Stiri

SPECIAL. Emma Meesseman, campioană europeană la 12 ani după titlul cucerit la Oradea, la CE U18

Duminică, 25 iunie, în Arena Stozice din Ljubljana, Slovenia, naționala feminină a Belgiei a reușit să câștige Campionatul European de Baschet pentru prima oară în istorie. După două turnee la care a obținut medaliile de bronz, echipa antrenată de Rachid Meziane a trecut atât de Franța, cât și de Spania și a cucerit medaliile de aur.

MVP-ul turneului a fost numită Emma Meesseman, care a adunat 21.7 puncte, 8.7 recuperări și 5.2 pase decisive, fiind de neoprit. Nu este, însă, prima oară când super-jucătoarea belgiancă își adjudecă premiul de MVP al unui campionat european.

În 2011, în Arena Antonio Alexe din Oradea, Belgia câștiga Campionatul European U18, divizia A, iar Meesseman, cu medii de 16.9 puncte și 10.3 recuperări, era numită cea mai bună baschetbalistă a competiției găzduite de țara noastră.

Atunci Belgia a făcut parte din grupa C, alături de Serbia, Italia și Ucraina. Naționala condusă de Benny Mertens a obținut trei victorii (87-60 vs. Ucraina, 61-53 vs. Italia, 60-41 vs. Serbia) și s-a calificat în următoarea fază, unde a câștigat cu Cehia (75-68) și Olanda (71-54) și a pierdut la scor cu Franța (48-68).

În sferturile de finală, Belgia și Turcia au oferit unul dintre meciurile turneului. Cu trei minute și 15 secunde rămase, Turcia conducea cu 58 la 51. După două puncte marcate de Antonia Delaere, au urmat cinci puncte ale Emmei Meesseman, iar formația sa a egalat. Apoi, aceeași jucătoare a înscris coșul victoriei și Belgia s-a calificat în semifinale (60-58).

„Acum trebuie să se întâmple ceva. Toată lumea se gândea "ce trebuie să facem, avem nevoie de puncte". Şi am simţit că azi sunt în formă şi am luat toată responsiobilitatea asupra mea. La ultima aruncare, tot meciul mi-a trecut prin faţa ochiilor, am avut emoţii însă ştiam că dacă ratez această aruncare vom pierde. Am fost motivată şi ştiam că va intra, şi a intrat. Azi a fost ziua noastră”, a declarat atunci Emma, în exclusivitate, pentru Total Baschet, cum se numea site-ul nostru la acea vreme.

Tinerele belgience nu au avut prea mult timp pentru a sărbători victoria cu Turcia, fiindcă în semifinale îi aștepta o misiune extrem de dificilă: confruntarea cu Spania, o forță în baschetul european.

Ibericele au început mai bine meciul și, după primul sfert, conduceau cu 19 la 12. A urmat o secvență mai bună a adversarelor dar, după revenirea de la vestiare, tot Spania a jucat mai bine și, înaintea actului decisiv, conducea cu 54 la 46.

A urmat un ultim sfert în care Emma Meesseman a marcat nouă puncte, cât întreaga echipă adversă, iar Belgia a întors rezultatul, impunându-se cu 65 la 63 și calificându-se în finala Campionatului European U18.

În cealaltă semifinală, Franța trecuse cu 80 la 37 de Suedia, iar Belgia întâlnea din nou singura națională prezentă la Oradea care o bătuse și nu oricum, ci la 20 de puncte. Finala s-a jucat în 14 august 2011, în Arena Antonio Alexe, iar Laurențiu Grigoraș a fost unul dintre cei trei arbitri.

Primul sfert a fost echilibrat însă apoi, spre surprinderea tuturor, Belgia a preluat inițiativa și a câștigat următoarele două secvențe cu 21-9 și 23-5. Diferența de 30 de puncte de pe tabelă a fost imposibil de remontat de către elevele lui Arnaud Guppillotte și astfel Belgia s-a impus cu 77 la 49, devenind campioană europeană la U18.

În finală, Emma Meesseman a adunat 25 de puncte, 9 recuperări, 3 pase decisive, 3 intercepții și 3 capace pentru un indice al eficienței de +32.

„Noi nu am avut nimic de pierdut, am jucat fără nicio presiune şi acest lucru s-a văzut pe teren. Jocul ne-a mers aşa cum ne-am propus, apărarea a funcţionat la parametri maximi. Toată lumea şi-a dorit această victorie şi am dat totul pe teren. Acum câteva zile am pierdut în faţa Franţei la 20 de puncte pentru că am intrat cu frică în teren, de această dată nu am mai făcut aceeaşi greşeală. Sunt foarte fericită de această realizare, am arătat că suntem o echipă în adevăratul sens al cuvântului”, a spus Emma pentru site-ul nostru, la scurt timp după încheierea duelului cu Franța.

