Stiri Vulturi

U20 feminin, ultimul loc la Divizia B. Ce soluții avem pentru EuroBasket Women 2015?

Adrian Micinic

Adrian Micinic
15.07.2013

 

Campionatul European U20 feminin - ediția 2013 nu s-a încheiat prea plăcut pentru echipa României. Formația pregătită de către Dan Fleșeriu a înregistrat înfrângeri pe linie, clasându-se pe ultimul loc la Divizia B. Adică pe locul 9 în această întrecere, respectiv pe 25 (ultimul la această categorie de vârstă) în Europa.

Lucrurile sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât peste doi ani în țara noastă va avea loc turneul final al Campionatului European de baschet feminin la nivel de seniori. De asemenea, dacă mergem înapoi în timp, această generație de jucătoare s-a menținut în primul eșalon al baschetului feminin european la categoria U18.

Adică, generația 1993 este în cădere liberă. În 2011, la CE U18 feminin - Divizia A, sub comanda lui Gheorghe Mandache, România a înregistrat o victorie extraordinară în fața Rusiei și astfel s-a salvat de la retrogradare, avansând în grupele principale. E drept, toate celelalte partide s-au încheiat cu înfrângere și astfel, tricolorele au terminat pe locul al 12-lea.

Șapte dintre jucătoarele care au ocupat ultimul loc în acest an la U20 - Divizia B au făcut parte și din lotul care a jucat în urmă cu doi ani la turneul organizat la Oradea, la U18 - Divizia A. Ele sunt: Ana Grigore, Bianca Blănaru, Sonia Ursu, Diana Moraru, Alexandra Dumitrache, Hanna Demeter, Alina Crăciun.

Pe drum s-au pierdut surorile Pal și Oana Băluță. Cele trei au renunțat la sportul de performanță. În ceea ce le privește pe jucătoarele prezente la Albena, confirmarea vine de la aceeași jucătoare. Este vorba despre Sonia Ursu, sportivă care a avut medii de 15.9 puncte (46% din acțiune, 68% la libere), 9.8 recuperări (3.9 ofensive), 4.0 pase decisive și 2.6 intercepții cu 4.3 posesii pierdute în 32.9 minute de joc. Ea a atras 5.5 faulturi asupra sa în cadrul acestui eveniment și a avut tot atâtea vizite la linia de pedeapsă în medie pe partidă.

Exceptând-o pe Sonia, rămâne de văzut câte dintre aceste jucătoare vor reprezenta România la turneul final al EuroBasket Women în 2015. Bine-nțeles, nu putem să fim exagerați și să avem speranțe prea mari. Până la urmă nici actuala națională de seniori n-a avut nicio șansă în fața Suediei și Spaniei, echipele calificate la turneul final ediția 2013, după ce au făcut parte din grupa de calificare a României.

Cu alte cuvinte știm care este prezentul. Problema este că nici viitorul nu se anunță prea strălucit.

Rămâne însă să urmărim lotul U18. Să vedem dacă există speranțe de mai bine și dacă se pot găsi soluții (măcar una sau două) chiar pentru echipa naționale de senioare pentru 2015.

Foto: fibaeurope.com

1 comentariu la aceasta stire:
  • crina :

    of
    ce descoperire acest articol.sunteti in urma baieti,tocala stia dinaintea voastra dezastrul ce la pornit.

    cu 10 ani în urmă (15.07.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!