Stiri

Dragan Petricevic, lector la un seminar important în Lituania

Adrian Cojocaru

Adrian Cojocaru
12.08.2011

Un român şi un semi-român au reprezentat baschetul românesc la unul dintre cele mai important seminarii de baschet din această vară. La Klaipeda, în Lituania, peste 300 de antrenori, cursanţi şi lectori au întors baschetul pe toate feţele. Printre ei s-au aflat şi Alin Alex Radu, un tânăr antrenor român care lucrează la Universitatea Worcester din Anglia şi Dragan Petricevic, unul dintre cei mai titraţi antrenori care au pregătit formaţii din România. Clinicul a fost organizat de Federaţia lituaniană de baschet şi Universitatea din Worcester şi a avut un mare succes. Printre lectori s-au numărat Bozidar Maljkovic (de patru ori câştigător al Euroligii), Kazys Maksvytys - proaspăt campion mondial la U19 cu Lituania şi alţi foşti mari baschetbalişti, dar şi Dragan Petricevic. Tehnicianul bosniac a susţinut două cursuri, unul teoretic şi unul practic şi a vorbit în exclusivitate pentru totalbaschet.ro despre experienţa baltică.

A fost un clinic foarte reuşit pentru antrenori. Sunt câteva clinicuri din Europa în fiecare vară în care se lucrează foarte bine, cum a fost la Belgrad, la Pesaro în Italia sau acum la Klaipeda. A fost foarte bine pentru că tot aici s-au disputat şi câteva meciuri de pregătire între selecţionatele Lituaniei, Sloveniei şi Letoniei, în vederea pregătirilor pentru campionatul european. Seminarul a fost organizat foarte bine, cu un număr mare de antrenori, atât din Lituania, cât şi din alte ţări, China, Liberia, Canada, Australia, Anglia, Scoţia, Belgia, Ungaria sau Austria. Eu am ţinut cursursi acolo şi am avut onoarea să predau alături de antrenori foarte mari precum Bozidar Maljkovic, de patru ori câştigător al Euroligii (foto, în negru) sau Kazys Maksvytys (foto, în verde), care a câştigat Campionatul Mondial U19 luna trecută cu Lituania.

Deşi este unul dintre cei mai titraţi antrenori care au evoluat în campionatul românesc, cu 5 titluri şi 2 Cupe cucerite, Dragan Petricevic spune că şi el mai are multe de învăţat şi că acest seminar a fost unul util pentru el.

Chiar dacă am fost lector la acest seminar şi am avut puţin altă poziţie faţă de cursanţi, am spus încă din prima zi că am venit acolo să încerc să devin un antrenor mai bun. Sunt convins că după fiecare zi alături de antrenorii de acolo am avut ceva de învăţat. Nu m-am dus nicidecum doar să învăţ pe cineva, ci să împărţim o experienţă unică.

Tehnicianul bosniac e de părere că România ar putea urma exemplul Lituaniei, chiar dacă diferenţele de mentalitate, tradiţie şi cultură baschetbalistică sunt mari.

Nu ştiu dacă pot să dau un sfat pentru că la noi situaţia e diferită. Aici nu baschetul e pe primul loc, dar ar fi foarte bine dacă s-ar organiza şi la noi astfel de seminarii la care să participe antrenorii, să se discute despre probleme, să se creeze o legătură. Cred că dacă am avea 2 astfel de seminarii pe an ar fi un lucru foarte bun pentru baschetul românesc. Oricum, baschetul în România e pe un drum bun, progresează uşor, uşor. În acest sezon am urmărit naţionalele de U18 şi U20 si se vede un progres, chiar dacă nu s-au calificat în fazele superioare. Trebuie continuată acestă linie şi în viitor.

Chiar dacă a fost organizat la Klaipeda în Lituania, clinicul de baschet a avut în organizare şi un român. Alin Radu, fost jucător la Poli Iaşi este antrenor secund în Anglia şi a stat la baza acestui proiect.

Acest Master e organizat de Universitatea din Worcester din Anglia şi Federaţia Lituaniană de Baschet, iar un rol foarte important îl are şi Alex Alin Radu. Puţini ştiu că el este antrenor secund la Worcester Wolves şi Master Leader. E un antrenor tânăr, dar foarte promiţător, care învaţă foarte mult şi de dedică baschetului. El este o descoperire pentru baschetul românesc şi cred că e cea mai mare reuşită a acestui seminar din punctul meu de vedere.

Cu toate că nu a cerut niciodată cetăţenia română, Dragan Petricevic se simte pe jumătate român, mai ales după 16 ani de antrenorat în ţara noastră şi spune că în Lituania a reprezentat şi baschetul din Carpaţi.

Cea mai mare parte a carierei mele am antrenat în România şi mă bucur că am avut această ocazie să reprezint baschetul românesc, cel bosniac şi cel sârbesc la acest seminar. Am primit multe aprecieri după aceste lecţii.

Tehnicianul a vorbit şi despre ceea ce se întâmplă în Lituania. Balticii vor organiza Campionatul European şi toată ţara este concentrată pe acest eveniment.

Interesant e şi faptul că absolut tot ceea ce se vede în Lituania este despre acest turneu final. E o emulaţie extraordinară şi toată lumea încearcă să dea totul pentru reuşita acestui campionat european. Nu am văzut niciodată atât de multă dorinţă pentru un turneu final. Lituania e o ţară mică, de 3.5 milioane de locuitori, iar baschetul este cel mai iubit sport, cu mult peste celelalte.

Totalbaschet.ro a vorbit în exclusivitate şi cu Nerijus Masijulis, secretarul general al asociaţiei de antrenori de baschet din Lituania. Acesta spune că seminarul de la Klaipeda este un proiect extrem de important, strâns legat şi de campionatul european, dar care are la bază pregătirea pentru viitor a antrenorilor.

Am avut doi antrenori internaţionali, Dragan Petricevic şi Bozidar Maljkovic. În total, au fost 300 de participanţi din care aproximativ 220 de antrenori lituanieni. Asociaţia de antrenori de baschet din Lituania are o înţelegere cu Federaţia de a educa antrenorii tineri şi atunci ţinem astfel de seminarii anual. Am început în 2005 şi lucrurile merg foarte bine. Putem spune că e un proiect atât pentru prezent, cât şi pentru viitor. Noi invităm mereu cei mai buni antrenori, pentru ca e important ca toţi să înveţe unii de la alţii.

Nerijus Masijulis povesteşte şi cum se pregăteşte Lituania pentru găzduirea campionatului european.

E un lucru extraordinar pentru ţara noastră. Toată lumea aşteaptă nerăbdătoare acest eveniment. Sper ca Lituania să evolueze cât mai bine şi să fim printre ţările de top de la acest turneu final.


Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!