Stiri Vulturi

U18: România trece de Irlanda în primul joc de la Campionatul European

U18: România trece de Irlanda în primul joc de la Campionatul European

Naționala României a debutat cu o victorie la Campionatul European U18 Masculin - Divizia B, scor 94-88 în duelul cu Irlanda din grupa C de la Matosinhos, Portugalia. Confruntarea a început cu o oră mai târziu față de programarea inițială, din cauza unei probleme apărute la un panou cu ocazia meciului jucat înainte în Centro de Desportos e Congressos.

Irlanda: Aivaras Uosis, Anthony Ezeonu, Leo Byrne, Declan Gbinigie, Victor Okojie

România: Sasha Son, Tudor Șomăcescu, Lorenzo Diaconescu, Andrei Oinaru, Denis Bădălău

O posesie pierdută a tricolorilor a adus primele puncte ale partidei, după care Diaconescu a reușit două coșuri consecutive și Irlanda a intrat într-un run de 7-0 pentru a duce scorul la 4-9. Uosis a mărit ecartul la șase lungimi și Diaconescu a continuat să fie singurul român care a putut să înscrie din acțiune în primele patru minute (10-11), iar după tripla lui Vlaicu Popa a urmat un time-out pentru irlandezi. Adversarii au revenit în câteva rânduri la conducere, în urma coșurilor lui Malecki și Kehoe (19-20), iar România a avut deja un jucător în double figures prin Lorenzo Diaconescu, Șomăcescu fiind precis din colțul terenului pentru 24-20. Primul sfert s-a încheiat cu un punct avans în favoarea tricolorilor, 24 la 23.

Șomăcescu și Bădălău au contribuit pentru primele patru puncte din sfertul al doilea, Byrne fiind apoi trimis la linia de fault și s-a făcut 28-26, pentru ca Oinaru să înscrie două puncte cu sticla pe un atac al României. Același Oinaru a avut reușite consecutive și Diaconescu și-a continuat repriza excelentă cu tripla de la 39-33, ulterior tricolorii fiind tot mai aproape să formeze un ecart din două cifre la jumătatea sfertului. Bădălău și-a împărțit liberele la 44-35 și Vlaicu Popa a ajutat naționala să ajungă în premieră la peste 10 puncte avans, pentru ca la pauză să fie 58-41 în urma buzzer beater-ului lui Denis Bădălău, la capătul unui sfert al doilea în care România a marcat 34 puncte.

Bădălău a deschis repriza a doua la fel cum a terminat-o pe prima, cu o triplă și apoi a înscris la 63-41, Byrne fiind cel care a oprit perioada excelentă a României din ultimele peste trei minute. Irlandezii au prins o perioadă puțin mai eficientă și l-au forțat pe Ciprian Enache să solicite time-out la 65-51, moment în urma căruia Oinaru a răspuns cu un three-point play și curând diferența a devenit de +17, scor 72-55. Șomăcescu l-a căpăcit pe Kehoe și tricolorii au evitat încasarea unor puncte pe o fază rapidă, iar spre finalul parțialului ambele naționale au întâmpinat ușoare probleme în atac, situația de pe tabelă fiind 78 la 63.

Tinerii baschetbaliști români au început greoi sfertul decisiv și Irlanda a tăiat treptat din deficit, tripla lui Uosis fiind bună pentru 78-70. Blidaru a oprit seria de peste două minute fără punct marcat pentru „vulturi”, dar la scurt timp apoi a urmat un timp de odihnă la banca României în tentativa de a opri revenirea adversarilor. Ecartul a scăzut la o singură posesie la jumătatea parțialului și Oinaru a răspuns cu o aruncare precisă de afară (83-77), iar cu trei minute rămase pe cronometru a venit un time-out pentru irlandezi. Vlaicu Popa a păstrat o diferență de patru puncte, 85-81 și Oinaru a urcat ecartul la +6, pentru ca într-un final România să poată debuta cu dreptul, după ce scorul final s-a stabilit în urma unor aruncări libere pentru ambele selecționate: 94-88.

Cinci jucători au fost în double figures atât pentru România, cât și pentru Irlanda. Andrei Oinaru a contribuit cu 21 de puncte și 8 recuperări pentru tricolori, următorii marcatorii fiind Denis Bădălău (20 de puncte, 5 recuperări, 4 pase decisive, 3 capace) și Lorenzo Diaconescu (18 puncte, 7 recuperări).

Aivaras Uosis a fost cel mai eficient jucător al partidei cu cele 26 de puncte, 6 recuperări, 5 pase decisive și 2 intercepții, iar Jack Kehoe și Leo Byrne l-au urmat cu 21, respectiv 14 puncte.

„Vulturii” au următorul joc în mai puțin de 20 de ore. România se duelează sâmbătă, 22 iulie, cu Ucraina de la ora 20.00, pe canalul de YouTube al FIBA. Oponenții au început Europeanul cu un eșec la 18 puncte în fața Olandei.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!