Stiri

Câte puncte au marcat jucătorii autohtoni în prima fază a Ligii Naționale

Sâmbătă, 20 ianuarie, s-a încheiat prima fază a sezonului 2023-2024 din Liga Națională de Baschet Masculin, în urma căreia zece echipe s-au calificat în Top 10, restul urmând să joace în grupa 11-18.

A fost o primă parte a stagiunii dominată de către U-BT Cluj-Napoca și CSM Oradea, finalistele ediției precedente, și am avut parte atât de surprize plăcute, precum CSM Corona Brașov sau CSM Târgu Mureș, cât și de grupări care au dezamăgit.

Începând cu sezonul 2023-2024, Federația Română de Baschet a impus utilizarea a minim doi autohtoni în permanență. Așadar, cel puțin 80 din cele 200 de minute (40%) pe care le are o echipă într-un meci au fost jucate de baschetbaliști români.

Având această informație în minte, ne-am uitat la capitolul punctelor pentru a vedea ce procentaj din totalul punctelor înscrise de o echipă în primele 16 meciuri a fost marcat de jucătorii cu rol de autohton (i-am inclus aici și pe naturalizații Patrick Richard și Kris Richard, cât și pe jucătorii cu pașaport românesc precum Ben Altit și Laszlo Polyak).

Pe primul loc se află U-BT Cluj-Napoca, 700 din cele 1510 puncte fiind înscrise de autohtoni (46.36%, 43.75 puncte/meci). Podiumul le mai include pe CSU Sibiu, unde jucătorii români au marcat 541 din cele 1248 de puncte (43.35%, 33.81 puncte/meci), și pe CSO Voluntari: 520/1333 (39.01%, 32.5 puncte/meci).

În schimb, ultimele trei poziții sunt ocupate de CSM Petrolul Ploiești (297/1269 – 23.4%, 18.56 puncte/meci), CSM Focșani (270/1158 – 23.32%, 16.88 puncte/meci) și CSM Târgu Jiu (236/1252 – 18.85%, 14.75 puncte/meci).

În medie, baschetbaliștii autohtoni au marcat 30.85% din punctele echipei (24.71 puncte din 79.54 puncte).

Cei mai buni zece români, la acest capitol, au fost:

  1. Emanuel Cățe (U-BT Cluj-Napoca) – 234 de puncte (locul 11)
  2. Andrei Mandache (CS Dinamo București) – 215 puncte (locul 17)
  3. Rareș Uță (CSU Sibiu) – 206 puncte (locul 21)
  4. Mihai Măciucă (U-BT Cluj-Napoca) – 188 puncte (locul 36)
  5. Marius Ciotlăuș (CSM Galați) – 178 puncte (locul 39)
  6. Szabolcs Santa (CSM Târgu Mureș) – 159 puncte (locul 54)
  7. Vladislav Solopa (CS Vâlcea) – 149 puncte (locul 60)
  8. Ben Altit (CS Rapid București) – 148 puncte (locul 61)
  9. Mirel Dragoste (CSU Sibiu) – 146 puncte (locul 64)
  10. Cătălin Baciu (CSM Oradea) – 143 puncte (locul 69)

Având aceste statistici la dispoziție, ne-am uitat și la sezonul precedent și, mai exact, la prima fază a campionatului, pentru a face o comparație. În stagiunea 2022-2023, în prima fază, 28.16% din punctele echipei au fost marcate de români (22.31 puncte din 78.71 puncte).

Așadar, comparând cele două sezoane, cu toate că minutele autohtonilor au crescut de la 60 la 80 (o creștere de 33%), media de puncte a crescut doar de la 22.31 la 24.71 (o creștere de 10.75%).

Asta arată că, chiar dacă noua regulă a FRB le acordă mai multe minute autohtonilor, asta nu se materializează într-un rol mai important pentru aceștia, creșterea la nivelul capitolelor statistice nefiind pe măsura creșterii numărului de minute.

