Stiri Vulturi

Lecție de baschet primită de România de la naționala Italiei

Eduard Popa

Eduard Popa
26.02.2018

România a pierdut cu scorul de 101-50 pe teren propriu în compania Italiei în a patra rundă a preliminariilor Cupei Mondiale din 2019.

România a început în formula Watson, Mandache, Kuti, Orbeanu și Olah. De partea cealaltă Italia i-a trimis în teren pe Della Valle, Luca Vitali, Abass, Burns și Pascolo.

Italienii au pus primele 6 puncte pe tabelă și au condus cu 9-2, după reușitele lui Burns și Della Valle. Au răspuns Olah și Mandache. Același Della Valle a adus un avantaj de 10 puncte după un coș de 3 marcat înainte de epuizarea timpului de atac, fapt ce l-a forțat pe Markovski să ceară time-out. Emi Cățe a revitalizat Polivalenta din Cluj cu 2 capace și o reușită după assist-ul lui Kuti, dar tabela arăta 19-6 pentru oaspeți. Abass a reușit o intercepție la Kuti și a reușit un slam dunk, iar Giordan Watson a răspuns cu un and-one cu care a dus scorul la 23-9. Simone Fontecchio a reușit un coș de 3 cu care a dus scorul la 28-11. Diego Flaccadori a înscris și el din zero grade pentru 31-11. Polonara a mai pus și el 4 puncte cu care tabela a ajuns la 35-12.

Sfertul al doilea a început cu un festival de ratări pentru România care de asemenea a pierdut în mod constant duelul sub panou. Primele puncte ale perioadei au fost puse pe tabelă printr-un rebound ofensiv al lui Fontecchio. De altfel, aceasta a fost singura reușită în primele 5 minute ale sferturi, de ambele părți. Watson a semnat primele puncte ale Vulturilor după o recuperare ofensivă a lui Mandache. Della Valle a răspuns însă cu un nou coș de 3. Emi Cățe a reușit 4 puncte consecutive după ce l-a fentat pe Biligha. Din păcate Della Valle a răspuns cu un coș de 3 puncte. Mandache a răspuns din zero grade și a redus diferența la 24 de puncte, scor 45-21. Tot Mandache a mai marcat un coș de 3 din assist-ul lui Kuti. Zona României a închis ultimele atacuri ale Italiei iar Watson i-a adus pe tricolori la 20 puncte, scor 45-25. Della Valle a pus însă ultimele puncte ale sfertului pe contraatac, din assist-ul Saccheti. La pauză scorul a fost 47-25 pentru oaspeți.

Watson a început sfertul al treilea cu un coș de 3, dar italienii au răspuns cu 11 puncte consecutive și au dus diferența la 30 de puncte. Awadu Abass s-a răzbunat pentru capacele din primul sfert și a dat un dunk peste Cățe și apoi a mai înscris un coș de 3 puncte. Burns și Flaccadori au continuat festivalul de la 3 puncte și au dus diferența la 38 de puncte, scor 72-34. După trei sferturi, tabela de scor arăta o diferență de 40 de puncte, scor 76-36.

Ultimul sfert a început cu un run al Italiei de 9-2, fapt ce l-a forțat pe Markovski să ceară time-out. Acest timp de odihnă s-a dovedit însă a fi ineficient, deoarece românii au ratat la 3 din următoarele 4 atacuri. Din pricina unei ușoare relaxări, italienii au avut o perioadă cu multe ratări, lucru ce l-a determinat pe tehnicianul Italiei să îl reintroducă în teren pe Della Valle. Acesta a reușit să treacă suta cu un coș de 3 puncte de la peste 9 metri. Răspunsul a venit de la Radu Paliciuc, care a pus ultimele puncte pe tabelă și a dus scorul la 101-50.

