Stiri Vulturi

România pierde și returul cu Portugalia din precalificările pentru EuroBasket 2025

România pierde și returul cu Portugalia din precalificările pentru EuroBasket 2025

Naționala de baschet masculin a României a suferit al treilea eșec în patru meciuri în cadrul fazei secunde a precalificărilor pentru EuroBasket 2022, tricolorii fiind învinși în returul cu Portugalia, 62-92 duminică seara (13.11) la Coimbra.

Portugalia: Diogo Ventura, Diogo Brito, Travante Williams, Miguel Queiroz, Ricardo Monteiro

România: Lucas Tohătan, Patrick Richard, Tudor Fometescu, Bogdan Nicolescu, Alex Olah

Lusitanii au deschis cu o triplă și răspunsul a venit din căciulă, Brito și Monteiro mărind diferența la 2-10, Tohătan oprind pentru moment seria Portugaliei. Gazdele au pus repede 10 puncte între cu liberele lui Ventura, tricolorii marcând șapte puncte la rând și cu reușita lui Richard de la distanță veneau la 11-14 la jumătatea sfertului inaugural. Tot Richard a ajuns la linia de fault și era 14-18, de unde portughezii au prins o serie bună și au pus 11 puncte între cu layup-ul lui Relvao, sfertul de debut terminându-se cu 14-27 pentru amfitrioni.

Debutul celui de-al doilea sfert a adus puncte importante pentru Portugalia, care a fost tot mai aproape de +20 după dunk-ul lui Brito (19-35), Măciucă și Olah fiind preciși de la distanță pentru a face 25-38. Emi Cățe a fost găsit liber în căciulă și finaliza cu dunk din pasa lui Patrick Richard, la 27-38 lusitanii cerând time-out, Rafael Lisboa ratând în urma unei faze colective și la celălalt panou Cățe aducea România la nouă puncte în spate cu liberele sale, and-one-ul lui Barbosa oprind run-ul tricolorilor (29-41). Revenirea de moment a continuat și cu reușitele lui Badiu, respectiv Cățe se reducea ecartul la 36-43, de unde Portugalia a prins o serie de 11 puncte la rând și Monteiro făcea 36-54, ultimele puncte ale reprizei aparținându-le românilor și era 41-54.

Ambele naționale și-au irosit primele atacuri din repriza secundă, Travante Williams fiind cel care a deblocat tabela (41-56), Lucas Tohătan fiind primul român care a înscris la mai bine de trei minute de la startul reprizei, 44-58, Williams venind imediat cu replica tot din spatele arcului de cerc. Diferența a devenit în premieră de minim 20 de puncte după coșul cu fault pe care l-a reușit Amarante (47-68), Emi Cățe fiind găsit liber sub panou și reușea să înscrie următoarele puncte ale României. Portughezii beneficiau de un avantaj liniștitor la intrarea în sfertul decisiv, 51-72, după ce au ținut România la doar 10 puncte marcate în parțialul cu numărul trei.

Dragan Petricevic cerea time-out la nici un minut după startul sfertului decisiv (51-76), tricolorii replicând cu zece puncte consecutive și reușita lui Richard după un back door cut era bună pentru 60-76. La jumătatea acestui sfert a oprit Portugalia run-ul „vulturilor”, Nicolescu evitând cu un capac un coș pe fază rapidă, Portugalia ajungând din nou la +20 cu layup-ul lui Voytso pentru 60-82. Gazdele au interceptat mingea la jumătatea terenului cu trei minute rămase din meci și se mergea la 62-88, în cele din urmă Portugalia impunându-se cu 62-92.

Emanuel Cățe a fost principalul marcator al „vulturilor” în acest duel, pivotul totalizând 14 puncte și 12 recuperări, în double figures fiind și Patrick Richard, Lucas Tohătan (ambii cu 13 puncte), respectiv Alex Olah (10 puncte, 5 recuperări).

Travante Williams a avut 20 de puncte, 4 recuperări și 3 pase decisive, Francisco Amarante urmându-l cu 17 puncte și 7 recuperări, iar Diogo Brito și Rafael Lisboa au marcat fiecare câte 10 puncte.

Ultimele meciuri ale tricolorilor în grupa F vor avea loc în februarie 2023, ambele pe teren propriu contra naționalelor din Bulgaria și Cipru.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!