Stiri

Demis că nu a ascultat ordinele lui Horia Păun, Nicolae Pîrșu revine în comisiile FRB

Baschet .ro

Baschet .ro
08.05.2023

Demis în urmă cu patru ani pentru că nu a ascultat ordinele lui Horia Păun și nu i-a sancționat pe Rolland Torok și Kuti Nandor în scandalul convocărilor la națională, Nicolae Pîrșu (foto centru) se întoarce în cadrul comisiilor Federației Române de Baschet. Consiliul Director al Federației Române de Baschet, convocat în data de 26.04.2023, a votat în unanimitate numirea fostului internațional român drept președintele nou înființatei Comisii de Soluționare a Litigiilor din cadrul Federației Române de Baschet. 

Conform noului statut al Federației Române de Baschet, adoptat la Adunarea Generală din aprilie 2022, s-a înființat Comisia de Soluționare a Litigiilor care are ca rol să judece toate litigiile dintre cluburi, sportivi și alți participanți la activitatea baschetbalistică. Cu toate că noul statut al FRB este în funcțiune de la finalul anului 2022, noua comisie nu a avut niciun membru până la finalul lunii aprilie 2023. Astfel, din acest moment, toate litigiile dintre cluburile de baschet, sportivi sau alți participanți vor fi soluționate doar de către Comisia de Soluționare a Litigiilor. 

Deși nu are studii juridice, Nicolae Pîrșu a fost numit în fruntea Comisiei de Soluționare a Litigiilor urmând ca acesta să instrumenteze toate cazurile înregistrate la Federația Română de Baschet. Pîrșu nu se află la prima experiență în cadrul comisiilor FRB, acesta ocupând funcția de președinte al Comisiei de Disciplină a Federației Române de Baschet în mandatul lui Horia Păun. Cunoscut drept o persoană ascultătoare, Pîrșu a fost demis din funcția de președinte de către Horia Păun deoarece nu i-ar fi ascultat ordinile trasate în sensul de a-i suspenda pe Nandor Kuti și Rolland Torok în scandalul convocărilor la națională. 

Pîrșu s-a remarcat în activitatea sa prin judecarea de două ori a mai multor cauze aflate pe rolul Comisiei de Disciplină, deoarece soluțiile nu au fost pe placul președintelui FRB, chiar dacă legea română interzice acest lucru. De asemenea, Pîrșu a refuzat să acorde cheltuieli de judecată atunci când Federația Română de Baschet a pierdut litigii la Comisia de Disciplină, deși persoanele anchetate au plătit taxe de timbru și cheltuieli cu avocați pentru a se apăra în dosarele pe care FRB le-a deschis, iar legea romănă obligă partea ce pierde un litigiu să acopere cheltuielile de judecată ocazionate de către partea câștigătoare.

Având în vedere lipsa oricărei recomandare din punct de vedere juridic a lui Nicolae Pîrșu în această funcție de președinte, mutarea este evidentă în sensul control asupra unei comisii importante din cadrul Federației Române de Baschet. Din experiența precedentă putem trage o singură concluzie, loialitatea lui Pîrșu este direct proporțională cu durata mandatului său la Comisia de Soluționare a Litigiilor, iar cât timp va ocupa această funcție cel mai probabil va răspunde direcțiilor trasate de către conducerea FRB. Așadar este puțin probabil ca această comisie să pronunțe hotărâri conforme cu legea din România. 

Singura persoană care a ieșit public și a condamnat lipsa de independență în cadrul comisiilor FRB a fost Petre Brănișteanu, persoană care și-a dat demisia ulterior din toate funcțiile pe care le-a avut în cadrul FRB și a refuzat să se mai implice în baschetul românesc la nivelul federației.

Eu am susținut și susțin că nu sunt marioneta nimănui. Când Berceanu a zis că el vrea să întoarcă decizia în comisia de disciplină, păi asta cum se numește? Nu spune și Horia în declarație că comisia de disciplină este independentă? Cum e independentă când Berceanu vrea să întoarcă decizia mea? Și mai și spune public ce nu i-a convenit privitor la decizia mea. Păi ce înseamna asta? Că sunt independent când mi se reproșează de ce am luat o decizie? Nu ne contrazicem? Și atunci am decis să mă retrag, să nu fiu marioneta nimănui. Îi iubesc prea mult pe copiii aceștia să îmi bat joc de ei. Știu ce înseamnă o astfel de decizie. Nu mai e ca pe vremea noastră când primeam de la stat casă și mașină în timp ce jucam. Ei acum strâng bani din ce joacă, nu primesc nimic de la stat,  fac o brumă de bănuți, iar la 35-36 de ani trebuie să facă altceva, să se descurce din ce au strâns. Noi la 36-37 ieșeam la o pensie aveam ceva asigurat. - a declarat Brănișteanu în scandalul convocărilor la națională.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!