Stiri

Gafă de proporții a FRB: Zeci de cluburi nu sunt afiliate definitiv

Baschet .ro

Baschet .ro
20.03.2021

Miercuri, 17 martie, Federația Română de Baschet a sesizat Tribunalul București cu scopul de a înregistra o serie de modificări în actele sale constitutive. Dosarul înregistrat o zi mai târziu, pe 18 martie, a fost observat pe portalul instanțelor de judecată de către Ștefan Săndulache, candidatul la președinția Federației Române de Baschet. Acesta a menționat că ar fi vorba de unele modificări privind înregistrarea structurilor afiliate respectiv dezafiliate din ultimii ani. 

Această solicitare a FRB are la bază o decizie recentă a Ministerului Tineretului și Sportului. Mai exact, în urmă cu o săptămână la Federația Română de Ciclism s-a desfășurat Adunarea Generală de Alegeri în urma căruia Alexandru Ciocan a fost desemnat președintele succesor a lui Eduard Novak, actualul ministru al tineretului și sportului. Două zile mai târziu, Novak a demarat procedura de suspendare a hotărârii Adunării Generale de Alegeri a FRC pe motiv că actuala componență reală a Adunării Generale nu a fost validată de către instanță. 

Aparent aceeași situație o întâlnim și la Federația Română de Baschet. Practic, informația publicată de către Ștefan Săndulache s-a confirmat în cursul zilei de azi, iar Federația Română de Baschet a omis să înregistreze la Tribunalul București afilierile definitive ale structurilor sportive din ultimii patru ani. Conform registrului public al Federațiilor din România, administrat de către Ministerul Justiției, ce poate fi accesat la această adresă, ultima modificare efectuată de către Federația Română de Baschet s-a înregistrat în anul 2017 când s-a luat act de afilierea definitivă a nouă structuri sportive, iar astfel numărul total al structurilor sportive afiliate s-a mărit la 284.

Din 2017 și până în prezent, mai multe structuri sportive au fost afiliate definitiv la Federația Română de Baschet, însă nu se pot bucura de acest statut din cauza omisiunii Federației Române de Baschet. Conform informațiilor noastre, ar fi vorba de cel puțin 33 de structuri sportive precum: CSU Neptun Constanta, ASBC Kinderball Academy Satu Mare, ACS Templiers Academy Galati, CSM Sibiu, Asociatia Clubul Sportiv Phoenix Suceava, Asociatia Baschet Club Evolution Bucuresti, Clubul Sportiv Universitar Constantin Brancusi Tg. Jiu, Asociatia Baschet Club Play Bucuresti, Asociatia Club Sportiv Sega Baschet Bucuresti, Asociatia Baschet Club Rising Star Popesti Leordeni, Asociatia Club Sportiv Court Performers Paulesti, Asociatia Clubul Sportiv Baschet Liliecii Bucuresti, ACS ROO KIES Oradea, ACS Cormoran Constanta, ACS MKE 2018 MS, Tg Mures, ACS Kids Tampa 2015 Brasov, Asociatia Clubul Sportiv Pantera Baschet Ploiesti, CS Municipal Tg Jiu, ACS Cuza Pirates Braila, ACS ISPORTS Ploiesti, ABC U Oradea, CS Comunal Mosnita, ACS Lumina Wolves Sport, CSU Tg. Mures, CSU Politehnica Timisoara, ACS Ralph Brasov, ACS Premium Sibiu, CS Paldors Bucuresti, ACS STARS 2012, ACS Nordic Baia Mare, ACS Petras Neamt, CS Stiinta Constanta, CS Municipal Alexandria și CS Municipal Tg. Mures.

Pentru a nu risca o eventuală suspendare a hotărârii Adunării Generale de Alegeri din 15.04.2021, precum în cazul Federației Române de Ciclism, FRB s-a grăbit să intre în legalitate și a solicitat Tribunalului București să ia act de afilierea echipelor din 2017 și până în prezent. În momentul de față, echipele prezentate mai sus nu ar putea să-și exercite în mod legal dreptul de vot la alegerile din aprilie deoarece nu îndeplinesc prima condiție, anume să fie afiliate definitiv la Federația Română de Baschet, chiar dacă acestea și-au plătit cotizația sau taxele către FRB în ultimii trei ani. 

