Stiri

EXCLUSIV. Divac: ”În timpul războiului, mintea mea era pe teren, iar inima mea alături de oamenii aflați in momentele grele”

Ioana Ardereanu, Adrian Micinic

Ioana Ardereanu, Adrian Micinic
08.08.2011

Nu totul s-a dovedit a fi lipsit de situații problemă în cariera remarcabilă a lui Vlade Divac, așa cum a fost și în cazul razboiului izbucnit în fost Republică Socialistă a Iugoslaviei. Toate aceste conflicte naționale se pare că au însemnat o perioadă grea pentru jucătorul internațional, constituind tot o dată și motivul pentru care relația dintre el și foștii coechipieri la echipa naționala a Iugoslaviei s-au răcit. Circumstanțele în care s-a aflat la vremea răzvoiului, l-au determinat pe acesta să se separe și de Croația și implicit de Drazen Petrovic, considerat cel mai bun prieten al său.

 

În ce măsură v-a influențat cariera războiul din Iugoslavia?
Perioda războiului a fost cea mai grea perioadă prin care a trebuit să trec în viața mea pentru că, știindu-ți familia și prieteni care trec de asemenea prin momente grele, e greu să te concentrezi pe alte lucruri. Indiferent de cât de departe am fost de acestă situație neplăcută, mintea mea a fost pe teren, însă inima mea a fost alături de oameni aflați în acele momente grele.

 

Știm că v-ați pierdut unul dintre cei mai buni prieteni (Drazen Petrovic) pe plan personal. Cum v-a afectat profesional?
Pe o perioda lungă de timp, acestă pierdere m-a deranjat, însa acum câțiva ani am avut oportunitatea să merg la mormântul său și să îi văd părinții și astfel mi-am putut găsi liniștea.

 

Ați avut probleme de-a lungul carierei din cauza că ați fost poate prea vocal în legatură cu problemele din Iugoslavia (la semnarea unui contract, la meciurile din NBA sau acțiunile echipei naționale)?
Când am plecat din Iugoslavia, aceasta era o țară frumoasă, dar câțiva ani mai târziu această frumusețe a fost distrusă de razboi. În acest caz, am încercat să explic că fiecare dintre popoarele implicate în acest război a avut oamenii săi răi și oameni săi buni, nici de cum că Serbia ar fi fost rău intenționată. Am fost de asemnea deranjat de presa din State atunci când au blamat Serbia pentru războiul ce a avut loc, lucru care nu este deloc adevărat, pentru că acolo au fost implicați oameni din toate țările participante la acel conflict.

 

Cum simtiți că s-a schimbat percepția oamenilor în legatură cu ceea ce s-a întâmplat între dumneavoastră și Petrovic după documentarul ”Once Brothers”?
Cu siguranță cred că percepția oamenilor s-a schimbat după acest documentar. Cred că a fost o oportunitate pentru oamenii din Iugoslavia pentru a realiza cât de prostesc a fost războiul declanșat.

 

În ce relații vă aflati momentan cu ceilalți componenți ai naționalei Iugoslaviei alături de care ați cucerit titlul mondial în anul 1990?
Pot spune că ne aflăm în relații bune. Nu mai suntem cum eram o dată, însă ne respectăm reciproc. Războiul ne-a separat pentru cinci ani și, după cum știm cu totii, este greu să revi la relațiile anterioare când a trecut o așa perioadă îndelungată. Sunt însă încântat în ceea ce privește relațiile dintre noi în acest moment.

 

Cum vedeți postul de pivot în baschetul din zilele noastre?
Este ca și în viata. Ești nevoit să știi despre ceea ce presupune viața, așa cum ești nevoit să știi și despre lucrurile esențiale în baschet. Crossover-urile și slam dunk-urile sunt procedee americane iar tocmai de aceea baschetul sârbesc este la mare căutare în State: pentru că sârbii știu baschetul fundamental.

 

De ce nu mai întâlnim pivoți atât de spectaculoși precum Vlade Divac sau Arvydas Sabonis?
Unul dintre motive ar fi organizarea acestor camp-uri de pregătire, unde ai oportuniattea să muncești cu copiii și de asemenea unde poți găsi copii înalți cărora le poți oferi șansa să își arate adevaratele calitati, care mai tarziu pot fi exploatate.

 

Cine este pivotul ideal în opinia dumneavoastră?
Vorbind despre NBA, aș spune ca Dwight Howard are calitățile unui pivot ideal. Din Europa, este greu de spus. Aș opta însă pentru Pau Gasol.

 

Care sunt planurile dumneavoastră de viitor?
În calitate de președinte al Comitetului Olimpic din Serbia, încerc să ajut elita sportului sârbesc pentru a se ridica la un nivel cât mai inalt. Sunt implicat în acțunile ce țin de baschet iar oricând cei de acolo vor avea nevoie de mine, sunt gata să îi ajut.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!