Stiri

Opinie: Nikola Jovic și Roko Prkacin, de la tinere staruri în ABA League la poarta NBA

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
08.11.2021

Față de erele precedente din istoria NBA, loturile echipelor de astăzi din liga de peste ocean au parte de o arie mai mare de selecție. Acest lucru se datorează extinderii orizonturilor liderilor ligii ce au mărit considerabil interesul spectatorilor de pe toate continentele pentru această competiție.

Rezultatul? Jucători precum Giannis Antetokounmpo, Luka Doncic, Nikola Jokic sau Joel Embiid ocupă poziții ridicate în ierarhia jucătorilor din NBA și concurează an de an pentru premiile stagionale. De asemenea, deși SUA alcătuiește în continuare cel mai bun lot la orice turneu final, diferența dintre americani și celelalte națiuni nu mai este așa vizibilă.

Beneficiari ai globalizării baschetului din Statele Unite vor fi și Nikola Jovic și Roko Prkacin, doi tineri ce evoluează în ABA League și se pregătesc pentru a se înscrie în draftul NBA din 2022.

În articolul Baschet.ro veți putea face cunoștință cu calitățile celor doi tineri ce concurează în mod direct în aceeași competiție.

Pentru a putea înțelege mai bine modul în care o echipă din Serbia a ajuns să se dueleze cu o echipă din Croația, trebuie să știm faptul că ABA League reprezintă o competiție la care iau parte echipe din fosta Iugoslavie. La un moment dat, au evoluat și participante din Israel, Cehia, Bulgaria sau Ungaria.

Nikola Jovic este cel mai tânăr dintre cei doi jucători prezentați. Jovic nu trebuie confundat cu conaționalul său din NBA, Nikola Jokic. Singurele legături dintre cei doi sunt reprezentate statura asemănătoare și versatilitatea pentru poziția ocupată în teren.

Nikola evolează pentru KK Mega Basket din Serbia, echipă ce a fost la un succes distanță de a câștiga titlul în campionatul Serbiei. Trupa sa a pierdut meciul decisiv din finala cu Steaua Roșie Belgrad după ce trecuse de Partizan Belgrad în semifinale.

În noul sezon din ABA League, sârbii nu au cel mai fericit start de sezon și ocupă doar locul șapte în clasament, cu un bilanț de 3 victorii și 4 înfrângeri.

Jovic a fost titular în toate cele 7 meciuri ale echipei sale și până acum are medii de 8.6 puncte, 3.1 recuperări și 2.9 pase decisive pe meci în aproximativ 27 de minute petrecute pe parchet. Procentajele sale sunt 52% din interiorul semicercului, 30% de la distanță și 79% de la linia de libere.

Tânărul ce tocmai a împlinit 18 ani în vară a evoluat pe trei poziții diferite în această stagiune (extremă mică, extremă de forță și pivot) și a demonstrat că există potențial ca el să evolueze pe oricare dintre cele trei posturi și în NBA, întrucât jocul său defensiv a fost unul foarte bun.

Cu toate acestea, sârbul pare să fie mai potrivit pentru a juca pe un post în extremă datorită jocului bun de pătrundere. Înălțimea sa (2,08m) face ca el să fie o împerechere de coșmar pentru jucătorii de poziția 3 care nu au o statură la fel de impunătoare. Nu rare sunt ocaziile când Jovic are un jucător mai scund în spatele lui pe care reușește să îl învingă la inel.

Deși este un jucător masiv, tânărul de la Mega Basket dispune de calități excelente pe pătrundere datorită tehnicii în regim de viteză. Acest lucru deschide mult jocul pentru echipa sa. De multe ori, după ce Nikola își depășește adversarul de pe semicerc, adversarii sunt nevoiți să vină rapid la blocaj, lăsând un om liber. În suficiente instanțe, extrema de 18 ani reușește să își găsească colegul ce poate beneficia de o aruncare deschisă.

Și astfel, ajungem la cel mai important aspect din evoluțiile lui Jovic: calitatea de playmaker. Deși rația sa de assist-uri la mingi pierdute este de 1 la 1, realitatea nu este reflectată întru totul de această statistică. Vorbim totuși de un puști care abia a devenit major și are un rol important în una dintre echipele cu pretenții din ABA League. Pasele sale nu sunt întotdeauna cele mai ușoare și variază de la assist-uri dintr-o parte a terenului în cealaltă la simple prelungiri scurte la panou. Abilitatea sa amintește puțin de jocul unor pivoți din NBA precum Jokic, Sabonis sau un alt tânăr draftat recent din Europa, Șengun.

Odată cu mutarea jocului din NBA cu preponderență în afara semicercului, și oamenii mari din liga de peste ocean s-au văzut nevoiți să își dezvolte aruncarea de la distanță. Jovic are avantajul de a fi deja un aruncător bun pentru poziția sa. Deși procentajul de 30% din ABA League nu este cel mai bun, dacă am exclude un singur meci, și anume cel cu Krka în care a ratat toate cele șase încercări, procentajul său ar fi fost de 40%. Multe dintre aceste aruncări sunt stop șuturi sau stepback-uri, făcând ca eficiența sa să fie una impresionantă.

