Naționala României a încheiat perfect prima fază a precalificărilor pentru Cupa Mondială din 2027, obținând prima victorie din 2025 pe teren propriu, în Oradea Arena. Deși au avut emoții în prima jumătate a întâlnirii, „Vulturii” au dominat autoritar repriza secundă și au învins clar reprezentativa Norvegiei cu scorul de 85-71, duminică, 23 februarie. Astfel, România încheie grupa pe primul loc, cu un bilanț de 3 victorii și 1 înfrângere, în timp ce norvegienii se află pe locul secund, cu 2 victorii și 2 înfrângeri.
România: Ștefan Grasu, Kris Richard, Nandor Kuti, Bogdan Nicolescu, Emanuel Cățe
Norvegia: Sivert Nordheim, Stian Mjoes, Sjur Berg, Axel Borg, Ludvik Bergseng
Nordheim a deschis tabela cu o aruncare elegantă din interior, însă Nicolescu avea să aprindă atmosfera în Oradea Arena cu o triplă de toată frumusețea. Nordicii ne-au luat tare încă din primele minute și au pus pe tabelă un parțial de 8-0 prin Berg, Nordheim și Mjoes, distanțându-se rapid la trei posesii. Grasu și Kuti au reaprins spiritele și le-au tăiat moralul cu două aruncări de afară reușite consecutiv. Staff s-a remarcat de asemenea în startul întâlnirii printr-un dunk frumos. Grasu, însă, avea un început mai bun ca niciodată și punea pe tabelă o nouă reușită de afară. Staff a continuat să strălucească, de data aceasta cu două aruncări înscrise de la linia de pedeapsă. Pentru ca, ceva mai târziu, Richard să restabilească echilibrul cu încă o reușită de afară. Ndow a continuat să îi mențină pe oaspeți în față cu un layup ajutat și de Staff de la libere. Triplele de senzație pentru vulturi au continuat, de data aceasta prin Tohătan, care a fost responsabil cu spectacolul și mai apoi prin Măciucă, care nu putea altfel decât cu alte trei puncte. Olah a punctat și el din interior, înainte ca principalul pericol pentru noi, Frey, să înscrie de afară pentru stabilirea scorului după primele 10 minute la 23-22.
Ndow și Kolstad au pus primele urme de spectacol în debutul actului secund printr-un dunk și mai apoi un layup. Olah, parcă hotărât să reînvie jocul României, a continuat show-ul cu o nouă triplă de afară, pentru noi probabil un început cu neașteptat de multe triple încercate și chiar reușite pentru băieții lui Silvă. Mjoes nu a lăsat garda jos și a replicat cu aceeași monedă. Bădălău, intrând cu doar câteva secunde înainte, a reușit o recuperare ofensivă, iar mai apoi ne-a arătat maturitatea jocului pe care o are cu o reușită din interior. Nordheim a pus pe tabelă alte două puncte pentru Norvegia, însă Bădălău părea să se simtă nespus de bine la primul meci pentru prima reprezentativă a României și marca în mai puțin de un minut deja al doilea coș din semicerc. Richard a urmat exemplul tânărului jucător și și-a trecut în continuare două puncte, urmat de același Bădălău cu o evoluție perfectă care ne instala la conducere cu un layup. Ndow a răspuns perfect, după un timp de odihnă cerut de antrenorul Norvegiei, și a pus cinci puncte pe tabelă, aducând egalitatea și făcându-l pe Silvă să ceară time-out. Richard s-a anihilat reciproc cu Staff în aruncări din interior. Frey și-a trecut și el în cont două puncte și îi făcea pe oaspeți să fie aproape siguri că vor intra în avantaj la vestiare, dar Grasu i-a făcut să tremure puțin cu o aruncare perfectă de afară, prin care a strâns meciul pentru pauza mare, tabela indicând 41-42.
Grasu și Tohătan au fost responsabili cu spectacolul la revenirea de la cabine, semnând întâi un layup și apoi o reușită de afară care a ridicat publicul în picioare. Berg a marcat primele puncte pentru nordici în partea a doua a meciului, iar Tohătan a fost ceva mai imprecis de la linia de pedeapsă. Richard s-a întrecut în reușite din interior cu Frey, înainte ca baschetbalistul nordicilor să își arate calitățile cu o triplă, care readucea egalitatea perfectă pe tabelă, iar mai apoi Ndow să o ducă în avantaj pe Norvegia de la linia de libere. Bădălău părea efectiv ca un jucător cu o vastă experiență la națională și punea trei puncte pentru noi. Diculescu a dat startul pentru a reuși într-un final să ne desprindem treptat, urmat de Bădălău perfect cu încă trei puncte, un debut de neuitat pentru el. Frey a mai liniștit apele, înscriind de la libere. Kuti nu s-a lăsat mai prejos decât colegii săi și a punctat și el de afară. Odfiell și Diculescu s-au anihilat din semicerc, înainte ca Frey să pună ultimele două puncte pe tabelă înaintea unei ultime reprize ce se anunța extrem de spectaculoasă, cu un scor de 63-57.
