Stiri Vulturi

România termină fără înfrângere prima fază a precalificărilor pentru EuroBasket 2025

România termină fără înfrângere prima fază a precalificărilor pentru EuroBasket 2025

România a terminat cu victorie prima fază a precalificărilor pentru EuroBasket 2025, după succesul cu 76-62 în Albania în ultimul meci al Grupei B și a avansat fără eșec în următoarea fază. Dragan Petricevic nu i-a inclus de data aceasta în lotul de 12 pe Emi Cățe și Bogdan Popa.

Albania: Shestani, Pullazi, Dusha, Taflaj, Hamati

România: Gheorghe, Richard, Măciucă, Nicolescu, Olah

Tricolorii au deschis excelent și după nici 40 de secunde au putut să se desprindă la două posesii, mai întâi prin tripla lui Bobe Nicolescu și apoi cu intercepția finalizată cu layup din partea lui Patrick Richard. Olah a irosit libera suplimentară și în partea adversă Shestani a marcat primul coș al Albaniei (7-2), ulterior Taflaj scuturând plasa de la distanță. Momentele bune ale amfitrionilor au continuat și Hysa ducea Albania în față, 10-8, Torok oprind apoi o serie de 4 minute fără coș din acțiune de partea „vulturilor”. Lilaj și Tohătan nu au ratat de la linia liberelor, conducătorul de joc român restalibind egalitatea și apoi i-a oferit un assist lui Nicolescu (17-15), acesta din urmă irosind șansa three-point play-ului și Albania a punctat pe următorul atac, scorul la finalul sfertului inaugural fiind 21-18 în favoarea tricolorilor.

Olah, de la semi-distanță, a marcat primele puncte în sfertul secund și ecartul devenea de cinci lungimi (23-18), albanezii cerând apoi time-out după reușita aceluiași pivot. Run-ul tricolorilor avea să se prelungească, diferența devenind una formată din două cifre și la 32-18 gazdele cereau un nou time-out, Olah ajungând în această perioadă cel mai aproape să fie în double figures. Aproape patru minute au trecut din sfertul al doilea până la primul coș al Albaniei, Dusha și Hysa înscriind pe atacuri consecutive (32-22), Shestani aducând gazdele după mai multe acțiuni la trei posesii în spate și coșul marcat de Taflaj l-a forțat pe Dragan Petricevic să ceară time-out la 36-29. Albania s-a apropiat la o posesie în urma unui run de 16-4, Olah având un and-one pentru 39-34, la cabine intrându-se în cele din urmă cu +3 pentru România, 41-38, după o repriză în care tricolorii au pierdut de 13 ori posesia.

Albania a venit în două rânduri la o diferență minimă în urmă (43-42), Olah și Măciucă fiind preciși din tabăra României pe următoarele atacuri, pivotul transformându-și libera extra la 50-44. Au urmat multiple atacuri irosite de ambele tabere, fie prin aruncări ineficiente sau turnovers, următorul coș venind din mâinile lui Tudor Gheorghe cu două minute rămase din sfertul trei (53-44). Diferența dintre cele două naționale la intrarea în sfertul decisiv era de patru posesii în favoarea tricolorilor, 56-46.

Două încercări bune din spatele arcului de cerc au avut românii în debutul sfertului patru, prin Torok și Richard, apoi Bobe Nicolescu a finalizat cu sticla pentru două puncte ușoare și scorul devenea 64-50. Patrick Richard a ajuns și el în double figures cu o nouă reușită de 3 puncte pentru 67-52. Alex Olah a ajuns la linia de fault și menținea ecartul de +15 în favoarea României, tot din acea zonă a terenului punând și Richard următorul punct al tricolorilor pe tabelă. Kuti a punctat singur sub panou în urma unei repuneri și făcea 72-58, diferența rămânând până la final una constantă de peste 10 puncte și „vulturii” s-au impus cu 76-62 pentru a termina fără înfrângere Grupa B din prima fază a precalificărilor pentru EuroBasket 2025. 

Alex Olah a fost MVP-ul partidei, cu 22 de puncte (9/10 din acțiune, 4/5 de la linia de fault), 4 recuperări, 2 intercepții și 2 capace pentru un indice de 28 de unități la eficiență. Patrick Richard (12 puncte, 4 recuperări, 3 intercepții) și Rolland Torok (10 puncte, 9 recuperări) au fost următorii în double figures.

Celis Taflaj (12 puncte, 6 recuperări, 2/5 de la distanță) și Robert Shestani (10 puncte) au fost principalii marcatori din tabăra Albaniei.

*foto: fiba.basketball

2 comentarii la aceasta stire:
  • pipzn :

    Meci
    de fapt meciuri (pentru ca si in cel cu Luxemburg am observat acelasi lucru) in care, cu exceptia oamenillor "de baza" parca principala grija a noastra a fost sa se acorde minute echitabil restului jucatorilor din lot. (Nu spun ca este un lucru rau, dimpotriva, au nevoie de minute daca vrem sa ne bazam si pe ei dar la meciuri mai echilibrate nu siu daca se recomanda.).
    Apoi s-a vazut bine ce poate sa insemne lipsa unor pivoti clasici buni daca nu iti intra prea bine de la distanta (din fericire vorbim de adversari acum). La fel partea de recuperari (bine la meciul cu Albania mi s-a parut ca ai nostri au lasat prea multe recuperari ofensive adversarilor)

    Felicitari pentru victorii si sa vedem ce va mai fi mai departe.

    Altfel, zici ca aseara s-a jucat intr-o sauna. Nu am vazut niciodata pana acum vreun meci in care sa fie nevoie sa se stearga parchetul asa de des fara sa fi fost cauzat de jucatori cazuti pe jos. Respectiv mingea

    Si in sfarsit, daca mai citesc pe aici cei care se ocupa de televizari. Niciodata nu am vazut o transmisie asa de neinspirata ca sa nu spun proasta, mai ales ca au avut cel putin doua camere. Adica inteleg problema transmisiunilor din LNBM pe canalul federatiei: o camera si aia automata care pierde practic orice contraatac rapid dar sa ai probabil un regizor pentru asta si sa alegi zoomuri rapide si mai ales neinspirate....

    cu 1 an în urmă (04.07.2022) Raspunde
  • BC CSU Sibiu gyke :

    da
    Fara indoiala e cale lunga pana in lumea buna, dpdv baschetbalistic.
    Dar eu vreau doar sa remarc atmosfera buna, faptul ca baietii se inteleg bine si vin cu mare placere la lot, chiar si la sfarsitul unui sezon lung si obositor (jos palaria pentru Petrica, in contextul asta). Asta e principalul pas inainte si cel mai vizibil, fata de perioda anterioara.

    cu 1 an în urmă (04.07.2022) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!