Stiri

Discuție cu antrenorii lui Ludwigsburg: „Dacă nu te provoacă, atunci nu te schimbă”

În perioada 18-23 iulie, în Sala Transilvania, a avut loc cea de-a doua ediție a Sibiu Summer Camp, organizat de BC CSU Sibiu în colaborare cu Porsche BBA Ludwigsburg. În acest an, antrenamentele au fost ținute de Marc Salzer și Christian Spieth, doi antrenori din cadrul academiei de juniori a lui MHP Riesen Ludwigsburg.

Marc este responsabil cu pregătirea fizică a juniorilor, lucrând în același timp și pentru echipa de seniori. A făcut parte din staff-ul lui John Patrick pentru duelurile cu U-BT Cluj-Napoca din Basketball Champions League și a însoțit echipa și la Final Four-ul din Bilbao.

Christian este un fost baschetbalist, cu meciuri în Germania, Austria și Spania, care a antrenat multă vreme echipele U12 din cadrul Porsche BBA Ludwigsburg.

Cei doi au acceptat să ofere un interviu exclusiv site-ului nostru în care au vorbit despre filozofia trupei din Ludwigsburg, despre Sibiu Summer Camp dar și despre calitățile pe care un junior trebuie să le aibă pentru a ajunge la un nivel înalt.

Pentru început, v-am ruga să vă prezentați și să ne spuneți despre activitatea pe care o aveți în Ludwigsburg.

Marc Salzer: Sunt responsabil cu pregătirea fizică în cadrul academiei Ludwigsburg. Mi-am început cariera la echipa de fotbal a lui VFB Stuttgart și acum șapte ani am venit la Ludwigsburg. Să fiu sincer, pregătirea fizică era la un alt nivel în fotbal așa că am încercat să introduc câteva concepte în baschet. Am introdus noi idei luate din studiile mele, din discuțiile pe care le-am avut și prin rețeaua pe care mi-am construit-o. De asemenea, lucrez foarte mult cu copiii. Acum cinci ani, împreună cu niște prieteni, am înființat o ligă școlară în Ludwigsburg și în zona acestui oraș. Fiecare școală are o echipă și joacă una împotriva celeilalte. Acestea sunt principalele lucruri pe care le fac.

Christian “Speedy” Spieth: Eu sunt un fost jucător și, în prezent, antrenor de juniori. În ultimii ani nu am antrenat nicio echipă, ci am făcut cursuri de inițiere pentru copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 8 ani. Am încercat să îi ajut să cunoască baschetul. Înainte mă ocupam de echipele U12 ale academiei.

Marc: Filozofia academiei din Ludwigsburg este să transmită aspectele fundamentale ale baschetului, iar Speedy, fiind un fost jucător, este persoana cea mai potrivită pentru a le transmite copiilor fundamentele. Antrenăm copiii cu vârsta între 4-8 ani o dată pe săptămână și vrem să îi pregătim pentru a fi gata de a atinge următorul nivel.

Sunteți la ediția a doua a Sibiu Summer Camp. Cu ce așteptări ați venit, care a fost mentalitatea voastră în legătură cu participarea la acest camp?

Speedy: Eu am auzit despre treaba bună pe care au făcut-o anul trecut și, profitând de faptul că mulți antrenori de-ai noștri sunt plecați sau sunt în vacanță, am primit oportunitatea de a veni aici. Sunt prieten foarte bun cu Marc. Am fost introdus în baschetul profesionist de Ion Nicolau și eu mereu încerc să dau înapoi ce am primit în viață. Acesta este unul dintre motivele pentru care sunt foarte bucuros că mă aflu aici.

Marc: Pentru mine nu este doar o experiență, ci este o onoare să fiu aici, să lucrez pentru echipa din Sibiu. Nu știam că relația dintre Ludwigsburg și Sibiu este așa de puternică, mă refer la Ion Nicolau, la Peter Schomers. Sunt multe legături între orașele noastre și mă simt onorat să fiu aici și să aducem experiența și succesul nostru în Sibiu.

