Stiri

Doza săptămânală de NBA

Florian Gheorghe

Florian Gheorghe
12.01.2012

Pe 25 decembrie 2011 a început un nou sezon NBA...un nou mini-sezon, primul după episodul 1999. În mod normal, actuala stagiune trebuia să înceapă pe 1 noiembrie 2011, însă patronatul din liga profesionistă de baschet nord-americană și sindicatul jucătorilor au avut alte planuri. Cele două părți n-au reușit să ajungă la un acord cu privire la împărțirea veniturilor obținute de NBA, timp de aproape cinci luni. Doar pericolul anulării unui întreg sezon a grăbit lucrurile și pe 26 noiembrie părțile implicate în negocieri au ajuns la un acord de principiu.

NBA-ul a fost nevoit să refacă programul și să-l comprime, astfel încât echipele au avut la dispoziție doar 16 zile să se pregătească efectiv de începerea sezonului. Pre-sezonul a început pe 9 decembrie cu o știre bombă. Președintele NBA, David Stern, a anulat transferul lui Chris Paul la Los Angeles Lakers și a transmis un mesaj clar potrivit căruia dinastia echipelor din L.A. sau Boston s-a terminat, iar situația din Miami, din sezonul trecut (când LeBron James și Chris Bosh au semnat cu echipa din Florida), nu se va mai repeta.

Conferința de Vest

Și astfel, echipele din orașele mici plecau încrezătoare la drum, în căutarea trofeului „Larry O’Brien”. Primele două săptămâni din NBA au arătat că se poate. În Conferinţa de Vest,  Oklahoma City Thunder şi Portland Trail Blazers sunt performerele debutului de sezon. Oklahoma a început fulgerător cu 5 victorii, în primele 5 meciuri, cel mai bun start de stagiune, de când franciza s-a mutat din Seattle. La sfârșitul săptămânii trecute, Kevin Durant & Co. au jucat 3 meciuri în 3 zile și le-au câștigat pe toate. Starul echipei, Durant s-a maturizat și își alege mult mai bine momentele când trebuie să arunce. Va putea duce pe Thunder în finala NBA?

Portland Trail Blazers a suferit o pierdere grea în pre-sezon, după ce Brandon Roy a fost nevoit să se retragă din activitate, din cauza problemelor medicale. Cu toate acestea, Portland nu a renunțat la visul de a câștiga pentru a doua oară în istorie, campionatul NBA. Cu spațiul de sub panou extrem de bine protejat (Marcus Camby este unul dintre cei mai buni apărători din ligă) și cu o apărare a semicercului de fier (adversarele lui Blazers marchează doar 23,7% din aruncările de 3 puncte), echipa poate produce surpriza și se poate califica în finală.

În Los Angeles, echipa lui Kobe Bryant nu mai este în lumina reflectoarelor, în acest debut de sezon. Clippers i-a luat locul! Managementul celui de-al doilea club de baschet din L.A. a făcut mai multe mutări inspirate, în pre-sezon: l-a achiziționat pe conducătorul de joc Chris Paul, de la New Orleans Hornets și a semnat cu jucătorii liberi de contract, Caron Butler și Chauncey Billups.  Însă, până a ajunge la nivelul lui Lakers, antrenorul Vinny Del Negro mai are de lucrat la coeziunea de grup.

Cealaltă echipă din L.A., Lakers a început ezitant sezonul. Echipa a pierdut cea mai bună rezervă, pe Lamar Odom, care a fost transferat la Dallas Mavericks. Însă,  Kobe Bryant a arătat că se mai poate câştiga trofeul „Larry O’Brien”! Miercuri dimineața, el a marcat 48 de puncte, în meciul cu rivala din Phoenix. În cele 11 partide jucate (7 victorii și 4 înfrângeri pentru Lakers), Kobe are o medie de aproape 30 de puncte pe meci. Franciza a înregistrat până în prezent 7 victorii acasă și a pierdut doar unul singur, în prima zi din NBA, când Derrick Rose a marcat coșul victoriei în ultimele secunde.

