Stiri

Semnificația rolului asumat de antrenor la nivel juvenil

Adrian Micinic

Adrian Micinic
20.07.2012

Profitând de ziua liberă de la Campionatul European U16 feminin - Divizia A din Ungaria, FIBA Europe a realizat un material prin care este prezentată activitatea la acest nivel de vârstă în două dintre cele mai puternice școli de baschet ale Europei.

Citiți și

Spania mizează pe Evaristo Perez pentru a continua șirul succeselor

Arnaud Guppillotte, garanția succesului pentru baschetul juvenil francez 

Colțul Antrenorului: Despre lotul U16 feminin

În acest sens au fost chestionați antrenorii Evaristo Perez și Arnaud Guppillotte, doi specialiști de top în baschetul juvenil din Europa. Deși de generație diferită, cei doi tehnicieni au avut succes de-a lungul carierei (CV-ul celor doi poate fi consultat în materialele de prezentare alăturate) și se pot mândri cu faptul că au antrenat câteva dintre cele mai prețioase valori ale Spaniei și Franței.

Cum e posibil să ai succes la nivel înalt în calitate de antrenor la nivel juvenil?

Cei doi au vorbit în primul rând despre faptul că pentru niște copii de 15-16 ani disputarea a nouă partide în decurs de 11 zile calendaristice înseamnă ceva enorm. În primul rând acesta este, foarte probabil, primul concurs de asemenea anvergură la care participă starurile de mâine ale baschetului feminin continental sau chiar mondial.

Astfel, rolul antrenorului este esențial în condițiile în care prin experiența acumulată cei doi tehnicieni în cauză au înțeles că fiecare concurs are particularitățile sale. Referitor însă la jucătoare, Guppillotte a opinat că aceasta este o experiență complet nouă pentru aceste tinere. Tocmai de aceea, misiunea antrenorului este să anticipeze tot ce urmează să se întâmple în cursul unui meci, a unui turneu de asemenea amploare pentru viețile acestor copii.

Cei doi specialiști au vorbit despre condițiile de pregătire și formare ale jucătorilor în Spania și Franța. Comparativ cu situația actuală în baschetul juvenil românesc, putem spune cu adevărat că noi (România) efectiv nu existăm în acest sport.

Spania are centrul Siglo XXI, iar Franța are centrul denumit Centre Fédéral. Fiecare finanțat de forul de specialitate.

Guppillotte spune că diferența între sportivi se face încă de la vârste fragede. Este perioada în care capacitatea de acumulare este mult mai mare și posibilitatea de a învăța lucruri noi nu trebuie irosită. De altfel, în Centre Fédéral tinerele sportive se antrenează în mod organizat 18 ore pe săptămână, cu mult peste orice club din Franța.

În ambele centre scopul este de a forma jucători pentru echipa națională la toate categoriile de vârstă. Atât Perez cât și Guppillotte sunt de părere că &ˆn prezent, ținând cont de situația economică, cei mai buni sportivi ai acestor țări se pot dezvolta și progresa cel mai bine pe alte meleaguri, admițând practic că se poate și mai bine decât ce poate produce țara lor în materie de formare sportivă. Însă o pot face cu real succes în țările de baștină.

La Centre Fédéral, Guppillotte spune că există două categorii de jucătoare. În prima se încadrează jucătoarele capabile să facă față din toate punctele de vedere pe plan continental la vârste fragede, așa cum este un Campionat European sub 16 ani. În schimb, în cealaltă categorie se încadrează jucătoarele care nu sunt pregătite să facă pasul la această vârstă și care au nevoie de o pregătire specifică de durată pentru a deveni jucătoare de top pe termen lung. Aici Guppillotte se referă, în special, la sportivele cu talie.

De asemenea, Guppillotte este de părere că pentru a avea o carieră de succes în calitate de jucător de baschet trebuie să ai tărie mentală. El spune că antrenorii pot ajuta orice jucător cu latura fizică a dezvoltării și menținerii formei sportive propice, însă aspectul psihologic face în cele din urmă diferența.