Care a fost focusul vostru la antrenamente în această săptămână?

Marc: Fundamentele, aspectele de bază și livrarea filozofiei noastre celor din Sibiu. Filozofia de a munci din greu, să dai 100% în tot ce faci. Dacă nu dai 100% mai bine stai acasă. Trebuie să înveți mult, să fii atent la ce spun antrenorii și să fii pregătit.

Speedy: Când vorbim de fundamente nu ne referim doar la baschet, ci și la programul lui de pregătire fizică. Cred că mulți din acești copii nu realizează cât de important este sistemul de pregătire fizică în zilele noastre. În zilele noastre, în 2022, ai nevoie de condiție fizică pentru a rezista. Pentru mine, la înălțimea mea, a fost ok să joc în anii 90-00, dar acum nu aș avea nicio șansă. E important pentru că îți protejezi corpul de accidentări, mai ales de cele pe termen lung, dacă începi cu un program corect de pregătire fizică. Asta este important pentru noi. Un alt aspect este că i-am învățat pe copii o mulțime de exerciții pe care le pot face acasă, pe cont propriu, sau împreună cu un prieten. Ne-am gândit să le oferim o imagine de ansamblu și, dacă sunt pregătiți, atunci pot să muncească pe cont propriu. Nu au nevoie mereu de antrenori.

Marc: Asta este ideea. La majoritatea exercițiilor le-am spus participanților că pot să le folosească pe cont propriu. De asemenea, le-am explicat tot ce pot să facă dimineața, înainte de antrenament, după antrenament. Nu au nevoie de foarte multe instrumente sau de un centru de fitness. Trebuie să fie pregătiți și se pot antrena fără a da o mulțime de bani.

Mulți copii au revenit în această vară la camp. Vedeți o îmbunătățire în nivelul lor?

Marc: Da. Am vorbit asta și între noi. Copiii pe care i-am văzut anul trecut, mai ales cei din grupa mai mare, au făcut un pas important. Aceia care au urmat „regulile” și sfaturile pe care le-am dat, sunt la un alt nivel.

Speedy: Eu nu am fost aici anul trecut dar Marc mi-a povestit despre asta. Au fost unii copii care nu erau atât de buni anul trecut dar s-au dezvoltat în camp și am putut observa că au muncit în ultimul an. Altfel nu ar fi la acest nivel. Cred că acesta este unul din motivele pentru care Marc este satisfăcut, fiindcă cel puțin câțiva copii i-au urmat sfaturile și au muncit.

Cum i-ați simțit pe participanții la acest camp, din punct de vedere al mentalității? Credeți că sunt câțiva care pot juca la nivel profesionist?

Speedy: Da, sigur. E foarte dificil fiindcă sunt atât de mulți și cu abilități atât de diferite. Sunt unii dintre ei despre care chiar cred că au un viitor strălucit dacă se țin de treabă și nu se accidentează serios. Dar, pentru unii din ei, baschetul va fi un hobby pentru totdeauna.

Marc: Vezi diferența între cei ce vor să muncească și cei ce nu vor. Nu e ușor pentru antrenori ca noi să mergem la un camp, fiindcă sunt atât de multe nivele diferite și mentalități diferite. Unii vor să muncească din greu și să ajungă la următorul nivel, iar alții o fac doar din plăcere.

Speedy: Sau cred că deja au ajuns la un nivel ridicat.

Marc: Acesta este un alt lucru pe care ne-am dorit să îl transmitem: că social media îi „omoară” fiindcă îi face să creadă că sunt la un anumit nivel, dar nu sunt. Fundamentele lipsesc. De-asta am vrut să le transmitem: elementele de bază sunt cele mai importante. Faceți-le pe acestea, repetați-le de 1000 de ori și veți avea o bază solidă și un standard puternic. Din obiectiv în obiectiv se poate construi. Sunt foarte satisfăcut de acest camp chiar dacă întotdeauna vor fi jucători care nu își doresc să accepte toate lucrurile care li se spun sau să muncească.

