națională. Măcar înainte de a pleca în străinătate arunca chiar bine de la distanță. Acum nici lucrul ăsta nu-l mai știe. În rest, am aflat și noi că în Islanda este frig, dar el a fost primit cu căldură de mica comunitate locală unde muncește.

    cu 1 lună în urmă (10.03.2024) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Delekon :

    @Sivonis
    E treaba lui daca vrea sa joace 4 meciuri la echipa care retrogradează in Islanda in locul turneelor finale romanesti, fair. Problema este atunci cand dupa un sezon esuat si o infrangere urata la nationala te apuci si dai un interviu in care explici dragut cum trebuie sa plece Mihai Maciuca si altii sa ia bataie in afara in loc sa impinga baschetul donestic mai sus. Cele scrise in articol is BS si nu cred ca are ce baschet sa invete la clubul la care e acum.

    cu 1 lună în urmă (11.03.2024) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!