Dar să nu înțelegeți greșit. În Spania, mai exact la Barcelona (și nu numai), copii din grupa de top, sunt obligați să viziteze un psiholog recomandat de către club și să participe la ședințe săptămânale de cel puțin o oră. Cu alte cuvinte se lucrează pe latura psihologică. Adică jucătorul/copilul este ajutat în acest sens, dar până la urmă diferența între doi jucători la fel de dotați din punct de vedere fizic și de pregătiți din considerente tehnice se va face pe latură psihologică. Cel mai puternic mental va fi întotdeauna mai bun.

Întrebați la ce se așteaptă să le rezerve viitorul jucătoarelor pe care le pregătesc în această vară cei doi reputați tehnicieni au opinii oarecum diferite, însă ajung la concluzii similare.

Evaristo Perez susține că la vârsta de 16 ani, ești încă un copil. Ibericul spune că aceste jucătoare nu știu deocamdată ce vor face în viață. Cert este că se vede dragostea și dorința de a juca, iar viitorul nu prezintă o problemă pentru ele. Lucru subliniat de altfel și de către Ștefan Săndulache pe Colțul Antrenorului. Spania are o ligă puternică la nivel de senioare cu o echipă națională angrenată la cel mai înalt nivel și cu rezultate solide în cupele europene, motive suficient de bune pentru ca tinerele sportive să aleagă baschetul drept meserie.

Arnaud Guppillotte spune că Franța are rezultate de nivel mediu în Europa la categoria echipe de club. Totuși, Hexagonul are trei reprezentante în Euroligă și la cluburi există condiții destul de bune de pregătire pentru a oferi un mediu profesionist, sănătos și serios de desfășurare a activității. Referitor la echipa pe care o pregătește actualmente, Arnaud este de părere că Marie Milapie pare un talent înnăscut și este un exemplu de tânără care ar trebui să aleagă o carieră în baschet. 

Atât Guppillotte cât și Perez sunt conștienți de rolul lor de antrenori. Ei trebuie să se îngrijească ca aceste sportive să facă o figură cât se poate de frumoasă în prezent, însă în același timp ei trebuie să se îngrijească de faptul că prin munca pe care ei înșiși o depun vor influența fetele în deciziile pe care le vor lua cu privire la viitorul lor baschetbalistic. Tocmai de aceea, ei nu ezită să se pună în slujba fetelor în așa fel încât, peste ani să aibă satisfacția că au avut un rol decisiv în formarea viitoarelor campioane. Dar mai important, că prin munca depusă au convins o serie de tinere să ia deciziile corecte în viață. Este momentul în care pe lângă munca specifică, jucătoarele nu sunt jignite, iar munca lor nu este subiectul batjocurii celor care se presupune că ar trebui să le educe, din punct de vedere sportiv și nu numai. În același timp, jucătoarele vin la lotul național sau la centrul de formare al forului de specialitate cu un scop precis, să evolueze cât mai mult în ceea ce fac. Iar ele lucrează în primul rând respectându-i pe cei care le educă și care le învață cum se joacă baschetul. Totul în așa fel încât, tinerele să nu uite totuși că parcurg o perioadă a vieții în care trebuie să se și distreze și să se simtă bine.

Cu certitudine o parte dintre sportivele care sunt prezente în această perioadă la Miskolc vor deveni în câțiva ani baschetbaliste de calibru la nivel continental. Iar un rol extrem de important îl au antrenorii echipelor de nivel juvenil. Mai ales la U16, acolo unde fetele participă pentru prima dată la un eveniment de asemenea calibru.

Foto: Gyurko Balazs

1 comentariu la aceasta stire:
  • CS Politehnica Iași un moldovean :

    interesant
    Foarte interesant articolul, poate il citesc si membrii FRB si antrenorii romani. Acestor aoameni chiar LE PASA de copii-sportivi pe care ii pregatesc. De asemenea vad ca " nu au probleme" cu resursele materiale la loturi asa cum se intampla anul acesta in Romania. Cum te poti pregati si performa fara alimentatie si medicatie corespunzatoare fara echipament fara asistenta medicala etc. Loturile noastre au inca probleme de aceasta factura asa ca....

    cu 11 ani în urmă (20.07.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!