Din lotul lui Mertens s-au mai remarcat Julie Vanloo (18 puncte, 4 recuperări, 2 intercepții, o pasă decisivă) și Sien Devliegher (12 puncte, 4 pase decisive, 3 recuperări, 3 intercepții). De partea cealaltă, nicio jucătoare nu a izbutit să înscrie mai mult de 7 puncte.

Evident, Emma Meesseman a fost inclusă în cvintetul ideal al turneului, alături de Julie Vanloo, colega sa, de Esther Niamke (Franța), Andrea Vilaro (Spania) și Astou Ndour (Spania). Remarcabil este că Emma și Julie au contribuit împreună la câștigarea EuroBasket 2023 și amândouă au fost numite în formația de start a competiției.

Așadar, la 12 ani după succesul de la Oradea, cele două jucătoare au fost decisive în obținerea primei medalii de aur a Belgiei, la nivel de senioare. Și dacă în 2011 s-au duelat în ultimele două meciuri cu Spania și cu Franța, în 2023 ordinea a fost inversă: Franța, în semifinale, și Spania, în finală.

O altă anecdotă legată de Campionatul European U18 din 2011 este că maioul Emmei Meesseman a ajuns în posesia lui Sabin Gherdan, cel care a fondat site-ul Total Baschet și care susține în continuare acest proiect. Maioul special al tinerei baschetbaliste a fost înrămat și păstrat în biroul lui Sabin.

Emma Meesseman a lăsat o profundă impresie asupra oamenilor prezenți în Arena Antonio Alexe și site-ul nostru a ținut legătura cu ea, prin intermediul lui Adrian Micinic și Sabin Gherdan, care chiar au realizat o serie de interviuri cu jucătoarea originară din Ypres.

EXCLUSIV. Emma Meesseman: „Inima mea aparține baschetului”

EXCLUSIV. Emma Meesseman: „În România echipa mea a făcut istorie!”

EXCLUSIV. Emma Meesseman: „Dacă voi merge vreodată în America, va fi pentru WNBA”

Emma a oferit mai multe detalii despre povestea ei, a explicat mai pe larg cum a trăit Campionatul European U18 și a vorbit despre planurile sale de viitor.

„Sacrificii - un cuvânt foarte mare, sună de parcă aş regreta că joc baschet la acest nivel, ceea ce nu e deloc adevărat. Desigur, sunt diferenţe între viaţa mea şi cea a celorlalţi. Cred că viaţa socială e diferită, când prietenii mei ies în oraş să se distreze, eu nu pot să merg, fiindcă ori am antrenament, ori am meci. Dar clipele frumoase pe care le am la baschet compensează totul! Nu-mi lipseşte niciodată distracţia.

Aşa am fost crescută de părinţii mei. Sunt conştientă că orice carieră sportivă se poate încheia mâine, din cauza unui accident stupid, şi, apoi, lumea începe să te uite. Ştiu că sună pesimist, dar aşa se întâmplă! Acasă, la noi, nu vorbim continuu de realizările mele, vorbim şi despre alte lucruri, vorbesc cu fratele meu, Thijs. Sunt suficient de matură să ştiu că "să fii un superstar şi să te comporţi ca un superstar" este penibil...”, explica atunci Emma Meesseman, o jucătoare care a devenit atât de îndrăgită datorită modestiei sale.

Într-unul dintre acele interviuri, MVP-ul Campionatului European U18 spunea că și-ar dori să joace în WNBA. Între timp, palmaresul Emmei arată în felul următor:

  • Un titlu în WNBA
  • MVP a WNBA
  • Cinci titluri în Euroligă
  • MVP a Euroligii
  • MVP a Final Four-ului Euroligii
  • Un titlu în Belgia
  • Un titlu în Turcia
  • MVP a finalei Turciei
  • Șase titluri în Rusia
  • O Cupă a Rusiei

Din 2009 până în 2012, Emma Meesseman a jucat pentru Blue Cats Ieper. Apoi s-a transferat la ESB Villeuneve-d’Ascq și, în 2013, a ajuns în WNBA, la Washington Mistics. A jucat până în 2020 pentru formația din capitala Statelor Unite ale Americii și, în același timp, a evoluat și în Europa, pentru Spartak Moscova și UMMC Ekaterinburg. În 2022, Emma a semnat cu Fenerbahce, trupă la care joacă și în prezent.

„Acest meci a fost nebun. La un moment dat, devenisem disperate. Aveam în noi acest foc însă am fost, poate, puțin speriate de măreția momentului. Totuși, la timpul potrivit, am renunțat la aceste emoții și am reușit să câștigăm. E extraordinar. Motto-ul competiției este „îndrăznește să visezi”, însă niciodată nu am îndrăznit să visez la asta. Dar s-a întâmplat”, a declarat, vizibil emoționată, Emma Meesseman, după câștigarea medaliei de aur la senioare.

*foto: Andor Marton, fiba.basketball, Viktor Rebay/FIBA Europe

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!