Stiri Vulturi

Statisticile naționalei României după faza a doua a pre-calificărilor pentru EuroBasket 2025

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
27.02.2023

Statisticile naționalei României după faza a doua a pre-calificărilor pentru EuroBasket 2025

Naționala de seniori a României a încheiat pe locul trei al Grupei F în faza a doua a pre-calificărilor pentru EuroBasket 2025. În cele șase meciuri, Vulturii au avut un bilanț de 2-4, ambele victorii venind în fața Ciprului.

Ofensiva a fost capitolul la care România nu s-a ridicat la cel mai înalt nivel. Astfel, tricolorii au avut noua medie de puncte (72.6 pe meci) dintre cele 12 echipe ce au jucat în această fază a pre-calificărilor. Doar Elveția, Norvegia și Cipru sunt mai slab clasate.

În schimb, elevii lui Dragan Petricevic au excelat la jocul în echipă, fapt susținut de media de pase decisive pe meci. Băieții noștri au fost pe trei într-o ierarhie a paselor decisive, cu o medie de 19.6 assist-uri per meci. Doar Portugalia și Polonia au stat mai bine la acest capitol.

Această statistică se datorează în bună măsură și principalilor conducători de joc ai naționalei. Atât Lucas Tohătan (locul trei cu 5.2 assist-uri pe meci), cât și Patrick Richard (locul patru cu 5.1 assist-uri pe meci) se regăsesc între primii cinci pasatori ai pre-calificărilor. Doar Jonathan Kazadi (Elveția) și Karamo Jawara (Norvegia) au medii mai bune.

Patrick Richard a fost liderul Vulturilor până la acest moment în pre-calificări. După opt meciuri jucate, el se regăsește în top 10 și la capitolul mediei de puncte (locul opt cu 12.6 puncte înscrise pe meci), dar și al unităților de eficiență (locul patru cu +16.4).

În clasamentul eficienței, cu un loc sub Patrick Richard se regăsește colegul său de la U-BT Cluj, Emi Cățe, cu un indice de +16.3. De asemenea, pivotul ocupă și locul doi la media de recuperări, cu opt astfel de realizări pe meci. Acest fapt a contribuit la clasarea naționalei pe locul patru în această ierarhie, cu 38.4 pe meci.

Principalul atuu al naționalei în meciurile din această campanie a fost fără dar și poate defensiva. Elevii lui Dragan Petricevic au demonstrat că se pot ridica la un nivel înalt pe această fază a jocului în aproape toate meciurile disputate până acum. Drept dovadă, Emi Cățe (primul loc cu 1.7 capace), Alex Olah (locul patru cu 1.1 capace) și Mihai Măciucă (locul opt cu 0.8 capace) sunt în top 10 la media capacelor pe meci. De asemenea, Vulturii ocupă locul doi în această ierarhie, cu 4 capace pe meci. Prima poziție aparține Portugaliei.

Nu în ultimul rând, se poate observa discrepanța dintre procentajele aruncărilor pentru România. În interior, tricolorii au evoluat excelent și au avut un procentaj de 55.8% al acestor aruncări (al doilea per total), dar au reușit să transforme doar 30.3% dintre aruncările din spatele semicercului (locul al nouălea). Vulturii au fost pe locul șapte la procentajul de la libere, cu 71.9%.

România va juca în a treia fază a pre-calificărilor la vară, între 19 iulie și 5 august. Naționala pregătită de Dragan Petricevic va fi repartizată într-o grupă de trei echipe, iar tragerea la sorți va avea loc la primăvară.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!