Stiri

Polonia reușește o performanță extraordinară la Mondial și devine un exemplu pentru România

Vineri, 6 septembrie, Polonia a învins-o pe Rusia, scor 79-74, în faza a doua a Campionatului Mondial de Baschet și a reușit, astfel, calificarea în sferturile de finală. Acolo, echipa pregătită de Mike Taylor o va întâlni pe învingătoarea din duelul Serbia-Spania.

Polonia este o țară care nu este foarte cunoscută pentru performanțe în baschet. Într-adevăr, până acum câțiva ani, exista aproape mereu o echipă din campionatul polonez care evolua în Euroligă, însă niciuna nu a reușit o performanță notabilă.

Cu toate acestea, de-a lungul anilor, mulți baschetbaliști importanți au trecut prin Polonia, iar naționala a devenit din ce în ce mai puternică. Un astfel de exemplu este Nikola Markovic, sportiv ce a obținut titlul cu CSM CSU Oradea, în stagiunea precedentă. Acesta a evoluat la trei formații din liga poloneză: Trefl Sopot, Stelmet Zielona Gora și Stal Ostrow Wielkopolski.

În urmă cu cinci luni, Markovic a acceptat să ofere un interviu site-ului nostru și, cu această ocazie, a făcut o comparație între campionatul polonez și cel românesc. Iată ce a spus jucătorul sârb:

„România poate să acumuleze cunoștințe. Să luăm exemplul Poloniei, națională ce s-a calificat la Campionatul Mondial cu toate că a permis accesul străinilor în campionatul intern. Antrenorii din zona balcanică au venit în liga lor în anii '90 și ei au început să se antreneze neîncetat. Un antrenor a deschis ușile pentru următorul și tot așa și astfel o mulțime de antrenori din Balcani au trecut pe-acolo în ultimii 30 de ani. Antrenorii polonezi au putut să preia informații de la aceștia pentru că erau foarte simple. Sunt de părere că cea mai multă știință legată de baschet o au antrenorii balcanici și nu doar pentru că mă trag de-acolo. Cei mai mulți dintre aceștia sunt la echipe de top și împart experiența și cunoștința cu cei din jur. Prin urmare, treptat, polonezii au devenit din ce în ce mai buni și mai buni. Și acum poți observa că a existat un proces, s-au calificat la Campionatul Mondial. Desigur, au un american, Marcus Slaughter, care îi poate ajuta foarte mult, însă au și polonezi buni și nu poți afirma că Polonia este o țară foarte dezvoltată în baschet. Aici în România majoritatea antrenorilor sunt români și chiar mă întrebam de ce se întâmplă asta. Ok, Milan Mitrovic este aici antrenor secund. Dar oamenii trebuie să învețe. Știu că uneori jucătorii și antrenorii au un ego, poate unii mai mare și alții mai mic. Polonezilor le place să învețe și să acumuleze cunoștință și experiență de la alți antrenori.”

Așadar, secretul succesului Poloniei se datorează antrenorilor balcanici care au pătruns în liga poloneză încă din anii 90'. Se știe că școala iugoslavă de baschet este una dintre cele mai bune din Europa, însă pentru a beneficia de ea, este necesar un lucru: dorința de a învăța și acumula cunoștințe.

Observăm o dezvoltare foarte naturală și organică în cazul Poloniei. Antrenorii din zona balcanică au fost dispuși să ofere tot ceea ce știu, în timp ce tehnicienii polonezi au renunțat la ego și au fost dornici să se dezvolte. Prin urmare, în timp, valoarea campionatului a crescut, iar aceasta a dus la construirea unei naționale foarte puternice.

Polonia a nimerit la Campionatul Mondial de Baschet în grupa A, alături de China, gazda competiției, Venezuela și Coasta de Fildeș. Într-adevăr, adversarii naționalei europene nu au fost printre cei mai puternici, dar trupa lui Mike Taylor a câștigat toate jocurile din cadrul grupei. Mai mult decât atât, în cursul acestei zile (06.09), Polonia a învins-o pe Rusia, asigurându-și calificarea în sferturile de finală.

Poate unii vor spune că acest succes i se datorează lui Marcus Slaughter, americanul naturalizat din lotul Poloniei. Dar, dacă ne uităm la statistici, observăm că cei mai eficienți jucători au fost polonezi: Mateusz Ponitka (+19.5), Adam Waczynski (+11.8) și Adam Hrycaniuk (+11.0). De asemenea, și la puncte (Mateusz Ponitka – 16.5, Adam Waczynski – 12.8) și recuperări (Mateusz Ponitka – 6.8, Adam Hrycaniuk – 5.5, Damian Kulig – 5.3) lideri au fost tot baschetbaliști autohtoni.

În plus, polonezii promovează și tinerii jucători. Drept urmare, din lotul lui Mike Taylor face parte Aleksander Balcerowski, cel mai tânăr sportiv de la această ediție a Campionatului Mondial. În vârstă de 18 ani, componentul lui Gran Canaria a strâns următoarele statistici: 3.5 puncte și 2 recuperări.

Sunt convins că există și părți negative ale baschetului polonez, însă Federația Română de Baschet ar trebui să se uite în jur și să încerce să implementeze acele modele care funcționează și care dau rezultate. Pentru aceasta, este nevoie să recunoaștem că mai avem mult de învățat, să fim dispuși să renunțăm la mândria noastră și să învățăm zi de zi.

Reamintim că Polonia va fi adversara României în preliminariile pentru EuroBasket 2021.

*foto: fiba.basketball

1 comentariu la aceasta stire:
  • Venus :

    Exemplu
    In primul rand Polonia are un campionat profesionist organizat de o Liga profesionista si nu de catre Fedeartie.
    Si asta din anul 2000!
    Asta cu antrenorii din spatiul ex-iugoslav ne este servita ca solutie de prea mult timp.
    Antrenorii din Serbia de prima mana nu vin in Romania pentru ca au alte solutii mai banoase, iar antrenori de mana a doua bosniaci, muntenegreni, etc. au tot fost in Romania dar sunt sub cei Romani.
    In Polonia pe langa Liga Poloneza PLK organizata cum spuneam profesionist nu de catre Federatie mai exista alte 3 ligi de seniori cu sisteme de promovare - retrogradare organizate de Federatie si de catre Asociatiile zonale: Liga 1 la nivel national, Liga 2 cu 4 grupe zonale si Liga 3 cu vreo 6 grupe zonale.
    Asa ca diferenta este in primul rand la nivel organizatoric su se intampla de acum 19 ani.
    Apoi trebuie studiat sistemul legislativ Polonez care incurajeaza sponsorizare.
    Apoi sistemul de formare al echipelor nationale de juniori. Unde banuiesc ca antrenorul federal nu isi trimite acasa si suspenda cel mai bun jucator al generatuei pentru ca a intarziat la micul dejun sau pentru ca poarta la antrenamente tricouri cu Mickey Mouse. Pentru ca oricum federatia nu ofera suficiente echipamente de antrenament.
    Si inca o gluma buna: Federatia Poloneza ofera si ghete de baschet pentru membrui loturilir nationale si chiar si asigurari medicale si consiliere psihologica!
    Vorba aceea: Mai e mult pana departe!

    cu 4 ani în urmă (08.09.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!