Stiri

Tudor Șomăcescu, la doar 16 ani, este cel mai bine plătit baschetbalist român

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
08.01.2022

De câțiva ani, tinerii jucători ce visează să ajungă în NBA, nu mai au doar opțiunea de a evolua în NCAA sau în ligi din străinătate. Aceștia pot evolua și în G-League sau, mai nou, în liga Overtime Elite.

Ce este mai exact Overtime Elite? În martie 2021, brand-ul de social media Overtime, care adună peste 50 de milioane de urmăritori pe Instagram, Snapchat, Youtube, Facebook și TikTok, a pus bazele unei competiții la care iau startul trei echipe, alcătuite exclusiv din jucători cu vârste între 16 și 18 ani.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Overtime Elite (@ote)

Cele trei echipe sunt: Team Elite, Team OTE și Team Overtime. Din lotul ultimei formații face parte și românul de 16 ani, Tudor Șomăcescu. Fostul jucător al lui U-BT Cluj a evoluat pentru un sezon la echipa de liceu Sierra Canyon, alături de fiul lui LeBron James, iar acum evoluează în sezonul de debut al noii competiții din liga de peste ocean.

Din lotul Team Overtime, mai fac parte și alte tinere talente precum Jean Montero, Dominick Barlow sau Jai Smith. Din loturile adverse, amintim nume precum Ausar Thompson, Kok Yat, Emmanuel Maldonado sau Amen Thompson. Echipa lui Șomăcescu are cel mai bun bilanț, cu zece succese și o înfrângere.

Dar cum a ajuns Tudor cel mai bine plătit baschetbalist român? El câștigă 200.000 de dolari pe an, iar acest lucru este posibil doar datorită expunerii pe care o are liga în care evoluează. Prin aceasta, mai mulți investitori cu nume sonore au investit sume consistente.

În luna martie, Overtime a strâns 80 de milioane de dolari, datorită acțiunilor cumpărate de firma de investiții a lui Jeff Bezos, Drake, co-fondatorul Reddit Alexis Ohanian și jucători din NBA sau WNBA precum Devin Booker, Trae Young, Klay Thompson, respectiv Chiney Ogwumike, conform cnbc.com.

„Largimea și diversitatea acestui grup de investiții, inclusiv lideri din mediul de afaceri, divertisment, tehnologie și sport, vorbesc despre creșterea remarcabilă a Overtime și despre traiectoria noastră. Credem că acesta este doar începutul, întrucât încercăm să dezvoltăm noi modalități prin care Overtime să se implice și să anime următoarea generație de sportivi și fani.”, a declarat co-fondatorul și CEO-ul Dan Porter într-un comunicat.

Până în martie, când a fost anunțată înființarea ligii Overtime Elite, compania strânsese aproximativ 140 de milioane de dolari. Astfel, jucătorii cu vârste curpinse între 16 și 18 ani au posibilitatea de a își începe carierele cu un salariu de cel puțin 100 de mii de dolari.

Dacă jucătorii care aleg să evolueze pentru una dintre cele trei echipe decid să nu își continue cariera în baschet, liga le asigură o bursă de 100 de mii de dolari pentru continuarea studiilor în colegiu. Dintre investitorii pentru această bursă îi amintim pe Kevin Durant și Carmelo Anthony.

„Nu poți concura cu acest aspect. Până la urmă, pot să devin doctor și să câștig aceiași bani pe care i-aș câștiga ca și jucător în NBA”, a declarat Bryson Warren, un alt tânăr eligibil pentru draftul din 2024 într-un interviu pentru time.com

Banii strânși până acum continuă să fie reinvestiți pentru îmbunătățirea ligii, prin mărirea salariilor, dezvoltarea pe platformele de social media și pe sectorul de NFT. Jucătorii au la rândul lor procentul lor din câștigul obținut de ligă prin vânzarea merch-ului cu numele lor.

Totul sună perfect pentru un tânăr jucător, la început de drum în baschet. Dar situația nu este așa roz precum pare, cel puțin din punct de vedere al nivelului profesional.

În urmă cu un an, Jean Montero era văzut de mulți drept unul dintre cei mai buni fundași din draft-ul din 2022, alături de Jaden Ivey și Bennedict Mathurin. Acum, situația s-a schimbat radical, întrucât evoluează într-o ligă în care nu își poate exploata la maxim calitățile. Conform unor diferite site-uri de specialitate, Montero nu se mai află în acest moment între primii 30 de jucători din draft.

Alți tineri precum Scoota Henderson, Jalen Green, Jaden Hardy, Daishen Nix sau Isiah Todd au ales să evolueze pentru echipa G-League Ignite, pe salarii aproximativ la fel de bune și cu o expunere mult mai mare, întrucât ei evoluau împotriva unor formații afiliate celor 30 de echipe din NBA. Astfel, Green a fost ales cu a doua opțiune în draftul din 2021, Todd a fost la un pas să intre în prima rundă, iar Nix primește minute importante în rotația lui Houston Rockets. Hardy este văzut ca un jucător de top 10 în 2022, pe când Henderson este catalogat drept cel mai talentat jucător din ultimele trei drafturi, după Victor Wembanyama

Tudor Șomăcescu visează să fie al doilea jucător român din istoria NBA, după Gheorghe Mureșan. El va fi eligibil pentru draft începând cu 2024 și este văzut de publicații cunoscute precum ESPN drept unul dintre cei mai promițători tineri baschetbaliști din afara Statelor Unite ale Americii, însă rămâne de văzut dacă drumul ales de el îl va ajuta în a își atinge scopurile.

,,Îmi doresc enorm de mult să devin al doilea român care joacă în NBA și o să fac tot posibilul să reușesc. Vreau să ajung cea mai bună versiune a mea ca baschetbalist, dar și ca persoană. Iar pentru a îndeplini aceste lucruri, trebuie să rămân cu picioarele pe pământ, să am grijă de sănătatea mea și să muncesc tot mai mult pe zi ce trece”, a declarat Tudor într-un interviu pentru u-bt.basketball.

În tânăra sa carieră, Șomăcescu a impresionat în European Youth Basketball League (EYBL) sau la Campionatul European U16 Divizia B. La competiția pentru echipele naționale, el a devenit cel mai tânăr jucător cu medie de peste 10 puncte, la doar 14 ani. Fundașul român se remarcă prin abilitățile excepționale de a controla jocul și de a evolua în rolul de playmaker principal.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Overtime Elite (@ote)

*foto: _creativejason/Instagram

2 comentarii la aceasta stire:
  • CS Universitatea Cluj-Napoca ahile89 - :

    Slabi
    Noi aveam liga 1 și tot felul de Under unde se fac blaturi faine. Ăștia îs mici copii. România e la alt nivel planetar 😂

    cu 2 ani în urmă (08.01.2022) Raspunde
  • CSM CSU Oradea ion 777 :

    da
    slabi. noi cautam sa vedem tot felul de motive si alte timpanii eventual sa-i facem si eroi in lupta cu sistemul. la virsta asta cind se formeaza trebuiesc pedepse drastice si pt jucatori dar mai ales pt cei care i-au indrumat spre asa ceva. la fel pt arbitri care fac greseli mari care se vad din avion.
    totul e valabil pt orice virsta si liga, altfel nu mergem inainte

    cu 2 ani în urmă (09.01.2022) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!