Federația Română de Baschet încearcă să-și acopere gafa de proporții, însă nu este foarte sigură că Tribunalul București va pronunța o hotărâre înainte de alegerile programate pentru 15.04.2021. De exemplu, în cazul în care o structură sportivă va efectua o cerere de intervenție în dosarul respectiv, procedura se va prelungi cel puțin cu o lună de zile. În acest caz, cluburile respective nu își vor putea exprima dreptul de vot ridicându-se astfel întrebarea dacă Adunarea Generală este statutară în asemenea condiții.

În altă ordine de idei, Alexandru Ciocan, noul fost președinte al Federației Române de Ciclism a declarat pentru Agerpres ce s-a întâmplat mai exact la Adunarea Generală din 13 martie.

În 2017, la ultima Adunare Generală recunoscută de instanţă, erau 51 de membri cu drept de vot, şi alţi 19-20 cu probleme, adică fără drept de vot. Iar între 2018 şi 2020 au mai fost afiliate încă 17 cluburi care aşteptau la rândul lor o Adunare Generală în care să primească dreptul de vot. Doar că trebuia să fie o AG Simplă, nu de Alegeri. În total, la modul teoretic, sunt undeva la 90 de cluburi care ar putea avea drept de vot la următoarele alegeri. Problemele cluburilor fără drept de vot sunt legate de faptul că unele nu aveau sediu, unele nu aveau antrenor, unele aveau dosare incomplete, unele nu au avut activitate, unele nu şi-au plătit taxa... deci probleme diverse. Dar nu e vina cluburilor, ci a celui care s-a ocupat de federaţie în ultimii patru ani pentru că la finalul fiecărei AG, avocatul sau juristul trebuie să ia procesul verbal şi să-l ducă la Registrul Asociaţiilor şi Federaţiilor şi să îl înscrie. Dar dacă nu se procedează aşa, atunci toate acele afilieri sau dezafilieri rămân undeva în aer pentru că nu ştie nimeni de ele"

Încercând să rămân imparţial, MTS are motive să ia această decizie de suspendare a Adunării Generale de Alegeri. Nu putem să sărim în sus. OK, ne deranjează chestia asta, pentru că vom repeta alegerile peste o lună-două sau trei când vom reuşi să punem toate actele la punct şi să le aducem la zi. Teoretic nu este vina noastră că s-a întâmplat aşa, este vina ultimilor ani când cel care ar fi trebuit să se ocupe de buna desfăşurare a Adunărilor Generale nu a făcut-o. Aşa că au rămas nefinalizate multe lucruri. Noi cam ştiam treaba asta însă trebuia să fim pregătiţi pentru ambele scenarii. Dacă vom primi avizul sau nu de la MTS. Poate că eu şi domnul Novak nu suntem cei mai buni prieteni din lume, dar nu cred că este un război. Este efectiv o treabă făcută nemţeşte.

Nu putem estima o dată pentru noile alegeri pentru că în primă fază trebuie să facem o Adunare Generală Extraordinară în care să facem ordine printre toate cluburile, pentru că unele aveau drept de vot, altele nu, unele erau suspendate... de aici vin şi problemele privind avizul MTS. După ce facem această ordine în rândul cluburilor, iar eu estimez că va dura cam o lună, putem convoca o nouă Adunare Generală de Alegeri. Deci undeva în 2 maximum 3 luni ar trebui să avem noile alegeri"

Rămâne de văzut dacă, în aceste condiții, Adunarea Generală de Alegeri se va putea organiza în mod legal pe 15 aprilie 2021.

Foto: dinvestiar.ro

1 comentariu la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Gafă?
    Sau altceva. După cum se vede, cred că este o situație generală și perpetuă la mai multe federații. Să nu uităm federația de tenis, unde la fel s-ar contestat dreptul la vot. Cei care sunt la conducere în mod voit nu-și fac treaba, pentru ca în caz de pierdere a alegerilor să poată trage niște sfori în speranța reluării alegerilor. Bine-nțeles că există și reversul medaliei, să cîștige și să fie contestați, dar atunci îi doare la patină sau mustață ( vezi același caz de la tenis ).

    cu 3 ani în urmă (21.03.2021) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!