Emi Cățe a fost principalul realizator al României, cu 15 puncte, 9 recuperări și +23 la eficiență. Andrei Mandache a înscris 13 puncte și Giordan Watson 11 puncte. De partea cealaltă Amedeo Della Valle a adunat 29 de puncte, Michele Vitali a marcat 16 puncte și Awadu Abass 13 pct.

După acest meci România ajunge la 2 victorii și 2 înfrângeri și Italia are 4-0 și este sigură de calificarea în faza a doua a preliminariilor mondialului din China. 

*Foto: fiba.basketball

12 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Cristi11 :

    Orbeanu
    Imi spune si mie cineva ce cauta baiatul asta la nationala? Puncte nu, recuperari nu, aparare nu, box out nu...

    cu 6 ani în urmă (26.02.2018) Raspunde
  • tzontzolino :

    Re
    Parere strict personala: nu vad rostul sa aduci antrenor strain si sa i ai pe Siva si Sapera ca secunzi- nici nu cred ca stiu ce implica a fi antrenor secund.
    2. Dragoste, Mandache si Watson pe terenmedie 1.80cm...plus Orbeanu cred ca am avut -20
    3. Schimbari prea dese, parca sa nu cumva sa oboseasca sau sa ratezi pe careva dupa care ii uitai pe teren
    4. Asta e baschet la unii? Astea sunt aruncari? Doamne fereste daca veneau cu echipa mare.
    5. Pana la urma e un pas...incet incet invatam dar sa invatam din greseli.

    cu 6 ani în urmă (26.02.2018) Raspunde
  • pipzn :

    Doar o constatare
    La pauza, punctele noastre au venit de la 4 jucatori, la echipa Italiei de la 8 jucatori. Pentru mine asa se traduce jocul de echipa si in acest context scorul conteaza pentru mine mai putin.

    Altfel, titlul dat de Totalbaschet acestui articol mi se pare foarte corect si ar trebui sa spuna totul.

    cu 6 ani în urmă (26.02.2018)
    • pipzn:

      corectare
      *Pana la pauza mare....

      cu 6 ani în urmă (27.02.2018)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    in primul rand
    Italienii ne au batut la capitolul fizic: talie mai mare, resitenta mai buna la efort. Apoi la sut ne superiori. Si nu in ultimul rand mai multa placere de a juca baschet si ceva noroc care le a dat aripi.
    Stau si ma intreb care erau scorurile in grupa de la Eurobaschet daca toti asversarii tratau meciul asa serios cum l a tratat Italia in seara asta.
    Suntem f departe de un baschet competitiv si din pacate, dupa parerea mea, singurul jucator intr adevar valoros si de perspectiva la mom de fata este Cate. Nu un jucator nu se face insa primavara...

    cu 6 ani în urmă (26.02.2018) Raspunde
  • CS Politehnica Iași un moldovean :

    Pacat, ne-am revenit !
    Care este adevarul ? Meciul din Croatia sau acesta ? Constanta este una : marcam putin si avem putine variante de finalizare. Cert este un lucru : avem un singur jucator de baschet : CATE, restul....mai au de muncit cu umilinta : Kuti ( mi s-a parut foarte slab, lipsit de concentrare ) si Nicolescu sau trebuie sa renunte la echipa nationala Orbeanu si Paliciuc nu aduc nimic in joc.
    Am naturalizat un american, Watson , care nu aduce in ofensiva ce asteptam 15-20 puncte pe meci si/sau 4-5 asisturi. E drept ca PG mai bun nu avem iar Kuti nu se descurca pe poz.1 dar totusi... Am impresia ca doar Watson a castigat din afacerea asta.
    Apropo de cei 2 secunzi , Silvasan si Sapera, ce scouting a facut echipa tehnica ? Am jucat in prima parte la fel ca in meciul cu Croatia aglomerand perimetrul si ne-au omorat de la 3. Am incercat presing sus si ne-au zdrobit. Mis-a parut ca ei si-au facut temele mai bine. Ne-au dat cu terenul in cap si ne-au adus cu picioarele pe pamant.
    Pacat, era un moment bun pt a face un rezultat frumos.