Speedy: Și eu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Baschet.ro (@baschet.ro)

Care sunt cele mai mari calități pe care un copil de 14, 15, 16 ani ar trebui să le aibă?

Marc: Atitudine. Respect. Minte deschisă. Atitudinea este cea mai importantă. Limbajul trupului, să muncești din greu, să asculți de antrenori. Trebuie să mă repet, asta îi lipsește noii generații: respectul. Din cauza rețelelor sociale, începi să crezi că antrenorul are ceva cu tine, că nu te place, însă asta este o prostie, el e acolo să te ducă la următorul nivel. Li se spune să muncească din greu și apoi ajung pe instagram și acolo văd oameni care le zic că pot munci doar la aruncare sau la aspectele ușoare. Nu e adevărat. E doar o reclamă, o iluzie, nu e lumea reală.

Speedy: Din punct de vedere baschetbalistic, evident că e nevoie de dribling și de viziune pe teren. Cred că acestea sunt fundamentele pe care poți construi. Viziunea îți aduce pase ușoare și spații libere sau chiar aruncări deschise și driblingul este de bază în baschet. Dar, pentru mine, trebuie să ai inimă și foame. Foamea omoară orice talent. Asta este tot.

Marc: În sala noastră de forță avem citate motivaționale de la diferite personalități, de exemplu Arnold Schwarzenegger. Avem un citat despre filozofia lui de a rămâne flămând. Dacă nu mai ai foamea aceea, ești gata. Vedem asta și în fotbal, la marii jucători: Messi și ceilalți. Când nu mai au foame de joc, sunt gata. Un alt citat important este: „Dacă nu te provoacă, nu te va schimba”. Dacă vii la antrenament și acesta nu este provocator, atunci nu te va schimba, nu vei deveni mai bun. Asta am vrut să le transmitem copiilor: veniți la antrenament, durează doar o oră – în această oră trebuie să fiți 100% aici. Dacă nu, nu veți atinge următorul nivel.

Speedy: Mai ales, dacă ai pășit pe teren pentru a exersa. Dă 100% de fiecare dată. Te poți odihni după, în timp ce te uiți la ceilalți cum exersează. Dar imediat ce pășești pe teren, trebuie să dai 100%, la fel ca în timpul meciului. Te poți odihni pe bancă, poți lua o pauză dar imediat ce îți face semn antrenorul că urmează să intri pe teren, trebuie să fii concentrat și pregătit.

Marc: Ludwigsburg este un club faimos pentru atmosfera de familie. Nu suntem ca Bayern Munchen sau Ulm unde e doar business, ci suntem ca o familie. De aceea, tinerele talente nu vor să meargă în Munchen, ci își doresc să vină în Ludwigsburg, fiindcă suntem o familie. Acesta este un alt lucru: trebuie să fii o echipă. Vrem să fim o familie, ne dorim ca părinții să fie lângă copii astfel încât aceștia să aibă un sentiment plăcut. De asemenea, vrem să îi învățăm că nu este vorba de un jucător foarte bun, ci despre echipă.

Dacă ați putea să le dați copiilor un exemplu al unui jucător cu care ați lucrat și care întruchipează tot ce ați spus mai devreme, care ar fi acela?

Marc: Ariel Hukporti. Dar sunt atâtea alte nume: Mateo Seric, Lukas Herzog. Când a venit la noi, Lukas Herzog era un băiat micuț, toată lumea spunea că nu va putea să joace dar a muncit și acum este în prima ligă. A fost important pentru noi în stagiunea trecută.

Speedy: Anul trecut am avut nouă băieți din academie care au obținut contracte în prima echipă și au jucat.

Marc: Pentru mine, acesta este un succes mai mare decât obținerea locului trei în Basketball Champions League. Să îi vedem pe toți acei tineri pe care i-am antrenat în ultimii 5, 6, 7 ani în maioul lui Ludwigsburg, călătorind cu echipa, semnând contracte. Acesta a fost cel mai mare succes, în opinia mea. Asta mă face mândru.

Vă mulțumim mult pentru disponibilitate!

*foto: Facebook – BC CSU Sibiu

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate