Stiri Cupa Federației Feminin

Doliu în baschetul românesc: Gheorghe Novac s-a stins la 77 de ani

Doliu în baschetul românesc: Gheorghe Novac s-a stins la 77 de ani

În cursul serii trecute (18.10), Federația Română de Baschet a anunțat o veste tristă pentru iubitorii din țara noastră ai acestui sport. Gheorghe Novac, legenda clubului Dinamo București, a decedat la vârsta de 77 de ani.

Novac s-a născut în 24 aprilie 1945 și și-a început cariera de jucător profesionist la 16 ani, când a început să joace pentru Rapid București. După un sezon, s-a transferat la Olimpia București și, după încă doi ani, a trecut la Dinamo, unde avea să își petreacă restul carierei.

Din 1964 și până în 1981, Gheorghe Novac a cucerit 12 titluri de campion național al României, făcând parte dintr-o formație excelentă, antrenată de Dan Niculescu. Novac a jucat și peste 300 de meciuri pentru echipa națională, participând la șase ediții ale campionatelor europene, inclusiv la cea din 1967, când, alături de Alin Savu și Dragoș Nosievici, a obținut clasarea pe locul 5.

Un aspect interesant este că, în sezonul 1967-1968, Dinamo București a evoluat în Cupa Campionilor, iar trupa din Capitală a reușit să avanseze în runda secundă, după o dublă cu All’Onesta Milano. Dinamo s-a impus cu scorul general de 158 la 152, reușind să întoarcă scorul în retur (94-79), după o înfrângere la nouă puncte în tur (64-73). Gheorghe Novac a înscris 10 puncte în primul meci și 20 în al doilea.

În următoarea fază, elevii lui Dan Niculescu au dat piept cu ASK Olimpija Ljubljana, trupă ce în 2019 a fuzionat cu KK Cedevita Zagreb, formând adversara lui U-BT Cluj-Napoca din cursul acestei zile.

Slovenii au amintit pe site-ul lor oficial că singurele confruntări între echipa lor și o grupare românească a avut loc în stagiunea 1967-1968, când ASK Olimpija Ljubljana a trecut de Dinamo București cu scorul general de 171 la 160.

Din păcate, nu am găsit statistica de la acele două jocuri așa că nu știm câte puncte a înscris Novac în dubla cu echipa din Ljubljana. În orice caz, este trist că acesta nu a apucat să vadă prima întâlnire între Olimpija Ljubljana și o echipă din România din ultimii 54 de ani.

Gheorghe Novac s-a retras în 1981 și a devenit secundul lui Dinamo, urmând ca în 1983 să preia atribuțiile de antrenor principal. În următoarele șapte sezoane, Dinamo a cucerit încă două titluri de campioană națională, iar Novac a preluat și conducerea echipei naționale.

În 1985 și 1987, România a participat la Campionatul European de Baschet, având următorii jucători: Florentin Ermurache, Sorin Ardelean, Robert Reisenbuchler, Ioan Ionescu, Petre Brănișteanu, Dan Niculescu, Costel Cernat, Andrei Constantin, Anton Netolitzchi, Constantin Popa, Gabriel David și Alexandru Vinereanu, Attila Szabo, Viorel Constantin, Doru Rădulescu, Roman Opsitaru, Victor Jacob și Marian Marinache.

Între 1991 și 1996, Gheorghe Novac a fost comandantul lui Dinamo București, aceasta fiind ultima poziție ocupată în cadrul clubului din care a făcut parte timp de 32 de ani.

Pe această, redacția Baschet.Ro transmite condoleanțe familiei lui Gheorghe Novac, una dintre marile legende ale baschetului românesc!

*foto: Facebook - Federația Română de Baschet, CS Dinamo București

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!