Stiri

Campionatul European U20 feminin. ANALIZĂ: România a contat prea puţin în ofensivă

Valentin Bâlă

Valentin Bâlă
18.07.2011

Turneul final al Campionatului European sub 20 de ani din Serbia s-a încheiat, duminică seară, cu victoria selecţionatei Spaniei care a întrecut, în finală, reprezentativa Rusiei, scor 62-53, într-o partidă în care unul dintre arbitri a fost Fabiana Niţu. România a câştigat un singur meci la Novi Sad şi a retrogradat în Divizia B, acolo unde va evolua din sezonul viitor.

Grupa de calificare a reprezentativei ţării noastre a fost una foarte puternică. Rând pe rând, jucătoarele pregătite de Dan Calancea şi de Monica Ivan nu au putut face faţă naţionalelor Turciei, 52-69, Rusiei, 40-79, şi Lituaniei, 61-88. Cele trei eşecuri din seria B au trimis selecţionata României în turneul pentru evitarea retrogradării, acolo unde Slovacia, Germania şi Belarus au fost peste baschetbalistele tricolore.

Nici în această grupă România nu a putut să se impună. A pierdut ambele partide cu Slovacia şi cu Belarus şi şi-a împărţit victoriile cu Germania. În aceste condiţii, cu un singur succes din şase posibile, fetele noastre nu au avut cum să se claseze mai sus de locul patru într-o serie în care Slovacia şi Belarus au dominat partidele, iar Germania a retrogradat şi ea în Divizia B.

România nu a contat foarte mult în ofensivă, la acestu turneu final. Conform statisticii fibaeurope.com, tricolorele au marcat 439 de puncte în nouă meciuri, adică echivalentul a 48,8 puncte pe meci, doar Marea Britanie având o linie de clasament mai slabă decât a noastră. La polul opus, campioana continentală, Spania, a înscris 617 puncte în nouă întâlniri, adică echivalentul a 68,6 puncte pe joc.

O altă problemă a jocului nostru au fost mingile câştigate pe urmărire. Din nefericire, România a ocupat locul 15, din 16, într-o asemenea ierarhie, cu o medie de 38,7 recuperări pe meci, destul de puţine pentru a aduce puncte din zona inelului, în atac, sau pentru a realiza faza de tranziţie după o mingi adjudecată în apărare. La capitolul pase decisive, tricolorele s-au clasat chiar în coada ierarhiei, cu 7,3 reuşite pe meci, în timp ce la intercepţii s-au adjudecat 9,8 astfel de mingi pe partidă.

Un alt lucru negativ la acest turneu final a fost faptul că jucătoarele ţării noastre au greşit mult în faza de construcţie, acolo unde au cedat fără presiunea adversarului o medie de 19,2 mingi pe meci. În cele nouă partide disputate la Novi Sad, tricolorele au trimis către restul echipelor 173 de posibile posesii în ofensivă. În aceste condiţii, nu a fost dificil ca Lituania să realizeze recordul de puncte marcate la Campionatul European chiar în partida cu România, scor 88-61.

Cele mai puţine puncte marcate de tricolore au fost la meciul cu Slovacia, scor 33-54, atunci când fetele pregătite de Dan Calancea şi de Monica Ivan au înscris doar două puncte în sferul al doilea şi numai nouă în 20 de minute. Gabriela Cursaru a primit cele mai multe minute din partea băncii tehnice, 31,6 pe joc, în timp ce Sonia Ursu, cu o medie de 30,7, a fost a doua în această ierarhie.

sursa foto: fibaeurope.com

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!