Kuti și Nicolescu au semnat primele cinci puncte ale ultimului act, care o duceau pe România la o diferență de double-digits și îi făceau misiunea mult mai ușoară spre victorie. Borg a mai oferit mici speranțe și pentru suporterii Norvegiei cu o singură liberă reușită. Cățe puncta și el printr-un layup și victoria părea că va merge sigur spre noi. Ndow a punctat pentru nordici de la linia de libere și l-a făcut pe Richard să îl lase cu gura căscată cu o nouă triplă spectaculoasă pentru noi. Grasu i-a urmat exemplul și a scuturat plasa pentru România de la distanță. Staff s-a anihilat cu Cățe din semicerc, înainte de tripla semnată de Ndow. Staff marca și el două puncte și a mai reușit să mai diminueze ceva din diferența deja mare creată de gazde. Nicolescu a înscris de afară și a cam liniștit toate apele de ambele părți. Ndow a marcat ultimele trei puncte pentru nordici, iar Nicolescu a stabilit scorul final al întâlnirii, 85-71.
Kris Richard s-a simțit excelent în meciul disputat la Oradea Arena și a terminat cu 14 puncte, 2 recuperări și 3 assist-uri. Ștefan Grasu a adunat același număr de puncte și a mai adăugat pe lângă 2 recuperări. Bobe Nicolescu a fost de asemenea într-o zi reușită și a pus pe tabelă 13 puncte și 3 recuperări. Nu în ultimul rând, debutul lui Denis Bădălău a fost unul, putem spune chiar perfect, strângând 12 puncte și 5 recuperări.
Pentru Norvegia, Chris-Ebou Ndow a fost MVP-ul întâlnirii, contribuind cu 19 puncte, 6 recuperări și 3 pase decisive, urmat de Harald Frey cu 17 puncte, 2 recuperări și 3 assist-uri, iar Hallvard Staff s-a remarcat cu 13 puncte și 4 recuperări.
România a obținut în această seară o victorie care îi asigură atât calificarea în faza secundă a precalificărilor pentru Cupa Mondială din 2027, cât și câștigarea Grupei B, încheind cu un bilanț de 3-1, urmată de Norvegia, care va putea obține și ea calificare cu un record de 2-2. Luxemburg este echipa de pe ultima poziție cu doar o singură victorie.
Foto: fiba.basketball
7 comentarii la aceasta stire:
Bădălău
cu 4 luni în urmă (23.02.2025)Incredibil debut...la 19 ani abia împliniți băiatul acesta a fost printre cei mai buni de pe parchet. Mult peste baschetbaliști cu 10 ani mai in vârstă decât el. Sunt foarte curios pentru viitor ce marjă de progres are...dar la vârsta lui cerul este limita.
Felicitări lui!
Fain om
cu 4 luni în urmă (24.02.2025)Sper sa fie ferit de accidentari si bine sfatuit.
Personal, nu stiu daca UCLA e o idee buna. Da, tentatia unei diplome in state e mare, dar eu il vad cu potential mai mare de atat. Ar putea urma traiectoria lui Nunez de exemplu.
Un meci
cu 4 luni în urmă (24.02.2025)reusit. Felicitari jucatorilor si staff-ului.
Asteptam nationala si la Cluj, n-a mai fost cam de mult timp. Oare de ce?
@studentU
cu 4 luni în urmă (24.02.2025)Oare de ce nu ai fost TU la meci la Cluj ?! A jucat si a pierdut cu Luxemburg in BT Arena in celalalt meci de acasa din aceasta grupa.
ai dreptate
cu 4 luni în urmă (24.02.2025)fratzisor da ala nu l am considerat la meciuri…
Scuzatz’ va rog😁
BTarena
cu 4 luni în urmă (24.02.2025)Salut, ultimul meci disputat acasă de România, înaintea celui cu Norvegia, a fost înfrângerea cu Luxemburg în BTarena. Cel mai probabil, și pentru mini-cantonamentul și meciul de ieri, Silvă ar fi preferat tot BTarena. Însă sala este ocupată cu alte evenimente extra-sportive – motiv pentru care nici U-BT nu a mai jucat acolo de la meciul cu Turk Telekom. De exemplu, acum se desfășoară un turneu de Counter-Strike (PGL). Așadar, acesta este principalul motiv pentru care naționala nu a jucat în BTarena.
Merci
cu 4 luni în urmă (24.02.2025)Pt precizari
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!