Stiri

Campionatul European U20 feminin. Analiză: România este foarte aproape de Divizia B

Valentin Bâlă

Valentin Bâlă
14.07.2011

Lipsa recuperărilor, slaba organizare în faza ofensivă, mai ales după pauză, atunci când am evoluat destul de slab în mai toate meciurile, neîncrederea şi absenţa comunicării în anumite perioade ale jocului au făcut ca naţionala feminină sub 20 de ani a ţării noastre să ajungă, în acest moment, pe ultimul loc al turneului final din Serbia.

Vedeţi aici:

Campionatul European U20 feminin. Clasamentul grupei din care face parte România

Într-o grupă din care mai fac parte Slovacia, Germania şi Belarus, România pare mai curând un sparring partner. Fără nicio victorie la turneul final al Campionatului European feminin sub 20 de ani de la Novi Sad, fetele pregătite de Dan Calancea şi de Monica Ivan au nevoie de un miracol în ultimele trei întâlniri, pentru a mai putea visa la Divizia A pentru încă un sezon.

Statistica nu ne este favorabilă

Cu medii de 47,7 puncte pe meci, 36,8 recuperări şi 6,5 pase decisive pe joc este foarte greu să te impui la o competiţie în care eşti în serie cu Rusia, Turcia şi Lituania. Chiar dacă România nu a putut să obţină nicio victorie în prima fază, în partea a doua a competiţiei şansele au apărut în anumite momente, însă acestea nu au fost fructificate.

Cu Slovacia tricolorele au marcat doar nouă puncte în 20 de minute, în timp ce cu selecţionata similară a Germaniei s-a întâmplat cam acelaşi lucru, însă după ieşirea de la cabine, atunci când adversarele au realizat un parţial de 26-16 în sfertul al treilea, diferenţă hotărâtoare în stabilirea învingătoarei. Potrivit statisticii oficiale a fibaeurope, Slovacia are cea mai mică medie de puncte marcate din toate cele 16 participante la Europenele din Serbia, 46,3 puncte într-o partidă.

România a suferit la capitolul recuperări, fetele noastre adjudecându-şi 36,8 mingi pe urmărite pe meci, medie care situează România pe locul 15 din 16, doar reprezentativa Italiei fiind mai slab cotată decât cea a tricolorelor la acest turneu final, Squadra Azzura adunând doar 35,2 recuperări pe meci. La polul opus, Lituania domină spaţiul de trei secunde cu o medie de 50,5 recuperări pe joc.

Şansele de evitare a retrogradării sunt foarte mici

Pentru a se salva de retrogradare, România are nevoie de un miracol. Iată cum ar trebui să câştigete jucătoarele pregătite de Dan Calancea şi de Monica Ivan în următoarele trei meciuri: plus 15 cu Belarus, în meciul de vineri, apoi este nevoie de un succes la 22 de puncte cu Slovacia, sâmbătă, pentru ca duminică să se realizeze o diferenţă de cel puţin 16 puncte cu Germania. Orice alt ecart coboară România pe ultimele două locuri în această serie, ceea ce ar însemna ca anul viitor să fim în Divizia B.

În cazul în care diferenţele de mai sus se realizează, România trebuie să aştepte şi jocul rezultatelor deoarece dacă Germania învinge Slovacia, în partida de vineri, atunci şansele ca tricolorele să rămână în Divizia A sunt aproape compromise. Baschetbalistele pregătite de Raoul Scheidhauer ar acumula trei victorii, adică acelaşi număr de meciuri câştigate pe care l-ar face şi România, dacă se va impune în întâlnirile următoare. În acest caz, într-o ierarhie "în trei", în care ar mai putea intra şi Slovacia, deşi foarte puţin probabil, ne va fi foarte greu să terminăm pe prima poziţie.

Cu o singură victorie în grupa pentru locurile 13-16, am fi putut spera la mai mult. Dar, din păcate, cum aceasta nu există, România se vede nevoită să privească mai mult spre Divizia B, acolo unde va trebui să se lupte, anul viitor, cu reprezentative destul de puternice. Cehia, Grecia, Israel, Suedia şi Ungaria au deja un nume în baschetul feminin, mai ales la această categorie de vârstă, chiar dacă este vorba de cea de-a doua grupă valorică.

sursa foto: fibaeurope.com

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!