*foto: Manases Sandor/u-bt.basketball

12 comentarii la aceasta stire:
  • DIma Valentin :

    statistica buna, interpretare jenanta
    Statistica buna dar concluzia este doar un fel de alibi pt cateva echipe care se opun acestei reguli cu doi romani. Nu poti sa analizezi jocul unui jucator doar dupa statistica punctelor marcate. O analiza corecta o faci dupa toti parametrii statistici iar atunci s-ar schimba mult situatia. Asa s-ar vedea ca romanii fac aparare, fiindca multi dintre straini fac tot atac (si urmaresc f mult partea de statistica). Apararea iti afecteaza negativ statistica, in general. Sunt jucatori care au prins mai multe minute si au inceput sa joace mult mai bine, au mai mult curaj. Asta este un castig pentru nationala

    cu 3 luni în urmă (22.01.2024) Raspunde
  • BC CSU Sibiu mircealitCSU :

    Avocatul diavolului
    Nu am fost un fan al acestei noi reguli, însă nici nu i-am fost critic, am înțeles ideea din spatele ei și știu că în alte țări a funcționat destul de bine (Polonia, Israel, Ungaria etc.).
    Am ales sa aștept și să văd ce rezultate vor fi insa, trebuie sa recunosc că nici eu nu sunt de acord cu interpretarea voastră, din mai multe motive.
    1.Trebuiau analizate mai multe aspecte ale jocului, ca să ne putem face o idee mai bună despre întreaga situație, aici mă refer la asisturi, recuperări, capace, mingi furate, eficiență, +/- dar și la mingi pierdute
    2.Mi se pare greșit să tragem asemenea concluzii după doar după 16 meciuri jucate, nu cred că e deloc realist sa te aștepți ca după câteva luni cu aceasta regulă, sa și avem un aport egal dintre minutele jucate și puncte marcate; iar o creștere de 10% intr-un timp atât de scurt mi se pare significativa. Daca mă întrebați pe mine, ar trebui analizată și judecată aceasta regulă peste 2-3 ani minim, nu putem gândi doar de pe azi pe mâine.
    3. De notat lipsa naturalizatilor de pe această listă, in special a domnului Orădean
    4. Ar trebui analizat și aspectele de rating TV, vizionari pe YouTube și spectatori în tribune din acest sezon în comparație cu sezonul trecut. Spun asta pentru că existau (și probabil încă există) foarte multi fataliști care se opuneau acestei reguli, spunând că nivelul campionatului va cădea în prăpastie și că nimeni nu va mai dori să vina la meciuri din acest motiv. Din perspectiva mea subiectivă, acest lucru nu s-a întâmplat
    5. Alte aspecte care ar trebui analizate în opinia mea: câți juniori au debutat până acum în LNBM mulțumită acestei reguli, cate meciuri de peste 20 de pct au avut jucătorii români în plus față de anul trecut, câte double doubles, câți jucători au dat un pas în față și au devenit mai maturi in joc etc.

    Ar fi mai multe de zis, dar totuși cred că această conversație ar trebui sa o avem la final de sezon, nu acum, după câteva meciuri. Tot odată, recunosc că sunt sibian și poate de aceea sunt mai tolerant cu aceasta regulă, noi nu am avut de suferit din aceasta cauză (suferim oricum destul deja din muulte alte cauze)

    cu 3 luni în urmă (23.01.2024) Raspunde
  • Tanasa Petrisor :

    Regula 2 romani in teren
    Astept cu nerabdare regula cu 3 romani in teren, daca nu de-a lungul campionatului, macar in prima faza a campionatului.

    cu 3 luni în urmă (23.01.2024) Raspunde
  • 'mpepo :

    Perfect
    De ce nu cu cinci români obligatoriu pe teren? Tot timpul meciului! Spectacolul ar fi asigurat!

    cu 3 luni în urmă (23.01.2024)
    • Tanasa Petrisor:

      juniorii cum reusesc?
      La U16, U18 si asa mai departe, chiar se intampla un oarecare spectacol, ce sa vezi, cu romani !! Chiar si cu 5 !!!! Ce dubios... e ca si cum ceva se intampla dupa juniorat de dispar din copii si cei ramasi sunt eclipsati de straini, pentru ca nu au prilejul sa joace in meci

      cu 3 luni în urmă (23.01.2024)
    • Ciucâ:

      Petrisor
      Nu vâ obosiți degeaba câ numai poeții şi profi de gramaticâ de pe aici au dreptate.seful ogrâzii le aruncâ din când ın când osul asteptat şi ei ling imediat cu mare drag, ce le mai râmâne de la cretinul util

      cu 3 luni în urmă (23.01.2024)
    • boogie:

      Diferență
      E o diferență enormă(fizic,psihic,tehnic,etc.)între a juca cu adversari(chiar și cu coechipieri!) de vârsta ta la juniori și a juca la seniori!E foarte,foarte greu să te afirmi,ai nevoie de calități fizice,tehnice grozave dar și o personalitate puternică puternică că să reușești

      cu 3 luni în urmă (23.01.2024)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca R Razvan :