La Mondialul U19 din vară, reprezentativa Serbiei a ajuns până în meciul pentru medalia de bronz, unde a fost învinsă de selecționata Canadei. El a fost liderul echipei cu 18.1 puncte, 8.3 recuperări și 2.9 pase decisive pe meci. La turneul final, procentajul său de la distanță a fost de 36%.

Roko Prkacin este „veteranul” acestui articol. Originar din Croația, jucătorul care va împlini la sfârșitul acestei luni 19 ani evoluează pentru Cibona, ocupanta locului trei din sezonul precedent al Premijer Liga (campionatul intern al Croației).

Cibona stă ceva mai bine decât Mega Basket în ABA League. Cu un bilanț de 4 victorii și 3 înfrângeri, aceștia ocupă locul 6 în clasament.

Extrema de forță plănuia să se înscrie la draft-ul din 2021 din NBA, însă a decis să mai aștepte un an, deoarece semnalele primite de la scouterii ligii îl proiectau să fie ales cu o opțiune la final de primă rundă sau început al rundei secunde. Astfel, cu încă un an de baschet în Europa, Roko ar putea fi ales mai sus în acest an și să beneficieze de un salariu mai mare și un rol mai important într-o echipă.

Croatul are statistici de 11.2 puncte, 6 recuperări (2.2 recuperări ofensive) și 1.8 pase decisive pe meci. Procentajele sale sunt de 52% din interiorul semicercului, 35% de la trei puncte și 60% de la linia de libere.

Prkacin nu este un pasator la fel de copt ca și Jovic, însă viziunea sa pentru joc este dătătoare de speranțe. Tânărul de la Cibona reușește de multe ori să își găsească colegii prin assist-uri dificile, dar în aceeași măsură are tendința să rateze cele mai ușoare pase pe care le are la dispoziție, complicând prea mult faza de atac.

Cel mai mare semn de întrebare pentru jocul lui Roko era aruncarea de la distanță, înaintea stagiunii 2020-21. De la un baschetbalist cu procentajul de 22% în primele două sezoane în ABA League, începând cu sezonul menționat, extrema de forță a devenit un jucător ce aruncă 39% de la distanță. Mecanica aruncării sale s-a schimbat în bine, devenind mult mai fluidă.

La 2,06 metri, Prkacin se folosește de abilitățile sale fizice pentru a își învinge adversarii din căciulă de fiecare dată când are o potrivire favorabilă. De multe ori, echipele sunt nevoite să dubleze când el se află în căciulă, iar acesta este capabil să găsească omul liber. Asemenea lui Jovic, și jucătorul din Croația prezintă o viteză impresionantă pe pătrundere pentru statura sa.

Cea mai mare realizare a carierei lui Roko a fost medalia de aur obținută alături de selecționata U16 a Croației la Campionatul European din 2018, competiție la care a fost numit MVP. În acel turneu, statisticile lui au fost următoarele: 18.6 puncte, 10.9 recuperări și 3.7 pase decisive. În finala cu Spania în care a fost apărat de Usman Garuba, croatul a reușit un double double cu 18 puncte și 10 recuperări, decisiv pentru victoria la un punct a echipei sale.

Printre jucătorii cu nume de care Prkacin a trebuit să treacă în drumul spre aur îi enumerăm pe Alperen Sengun, Usman Garuba, Juhann Begarin, Gabriele Procida sau Rokas Jokubaitis, jucători ce au ajuns deja în NBA sau bat la poarta ligii de peste ocean.

Duelul direct dintre Nikola Jovic și Roko Prkacin s-a încheiat cu victoria celui din urmă. Cibona a învins Mega Basket cu 89-84 pe teren propriu, însă niciunul dintre cei doi jucători nu au avut un meci bun individual. Jovic a înscris doar 2 puncte, în timp ce Prkacin a avut 7 puncte cu un procentaj de 20% din acțiune.

Rămâne de văzut cum vor continua cei doi tineri să se dezvolte până la draft-ul ce va avea loc în luna iunie a anului 2022 și dacă se vor putea ridica pe pozițiile fruntașe. Cei doi sunt văzuți cu șanse destul de bune să prindă chiar un loc la una dintre echipele din loterie dacă lucrurile merg cum trebuie și nu vor avea parte de ghinioane.

*surse video: Youtube - Full Court Films, Swish, FIBA - The Basketball Channel, ABA liga j.t.d; Twitter - Mike Schmitz

*statistici furnizate de fiba.com și aba-liga.com

*foto: bcmegabasket.net & eurohoops.net

3 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Bun articolul
    bine documentat și de aceea vă supun atenției un băiat de 17 ani de 2,20 m. Joacă la ASVEL Villeurbanne ( echipa lui Tony Parker ) și se numește Victor WEMBANYAMA. Îl puteți vedea în Euroligă. Părerea mea că peste maxim 3 ani va fi Rookie of the Year în NBA.

    cu 3 ani în urmă (09.11.2021)
    • ABC Shooting Stars - CSS nr. 6 București Flaviu Ilie:

      Hint
      Mulțumesc frumos! Dacă v-a plăcut acest articol, vă lăsăm un mic hint. O să mai urmeze astfel de materiale cu tineri baschetbalisti din afara SUA ce au potențialul să ajungă în liga de peste ocean. Printre ei si Wembanyama

      cu 3 ani în urmă (09.11.2021)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!