Rezultatul înregistrat de naționala de seniori a României în primul meci din FIBA World Cup 2027 European Pre-Qualifiers a stârnit multă vâlvă în mediul online și nu numai. Tricolorii sau "Vulturii", așa cum sunt alintați, au pierdut meciul disputat joi seară, 22 februarie, în BT Arena în fața Luxemburgului, cu scorul de 72-76, după prelungiri.
Și modul în care a fost pierdut acest joc este unul care să accentueze impresia negativă a unui astfel de rezultat. România a avut un avantaj maxim de 23 de puncte în repriza secundă, pe care nu l-a putut gestiona. În plus, până târziu în sfertul patru, Luxemburg avea 0/18 la aruncările de trei puncte. Apărarea în zonă și triplele lui Kovac au pus bulgărele de zăpadă în mișcare, care avea să nu se mai oprească până la finalul celor 45 de minute de joc efectiv. Mai putem trece în revistă un contraatac irosit copilărește, o ratare din poziție mai mult decât favorabilă din preajma inelului, lucruri care ar fi putut sparge bulgărele de zăpadă, înainte ca acesta să se rostogolească până la final.
Și totuși, nu este prima înfrângere în fața Luxemburgului la nivel de seniori în baschetul masculin
Chiar dacă mulți s-au grăbit să o catalogheze drept o înfrângere istorică, nu este, din păcate, o premieră. România a mai pierdut un meci împotriva Luxemburgului în 2009. Este adevărat, era vorba despre un meci amical, dar tot înfrângere se cheamă.
Atunci a existat un amănunt și mai rușinos decât înfrângerea în sine. Meciul s-a desfășurat la Ploiești, în Sala Olimpia și a fost întrerupt din cauza ploii. Da, ați citit bine, din cauza ploii. Un lucru întâlnit în sporturile outdoor a oprit un meci indoor. Meciul a fost oprit pentru mai bine de 15 minute la finalul sfertului doi.
Acel meci a fost primul și ultimul în echipamentul naționalei României pentru Dan Grunfeld, fiul legendarului Ernie Grunfeld. Jucătorul trecut prin ograda lui New York Knicks și care a jucat timp de opt sezoane în țări precum Germania, Spania sau Israel, a alunecat din cauza apei de pe parchet și a suferit o accidentare. A fost momentul în care și-a dat seama că nu are nevoie să se mai încurce cu baschetul românesc.
Meciul a continuat, chiar și în aceste condiții potrivnice, și România s-a văzut învinsă de Luxemburg cu scorul de 77-75.
După acel joc au venit meciurile oficiale din zona Eurobasket, Divizia B. România a reușit un singur succes din cinci jocuri, pe teren propriu contra Albaniei. Au venit înfrângeri contra Cipru, Belarus și Elveția, iar România termina grupa cu 3 victorii și 5 înfrângeri.
În vara lui 2009, în lotul României se regăseau nume precum Vlad Moldoveanu, Andrei Mandache, Mihai Silvășan, Titus Nicoară, Adi Tudor, Levente Szijarto, Tudor Jucan, Ionuț Drăgușin, Laszlo Lazar, Paul Chetreanu, Andrei Căpușan și Marius Bulancea. Selecționerul naționalei era Dan Calancea.
-----------------------------------------------------------------------------------
LATER EDIT
Un an mai târziu, în 2010, România a jucat din nou două partide de verificare cu Luxemburg. Tricolorii aveau un nou selecționer, pe Carl John Neumann și au cedat primul test din Luxemburg, 99-95, tot după prelungiri. A doua zi, România și-a luat revanșa și a câștigat destul de clar 77-64.
Și atunci lotul era asemănător cu cel din 2009, noutățile fiind reprezentate de Tudor Dumitrescu, Adrian Guțoaia și Dragoș Andrei.
După gustul amar din amicale, România a replicat cu trei victorii din patru meciuri în calificările pentru EuroBasket. Tricolorii au învins Suedia, Albania și Belarus. De menționat că la nordici evolua Jonas Jerebko, jucător de NBA.
----------------------------------------------------------------------------------
Aș vrea să spun câteva cuvinte și despre Mihai Silvășan, cel care a fost martor la ambele înfrângeri cu Luxemburg. Actualul selecționer și-a asumat toată vina pentru rezultatul de joi seară, 22 februarie. Este de înțeles, fiind la primul meci din această postură, nu a dorit să-și arunce echipa „în fața autobuzului”. Dar chiar au existat momente care nu țin de deciziile antrenorului, care ar fi putut schimba cursul bulgărelui de zăpadă sau chiar putea fi oprit. Mihai Silvășan s-a arătat astfel drept un bun psiholog, nu a pus niciun fel de presiune pe componenții naționalei, totuși este abia la început de campanie, abia s-a încheiat primul meci și cu siguranță soarta calificării nu s-a jucat aici.
Așadar, înfrângerea cu Luxemburg nu este una istorică pentru că nu reprezintă o premieră. Este una care nu face cinste baschetului românesc, care în mod normal ar fi trebuit să progreseze din 2009 și până în prezent pentru a evita astfel de rezultate surpriză. Să ne bucurăm că macar infrastructura a cunoscut îmbunătițiri semnificative și nu mai jucăm baschet printre bălți.
foto: fiba.basketball
BAXI Manresa, echipa lui Emi Cățe, păstrează șanse la primul loc în grupa d...
BAXI Manresa, echipa lui Emi Cățe, păstrează șanse la primul loc în grupa d...
1 comentariu la aceasta stire:
Malone Karl :
Poa' să ningă, poa' să plouă, noi jucăm în sală nouă!
cu 9 luni în urmă (24.02.2024) RaspundeBună povestea articolului, morala ei este aceea că ne-am întors în plan sportiv acolo unde eram, luxemburghezii au scăzut (echipa noastră veche era plină de nume sonore și azi), dar în plan material am progresat: jucăm într-o sală egală cu sălile din orașele europene care au baschet profesionist!
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!