Stiri Acvile

Cu un lot întinerit, România debutează în preliminariile EuroBasket 2023

Cu un lot întinerit, România debutează în preliminariile EuroBasket 2023

Astăzi, 11 noiembrie, naționala feminină a României debutează în preliminariile Campionatului European din 2023. Acvilele primesc vizita Islandei, o formație ce pare a fi cel mai accesibil adversar din grupă.

În preliminariile EuroBasket 2021, selecționata nordică nu a obținut nicio victorie, fiind învinsă în dublă manșă de Slovenia, Grecia și Bulgaria. Totuși, nici tricolorele, cu un bilanț de cinci meciuri pierdute și unul singur câștigat, nu au stat prea bine.

România începuse campania de calificare la EuroBasket 2021 cu o victorie la 15 puncte, 70-55, în fața Danemarcei. Apoi, baschetbalistele noastre au pierdut la un punct duelul cu Cehia și de-atunci nu s-au mai regăsit. Au urmat înfrângeri cu Italia, Danemarca și, din nou, cu Cehia, iar România a ocupat ultima poziție.

Acum, naționala feminină are un nou antrenor: Dan Calancea, tehnicianul Olimpiei Brașov. Acesta este ajutat de Carmin Popa, antrenorul lui BC Sirius Târgu Mureș. De asemenea, jucătoarele experimentate precum Gabriela Mărginean, Claudia Cuic, Alexandra Uiuiu, Gabriela Irimia, Ashley Walker sau Elisabeth Pavel s-au retras de la lot. Astfel, a avut loc o întinerire forțată a naționalei, care are o medie de vârstă de 24 de ani.

De partea cealaltă, islandezele sunt și mai tinere, având o medie a vârstei de 23 de ani. Din cele 12 jucătoare, 10 evoluează în campionatul intern al Islandei. Singurele baschetbaliste care joacă în străinătate sunt Thora Jonsdottir (AKS Falcon – Danemarca) și Sara Hinriksdottir (CSU Simona Halep Constanța – România).

Un detaliu interesant este că din lotul Islandei face parte și Briet Hinriksdottir, sora geamănă a Sarei, jucătoare ce evoluează pe malul Mării Negre. Briet joacă la Haukar, un club din Reykjavik, capitala Islandei.

Lotul României s-a reunit duminică, 7 noiembrie, și de atunci Acvilele s-au pregătit în Capitală. Într-un interviu acordat Baschet.ro, Dan Calancea ne-a spus cum au decurs antrenamentele și care sunt așteptările sale de la partida cu Islanda.

Antrenamentele au decurs normal. Au fost ușoare probleme medicale la două dintre jucătoare. La Ioana Ghizilă și la Alina Podar. Ușoare accidentări cu care au venit după ultima etapă, dar și-au revenit și sunt apte de joc la capacitatea maximă. Într-adevăr, este o echipă tânără. Multe dintre jucătoare sunt lipsite de experiență la acest nivel, dar mizez foarte mult pe dorința lor de afirmare. Din punctul meu de vedere, sunt niște jucătoare susceptibile de performanță. Am ținut neapărat să fie o atmosferă bună în rândul echipei naționale. Fetele au înțeles foarte exact că trebuie să muncească mult în aceste zile. Atmosfera bună, alături de munca serioasă din partea tuturor, sper să se finalizeze cu un rezultat bun în jocul de joi, împotriva Islandei. Ne așteaptă o partidă foarte grea joi seara. Islanda este o echipă care, în precedenta campanie de calificări, a avut o evoluție bună, în ciuda faptului că nu au reușit să câștige jocurile pe care le-au disputat împotriva Greciei, Sloveniei și Bulgariei. Faptul că șapte, opt jucătoare evoluează împreună de trei ani de zile le dă, față de noi, un plus în ceea ce privește relațiile de joc. La noi sunt multe baschetbaliste care nu au jucat foarte mult timp împreună”, a declarat antrenorul tricolorelor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Baschet.ro (@baschet.ro)

Meciul dintre România și Islanda are loc astăzi, 11 noiembrie, de la ora 18, în direct la Digisport 3. Cele două baschetbaliste lăsate în afara lotului pentru partida din Sala Polivalentă Dinamo sunt Carla Popescu și Bianca Fota.

*foto: Alina Cojocaru/Federația Română de Baschet

4 comentarii la aceasta stire:
  • CSM Alexandria 22Liza22 :

    Acvile?
    Haha, faina denumirea vrabiutelor. Ati ajuns in cea mai adanca prapastie atat cu baschetul cat si cu tot ce inseamna RO.

    cu 2 ani în urmă (11.11.2021)
    • uplifter:

      Re
      Pt ăștia frustrați ca tine, care au depășit limita strict sportiva pe un forum de specialitate, avem un singur mesaj: marș afara din România!

      cu 2 ani în urmă (11.11.2021)
    Raspunde
  • Sorin Corocea :

    Primii la ironii
    Dar tu ce esti prietene? Nu esti roman? Si nu ai tangente cu acest sport daca esti aici pe site? Mai bine ai sustine echipa asa cum e ea, daca mai mult nu poti face ptr sportul si baschetul romanesc. Just sayin' 🏀

    cu 2 ani în urmă (11.11.2021)
    • Sorin Corocea:

      Erata
      *sau prietena, ca vad ca te semnezi Liza

      cu 2 ani în urmă (11.11.2021)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!