Stiri Vulturi

Prezentarea naționalei Albaniei, a doua adversară a Vulturilor din precalificările EuroBasket 2025

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
23.02.2022

Prezentarea naționalei Albaniei, a doua adversară a Vulturilor din precalificările EuroBasket 2025

Albania este a doua adversară a României în precalificările pentru EuroBasket 2025. Meciul direct va avea loc joi, 24 februarie, de la ora 18:00, în Sala Olimpia din Ploiești.

Oaspeții meciului de joi au câștigat singurul meci disputat până acum în Grupa B a precalificărilor, împotriva reprezentativei Luxemburgului, cu scorul de 92-89, în urma unei reveniri de excepție pe final de meci.

Albania are două participări la EuroBasket de-a lungul istoriei, în 1947 și 1957, dar nu a bifat vreo victorie, ci un bilanț de 0-16. Primul meci disputat la un turneu final a fost împotriva naționalei Italiei și a fost un eșec cu scorul de 15-60, urmând apoi cel mai mare eșec din istoria reprezentativei, 11-114 împotriva Belgiei. La acel turneu și România avea să dea piept cu arnăuții, în meciurile pentru locurile 7-10. Tricolorii au câștigat cu 19-73.

La Campionatul European pentru Țările Mici din 2006, Albania avea să câștige singura medalie din istoria echipei de baschet masculin, după ce a ajuns la finala acelui turneu, pierdută împotriva Azerbaidjanului cu 57-66.

Afrim Bilali este actualul selecționer al adversarei Vulturilor. El este un fost baschetbalist, care și-a petrecut întreaga cariera la Kamza Basket, în țara natală. În perioada 2002-2014, el a câștigat șase campionate (2003-2007, 2013), cinci cupe (2003-2006, 2013) și 2 supercupe (2013, 2014).

Lotul convocat pentru disputa cu România este următorul:

Marvin Prodani, Nikola Ivanaj, Celis Taflaj, Niko Thano, Elvisi Dusha, Daniel Lekndreaj, Endrit Hysenagolli, Robert Shestani, Frenki Lilaj, Dallas Moore, Rei Pullazi.

După cum a subliniat și Tudor Gheorghe, cel mai periculos jucător advers este Dallas Moore. Americano-albanezul evoluează actualmente pentru Partizan Belgrad, echipă ce se află actualmente pe locul doi în Liga Adriatică și în Grupa A din EuroCup.

În ABA League, Moore are medii de 9.2 puncte, 1.4 pase decisive și 1.2 recuperări în 16 minute pe meci, pe când în EuroCup înregistrează 6.5 puncte, 1.4 recuperări, 1.4 pase decisive în 15 minute pe meci. De-a lungul carierei, el a mai evoluat pentru Pesaro (Italia), Hapoel Tel-Aviv (Israel), Auxilium Torino (Italia), Nanterre 92 (Franța) și Guangzhou Loong Lions (China).

O altă amenințare pentru reprezentativa lui Dragan Petricevic este Rei Pullazi, un alt jucător naturalizat. La origini italian, Rei evoluează în liga a doua din Italia, pentru Unieuro Forli. El a fost cel mai bun marcator al Albaniei în confruntarea cu Luxemburg, terminând cu 23 de puncte.

Jucătorii din lot care evoluează în competiția internă sunt Niko Thano, Marvin Prodani, Endrit Hysenagolli, Robert Shestani, Frenki Lilaj și Eldi Hysa. Daniel Lekndreaj evoluează în Kosovo pentru BC Peja, Nikola Ivanaj și Celis Taflaj în diviziile inferioare ale campionatului Italiei, iar Elvisi Dusha în Marea Britanie, la Plymouth City Patriots.

Dusha este foarte bine cunoscut și pe rețelele de socializare, după ce videoclipurile sale de pe Tiktok au devenit virale. El are un total de 21.300 de aprecieri pe această aplicație. Cel mai viral videoclip are 91.300 de vizualizări și este un rezumat al reușitelor sale din finalul disputei cu Luxemburg din primul meci al Grupei B.

Primul 5 trimis de Afrim Bilali în meciul cu Luxemburg din luna noiembrie a fost următorul: Robert Shestani, Dallas Moore, Rei Pullazi, Daniel Lekndreaj, Endrit Hysenagolli. Elvisi Dusha, venit de pe bancă a terminat cu 12 puncte și 4/6 de la distanță.

Meciul dintre România și Albania va avea loc joi, 24 februarie, de la ora 18:00 și va fi transmis la televizor, pe Digi Sport 4, dar și pe YouTube, pe FIBA – The Basketball Channel.

*foto: fiba.basketball