Stiri Acvile

Conducătorul de joc, problema lotului universitar

Costin Marinescu

Costin Marinescu
02.07.2013

Alex Pop (apărându-se la nr. 21) este recunoscut pentru calitățile sale defensive mai degrabă decât pentru viziunea
în atac

Lipsa conducătorilor de joc români se face simțită la aproape toate loturile naționale. Dacă la nivelul categoriilor de vârstă mici baza de selecție mai vastă permite găsirea mai multor jucători pe acest post, cu cât înaintăm spre seniorat numărul jucătorilor din care un technician poate să îi aleagă pe cei convocați la lot este mai mic și, implicit, soluțiile mai puține.

Marcel Țenter, antrenorul naționalei de seniori, afirma în urmă cu câteva săptămâni într-o intervenție în cadrul emisiunii TotalBaschet radio Show de la radio GSP că are în lot doar un point guard autentic, pe Adrian Tudor (CSU Ploiești), iar din urmă nu vine nimeni capabil să facă față la acest nivel.

Dacă ne uităm cu un nivel mai jos, la lotul universitar, vom observa că situația nu este mai roz. Tudor Costescu are cele mai mari bătăi de cap chiar cu acest post, iar felul în care a abordat ultimele patru partide amicale (două cu Germania și două cu România U20) ne întărește convingerea că incertitudinea cea mai mare este în privința titularului pe poziția 1.

Pe pozițiile „înalte”, Costescu a titularizat, în trei cazuri din patru, trio-ul Adrian Guțoaia – Rolland Torok – Bogdan Țibrîrnă. Doar în meciul de duminică cu selecționata U20 a țării noastre, Iulian Orbeanu a luat locul lui Torok, dar românul ce evoluează în Ungaria a primit minute duble față de jucătorul Craiovei.

Și poziția 2 este acontată. Vlad Corpodean, sportivul ce a primit sezonul trecut la Miercurea Ciuc peste 19 minute de joc pe meci, a fost titular în toate cele patru partide. Vlad nu a excelat din punct de vedere ofensiv (câte 2 puncte în fiecare meci cu Germania, 4 puncte în primul cu U20 și 7 în cel de-al doilea), dar naționala are alte guri de foc, în speță Guțoaia și Țibîrnă.

Rămâne conducătorul de joc, acolo unde Cătălin Petrișor (foto dreapta, SCM Craiova) și Alex Pop (U Mobitelco) și-au împărțit partidele ca titular. Niciun dintre cei doi nu au primit foarte multe minute în actualul sezon al LNBM. Primul, un fundaș mai creativ decât colegul său clujean, a intrat în doar 15 partide din cele 33 ale echipei sale și are o medie de 11 minute pe meci, una ce pare mare, dar care a fost făcută, în mare, datorită partidelor cu Dinamo. Cel de-al doilea, folosit frecvent în urmă cu doi ani de Marcel Țenter la Cluj (25 meciuri, 8:43 minute), în special datorită calităților sale defensive, a stat mai mult pe bancă în era Bavcevic (14 meciuri, 3:35 minute).  Petrișor a recuperat  însă în Liga a IIa, acolo unde echipa sa a ajuns până la Turneu final, spre deosebire de U Mobitelco, care nu a trecut de faza preliminară.

Clujeanul a făcut parte din primul cinci trimis în teren de Costescu în meciul 1 cu Germania. El a stat pe parchet 20 minute și a terminat meciul cu 2 puncte și 4 pase decisive. Petrișor a primit în respectiva partida 19 minute în care a reușit 1 puncte și 2 pase decisive.

În cel de-al doilea meci, Pop nu a fost folosit niciun minut. Petrișor a fost titular, a jucat 17 minute dar a avut zero pe linie în statistică.

În meciul de sâmbătă, de la Pitești, în compania România U20, Pop a prins din nou primul cinci, iar Petrișor a fost rezervă. Din păcate softul cu care se ținea statistica s-a defectat în timpul meciului și nu avem acces la numărul de minute al fiecărui jucător. Din foaia oficială observăm că Pop a marcat 12 puncte (4x3), iar petrișor a avut 10. Evoluții bune în fața unor adversari mai slabi decât nemții. În cel de-al doilea meci amical între selecționate, Petrișor a fost titular, a stat în teren 26:34 minute, a marcat un punct și a distribuit 2 pase decisive. Pop a evoluat aproape 13 minute și jumătate, nu a înscris dar a pasat decisive de 4 ori.

Tudor Costescu a mai încercat în unele momente ale jocurilor varianta Barîș Aktaș, dar aceasta ar fi una de rezervă. Fundașul legitimat la CSU Atlassib Sibiu se simte mai bine pe poziția 2, remarcându-se în trecut, pe vremea când evolua la Dinamo, prin calitățile de spot up shooter, nu prin cele de așezare a atacului.

Așadar, poziția 1 este o problemă pentru antrenorul selecționatei universitare. Pop și Petrișor se descurcă în fața adversarilor mai slab valoric (români, generație mai mică), dar nu fac față duelurilor cu jucători de acceași vârstă, dar crescuți într-un sistem care le oferă șansa să joace și să se dezvolte profesional. Rămâne de văzut dacă la turneul ce va începe la finalul acestei săptămâni, experința și eficiența jucătorilor de sub panou va compensa lipsa unui conducător de joc, nu neapărat de valoare, ci cu meciuri în picioare.

3 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe RayAllen :

    @tenter
    cum nu vine nimeni din urma ca sa il in locuiasca pe "marele" adi tudor? eu zic ca mandache si mita paul is cu 3 clase peste adi tudor...

    cu 10 ani în urmă (02.07.2013) Raspunde
  • CS Energia Târgu Jiu orangina :

    rayallen
    pai mitza paul e cu 4 ani mai mare decat adi tudor,de unde sa vina din urma.... :))))

    cu 10 ani în urmă (02.07.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe vlad :

    @rayallen
    mandache e SG nu PG.

    cu 10 ani în urmă (02.07.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!