Stiri Vulturi

România a început cu un succes ultima fereastră a precalificărilor EuroBasket 2025

România a început cu un succes ultima fereastră a precalificărilor EuroBasket 2025

Naționala de baschet masculin a României a disputat în Albania, la Durres, jocul care a deschis ultima fereastră a precalificărilor EuroBasket 2025, duelul de miercuri (19.07) fiind cel care a marcat debutul oficial pentru antrenorul Mickey Gorka pe banca „vulturilor”. Scorul final a fost 87-83 în dreptul României.

Albania: Elvisi Dusha, Daniel Lekndreaj, Juljan Hamati, Thano Niko, Endrit Hysenagolli

România: Kris Richard, Mihai Măciucă, Nandor Kuti, Rolland Torok, Alex Olah

Tripla lui Măciucă a deblocat situația de pe tabelă și după ce albanezii au replicat cu patru puncte la rând, Olah a adus România din nou la conducere cu coșuri consecutive (7-6). Richard și Lekndreaj au ajuns la linia de fault și și-au împărțit perechile de aruncări, gazdele fiind apoi în situația de a prelua conducerea, dar au irosit un atac și Măciucă a răspuns cu un coș de la distanță pentru 11-7. Lekndreaj a început să-și îmbunătățească procentajul la libere și Albania a revenit în față la 12-13, după care Hysa a avut o reușită din colțul terenului și Hamati a mărit ecartul la două posesii. „Vulturii” au întors cu cinci puncte consecutive (19-18), iar scorul după primele 10 minute a fost egal, 21-21.

Cele două naționale au fost pe rând în față pe tabelă în debutul celui de-al doilea sfert, reușita lui Dusha de lângă Olah fiind cea care a forțat un time-out la banca României (24-27). Lekndreaj a marcat pe ultima secundă de atac a gazdelor și a prelungit run-ul la 9-3, Torok fiind cel care a ajuns în două rânduri la linia de fault și s-a făcut 28-33. Lilaj a mărit diferența la nouă lungimi cu patru minute rămase până la pauză (30-39), iar Kuti a redus puțin din deficit cu o pătrundere finalizată cu coș, moment urmat de un timp de odihnă al gazdelor. Tricolorii au intrat într-un run de 11-2 și cu and-one-ul lui Torok au egalat situația, în cele din urmă la pauză fiind 44-42 pentru România după tripla lui Diculescu.

Dusha și Hamati au ajutat Albania pentru un început reușit de parte secundă și Lilaj a avut nevoie de îngrijiri medicale după o lovitură încasată, iar Nikoci a dus scorul la 44-48. Kris Richard a fost extrem de precis pe următoarele atacuri și a marcat 9 puncte la rând (53-50) și Hysenagolli a dus pentru câteva secunde Albania la conducere înainte de o nouă triplă, acum din partea lui Dragoste și Kuti a avut un three-point play la 59-54. Olah și-a căpăcit un adversar și apoi a contribuit cu pasa decisivă pentru tripla lui Diculescu (64-58), România fiind la conducere după încheierea acestui parțial: 69-64.

Primii care au marcat în sfertul patru au fost românii, prin Dragoș Diculescu și Rolland Torok a dus procentajul triplelor precise pentru „vulturi” la 50% în urma reușitei de la 75-66. Diferența a devenit una formată din două cifre cu punctele de la semi-distanță pe care le-a marcat Alex Olah și același pivot a făcut 79-68. Albanezii au venit după mai multe momente la un deficit de două posesii după ce Lekndreaj a scuturat plasa de afară și a urmat un time-out pentru tricolori (81-75), iar apoi Richard a stopat pentru moment run-ul oponenților. Tricolorii au rămas fără Torok în ultimele minute, după a 5-a greșeală personală și albanezii au ratat o serie de aruncări libere, Diculescu fiind cel care a dus ecartul la șase puncte într-un moment important și în cele din urmă România a câștigat cu 87 la 83, după ce Kuti a ratat două libere în ultimele secunde și gazdele nu au putut înscrie.

Kris Richard s-a evidențiat cu 18 puncte, 8 pase decisive, 4 intercepții și 3 recuperări pentru „vulturi”, Rolly Torok (16 puncte, 2 pase decisive, 9/9 la linia de fault), Dragoș Diculescu (15 puncte, 9 recuperări) și Nandor Kuti (14 puncte, 4 recuperări) fiind următorii marcatori. Amedeo Casale și Cristian Cotoară n-au evoluat deloc în acest meci.

Albanezii au avut trei jucători în double figures. Daniel Lekndreaj a contribuit cu 20 de puncte și 11 recuperări, Elvisi Dusha a adăugat 17 puncte, 4 pase decisive și 3 recuperări, iar Endrit Hysenagolli a adunat 15 puncte și 10 recuperări.

Tricolorii vor continua seria meciurilor din grupa I sâmbătă, 22 iulie, la Pitești. Adversara României va fi Slovacia, începând cu ora 18.30 în direct pe Digisport și Prima Sport.

*foto: fiba.basketball

1 comentariu la aceasta stire:
  • varu silvois :

    victorie la 4 puncte
    Nici nu stiu ce reactie sa am, asa ca am sa ma abtin. Succes cu Slovacia!

    cu 9 luni în urmă (20.07.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!