    Romani și puncte
    Da, la prima vedere e o comparație simplistă. Da nu e fata campionatul, dar deocamdată asta avem - și nu vad care e problema in a compara cele 2 campionate, faza 1.
    Dar, că sa fie mai complex calculul, putem sa intram mai in detalii:
    - numărul de minute (minim) crescute pt români +30%
    - număr de puncte total marcate +1%!!
    - număr de puncte date de jucătorii români la echipele calificate în Top 10 +16% (U +29%, Oradea -2%, Voluntari +58%, Sibiu +50%)
    - număr de puncte marcate de jucătorii români la celelalte echipe +3%
    Aici se vede cum echipele cu buget (top10), au evoluții mai bune pentru că au și luat cei mai buni jucători. Echipele ce nu au prins top 10 au consumat minutele degeaba, adică cele 20 minute min per meci nu au adus nimic în plus
    Surprinde Oradea la Nr de puncte similar în cei 2 ani. Din păcate pt ei nu aduc nimic din spate - oare ce rost / beneficiu pt națională aduc?

    cu 3 luni în urmă (23.01.2024)
    • Ciucâ:

      R.R
      Nu este aşa simplu ca şi 1+1=2.tu nu ştiu dar sigur istrate.ro sunt cu rea intenție, dacâ te uiți la puncte atunci fâ socoteala şi din câte incercari au fost realizate, prostul de român este pus ın colțul terenului sau trece mingea pe la el din când ın gând şi dacâ reuşeşte 10 şuturi, pe când strâinul probabil ın jur de 17/20.

      cu 3 luni în urmă (24.01.2024)
    • Istrate David:

      Ciucă și compania
      Probabil că nu s-a înțeles bine concluzia. Eu, prin ce am scris, nu am vrut să transmit că, deși primesc mai multe minute, jucătorii autohtoni nu se ridică la nivelul minutelor și, prin urmare, regula nu își are sensul. Ci, dimpotrivă, am vrut să transmit că, cu toate că primesc mai multe minute, asta nu se materializează neapărat și în mai multe oportunități, fiindcă poți juca 30 de minute în care să stai în colț și să nu fii inclus în jocul echipei.

      Deci nu e nicio rea intenție și chiar am avut un jucător român care m-a felicitat pentru articol. Probabil că el nu a fost suficient de perspicace să vadă superficialitatea analizei și intenția rea din spate...

      Dar, oricum, comentariile voastre au fost edificatoare și ne gândim la o analiză care să surprindă și indicele de usage pentru a vedea exact câte mingi primesc baschetbaliștii autohtoni. Probabil acela va fi un indicator statistic mai bun decât cel al punctelor.

      cu 3 luni în urmă (24.01.2024)
    Raspunde
  • Ciucâ :

    David&co
    fac mişto râu de tot de voi.profi de românâ nu au remarcat cum vâ manipuleazâ ın articol?!la ınceput spune"ne-am uitat la capitolul punctelor " ca apoi sâ termine cu" creșterea la nivelul capitolelor statistice nefiind pe măsura creșterii numărului de minute"?!,la cât mai ştiu româneşte cred câ este diferentâ ıntre "capitol" şi "capitole".

    cu 3 luni în urmă (24.01.2024) Raspunde
  • Ciucâ :

    David istrate
    Vrei sâ pari "şmecher" dar mai ai mult pânâ acolo. Scrii"cu toate că primesc mai multe minute, asta nu se materializează neapărat și în mai multe oportunități....."fiind specialist ajutâ cititorii şi explicâ de ce(tu nefiind de rea intenție),pârerea mea câ din cauza antrenorilor şi mai ales cei români.
    Mai scrii ".........a vedea exact câte mingi primesc baschetbaliștii autohtoni.",despre câte mingi are curajul sâ finalizeze cu frica de a nu fi injurat sau scos de antrenor era vorba,nu despre mingili moarte care trec pe la ei.
    Ultima "jucător român care m-a felicitat pentru articol. Probabil că el nu a fost suficient de perspicace să vadă superficialitatea analizei și intenția rea din spate...",prin asta arâți cât de citit eşti printre jucâtori (dupâ 13 ani de activitate) şi de unde provine limbajul miştocar de pe aici.nu mâ pot duela cu câtâ românâ mai ştiu dar ințeleg ce se scrie.
    Ps.Şi pe mine ma sunat un jucâtor şi ma ıntrebat câ este bine sâ semneze cu Sabin (fondator baschet.ro) care este ımpotriva regulii cu 2 români?

    cu 3 luni în urmă (24.01.2024) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!