Dezamăgirea debutului de sezon vine din partea campioanei Dallas Mavericks. Clubul a început dezastruos, cu 1 victorie în 5 meciuri. În cea de-a doua săptămână din NBA, Mavs și-a revenit și a câștigat 3 din 4 jocuri. Ultima victorie a venit miercuri dimineață, împotriva lui Detroit Pistons și Dallas urcă pe locurile ce asigură calificarea în play-off.

Din cauza sezonului comprimat, cu multe meciuri pe săptămână și timp limitat pentru refacerea fizică, echipele suferă pierderi care se pot dovedi importante pe termen lung. Manu Ginobili s-a accidentat și va lipsi de pe teren aproximativ 8 săptămâni. Și Zach Randolph a avut aceeași soartă și nu va putea juca timp de două luni, după ce s-a accidentat în meciul cu Chicago Bulls.

Conferința de Est

În Conferința de Est, Miami Heat face legea! Trio-ul din Florida – LeBron James, Dwyane Wade și Chris Bosh – face ravagii pe terenul de baschet; un exemplu clar este meciul de Crăciun, cu Dallas. Atunci, Miami a călcat în picioare pe Mavs, printr-un joc bazat pe ofensivă rapidă și puncte pe contraatac. De remarcat că Miami a jucat fără D-Wade 3 partide și fără LeBron 1 partidă. Miercuri dimineață, Heat a suferit cea de-a doua înfrângere a sezonului, în prelungiri, cu Golden State Warriors.

Echipa din Florida nu are însă o misiune ușoară în Est. Chicago Bulls și MVP-ul Derrick Rose îi suflă în ceafă. După meciurile de miercuri dimineață, Chicago a urcat pe primul loc, în clasamentul conferinței, cu 9 victorii și doar 2 înfrângeri. Este cel mai bun debut de sezon din ultimii 15 ani, când Michael Jordan conducea ofensiva „taurilor”. Rose a învâțat în vacanța prelungită din 2011 că franciza din Chicago are nevoie de un conducător eficient! Prin urmare, el dă cu o pasă decisivă mai mult, față de sezonul 2010 – 2011 și își alege mult mai atent momentele când aruncă.

Și în conferința de Est, echipele care nu își permit să cheltuiască mulți bani au început mai bine sezonul decât francizele din Boston sau New York. Indiana Pacers este un exemplu. Echipa are șase victorii și trei înfrângeri, la fel ca și echipa lui Dwight Howard, Orlando Magic. Atlanta Hawks și-a revenit după înfrângerea din prelungiri, cu Miami și a câștigat următoarele 3 meciuri, iar Philadelphia 76ers pare să nu aibă frâne, în aceste zile. 76ers a câștigat ultimele 6 meciuri, urcând astfel până pe locul 3 în conferință.

Surprinzător, la mijlocul clasamentului, sunt echipele din New York și Boston. Deși în pre-sezon au semnat cu centrul Tyson Chandler, Knicks are probleme acasă, unde a pierdut 2 din 4 meciuri.  Apărarea este principala problemă a antrenorului Mike D’Antoni; dacă lucrurile vor continua în această manieră, atunci şi în acest an, vom vedea o eliminare timpurie din play-off, a echipei din New York.

Boston şi-a revenit după începutul ezitant, iar Kevin Garnett, Ray Allen şi Paul Pierce au avut aproape o săptămână de odihnă. De joi, lucrurile se complică pentru Celtics şi veteranii echipei vor resimţi din plin efectele programului „comprimat”. Ray Allen a întinerit, dacă ne uităm la statisticile individuale. În cele 7 meciuri jucate, Ray-Ray marchează 20,4 puncte pe meci. Ultima oară când jucătorul a înscris peste 20 de puncte pe meci, într-un sezon, a fost în 2006 – 2007, când juca la Seattle SuperSonics. Mai sunt capabili veteranii echipei să ajungă în finala NBA?

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Florian Gheorghe este fondatorul  site-urilor www.nbabaschet.ro și www.nbabaschet.info, singurele site-uri în limba română care analizează exclusiv și detaliat cea mai tare ligă de baschet din lume – NBA. Începând de astăzi el va realiza pe totalbaschet.ro o analiză săptămânală a NBA.

1 comentariu la aceasta stire:

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!