Stiri Vulturi

Peste cine va da România în drumul spre Eurobasket?

Paul Olar

Paul Olar
04.02.2014

Ca să ajungă la Eurobasket 2015, România este obligată să încheie preliminariile pe una dintre primele două poziții ale grupei F. Deși a evitat adversari de temut, misiunea nu se anunță a fi ușoară pentru trupa lui Marcel Țenter, care va da piept cu Letonia, Suedia și Slovacia.

"Este o grupă accesibilă, din care putem să ieșim dacă vor veni toți cei convocați. Noi vom încerca să aducem baschetbaliștii disponibili și sperăm să facem uitate prestațiile modeste din anii trecuți. De ce să nu fim optimiști?" Au fost cuvintele lui Virgil Căruțașu.

Pentru a ne forma o primă idee, Total Baschet propune să trecem în revistă principalele nume grele ale oponenților țării noastre.

"Tricolorii" vor inaugura campania din vară cu o întâlnire programată pe 10 august împotriva Slovaciei. Gruparea pregătită de Miroslav Grznar nu a obținut niciun rezultat notabil, slovacii suferind numai dezamăgiri. Aruncând o privire pe lotul echipei, Anton Gavel (foto) este singurul jucătorilor care nu activează în campionatul intern.

Născut pe 24 octombrie 1984 la Kosice, fundașul lui Brose Baskets este de departe cel mai important om al reprezentativei din centrul Europei. Gavel și-a început cariera profesionistă în anul 2001 și a evoluat până în prezent la 6 cluburi. De asemenea, sportivul de 1.89 cm a pus mâna pe patru titluri de campion în Germania, a bifat numeroase prezențe în Euroligă, fiind membru de bază al naționalei.

Dacă Slovacia nu ridică un interes prea mare, Suedia reprezintă numele "exotic" al grupei. Scandinavii se află într-o continuă ascensiune baschetbalistică, grație participării la ultima ediție a Eurobasket. Atunci, suedezii au bifat o victorie surprinzătoare în fața Rusiei, dar s-au înclinat în disputele cu Finlanda, Grecia, Turcia și Italia, terminând turneul pe locul 13.

Conduși de americanul Brad Dean, efectivul "vikingilor" este scos în evidență de prezențele lui Jonas Jerebko, respectiv Jeffery Taylor, ambii legitimați în NBA. Ultimul amintit a debutat în maieul galben-albastru la europeanul din Slovenia, extrema remarcându-se cu medii de 21.2 puncte pe confruntare. Chiar dacă Taylor ar putea rata preliminariile din vară din cauza unei accidentări, nordicii vor compensa prin Jerebko, Skjoldenbrand sau Gaddefors.

În fine, România va oferi o reprezentație de final pe 27 august în compania Letoniei. Balticii se numără printre favoriții la accederea în faza finală, datorită "brand-ului" și a performanțelor anterioare.  "Alb-roșii" au încheiat turneul precedent cu un bilanț de 4 victorii și tot atâtea eșecuri, printre victimele lui Bertans & Co numărându-se Ucraina, Macedonia și Bosnia.

Tehnicianul Ainars Bagatskis are la dispoziție numeroși sportivi de certă valoare, printre care Dairis Bertans (Biskaia Bilbao - Spania), Mareks Mejeris (Fuenlabrada - Spania), Rolands Freimanis (Khimik - Ucraina). În plus, "tricolorii" vor avea probleme serioase sub panou dacă Andris Biendrins (foto) va accepta în sfârșit convocarea la națională, lucru puțin probabil. Pivotul lui Utah Jazz este singurul leton ce activează în NBA, el refuzând de ani buni să participe la competițiile internaționale.

*Foto - fotomagma.sk basketsverige.se, gettyimages.com

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!