    cu 6 ani în urmă (26.02.2018)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe totalulbaschetilor:

      Corect!
      Ca de obicei,remarci pertinente si de bun simt,felicitari!Mergand insa pe firul truismului "nicio constructie nu e solida daca nu are o temelie zdravana" sustin cu convingere ca Ema Cate nu este mai talentat decat Kuti sau Bobe,diferenta fundamentala fiind insa ca Ema a crescut intr-un mediu de formare sportiva aproape fara cusur,pe cand ceilalti doi s-au strecurat cum au putut prin mlastina...

      cu 6 ani în urmă (27.02.2018)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      adevărul care rămîne
      este că suntem mediocrii ! Dar, la fel de ADEVĂRAT este că am ÎNVINS Croația și am fost umiliți de Italia în aceleași condiții. Ei au fost cu garniturile 2,5 spre 3, noi am înscris aproximativ același număr de puncte în abele meciuri ( 50 , respectiv 58) Practic noi am jucat la fel , diferența a făcut-o atitudinea execrabilă ( sau poate doar forma de moment) a Croaților. Așa că să stăm noi cuminți în banca noastră și să luăm notițe... asta dacă vrem să învățăm și să progresăm, că material uman există. Eu am m-ai spus și repet : SPORTUL nostru și mai ales naționalele ( din orice sport ) vor reveni la viață (performanță) atunci cînd copiii născuți și educați ( inclusiv sportiv) prin străinătățuri vor dori să REPEZINTE România ! ( sau naturalizații care accepta condițiile) Cu mediul ACTUAL educațional ( la absolut toate nivelele) de pe meleagurile mioritice nicio șansă !

      cu 6 ani în urmă (27.02.2018)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      @titiacs
      Și eu am fost tentat să zic că noi am jucat la fel în cele 2 meciuri ; doar că statistica zice altceva : doar procentajele la aruncări au fost similare, în rest recuperări, pase, capace, steals au fost aproape duble vineri, ieri fiind mai buni doar la turnoveruri 😉. Ai totuși dreptate că croații au prestat execrabil, pe când italienii la maxim. Au venit la Cluj cu temele făcute, au avut o presiune fantastica în defensiva, șutul de afară în zi de grație, au dominat clar și în căciulă... Iar noi fără cap, picioare, până și atitudinea care am avut-o în primele 3 meciuri a dispărut. Victoria aia cu Croația, venită totuși după un baschet modest, nu le-a făcut prea bine. Sa vedem dacă învățăm ceva după meciul cu Italia.

      cu 6 ani în urmă (27.02.2018)
    Raspunde
  • CS Politehnica Iași un moldovean :

    Nicoara
    Ce s-a intamplat cu Titus ? Cred ca ar fi fost util macar la recuperarea defensiva .

    cu 6 ani în urmă (26.02.2018) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca romeovura :

    Realitatea
    Valori noaste in prezent. Pur și simplul . După acest meci pot să spun următoarele, jucători timorați fără spirit de învingător ( excepție făcând Cate), un campionat intern foarte mediocru in care doar câțiva jucători străini îl fac să fie mai plăcut . Nu sunt idei de viitor , aici mă.refer la potențialii juniori. Din păcate doar Dinamo, Mureș, Galați și Iași ce mai joacă cu jucători tineri, dar din păcate nu își permit altceva. Să sperăm că o să ne calificăm. Hai Romania

    cu 6 ani în urmă (26.02.2018) Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca Eduard Cristea :

    Orbeanu
    Acest individ Orbeanu nu are alergare de sportiv.
    Am vazut multi jucatori din campionatul nostru judetean care se misca muuult mai bine decat el.
    Nu inteleg cum a putut fi selectionat in loctul national si culmea, sa mai si prinda minute. Jalnic.

    cu 6 ani în urmă (27.02.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!