Minute | 35:16 |
Puncte | 30 |
Pase decisive | 1 |
Recuperari | 3 |
Eficienta | 25 |
Baschetul este acel sport în care poți avea succes în diferite moduri. Putem vorbi despre stil de joc, mentalitate, calități baschetbalistice, sportive sau intelectuale, respectiv abordare.
În cadrul acestui material facem o comparație între două dintre cele patru echipe calificate în penultimul act al Ligii Naționale de baschet masculin. Două cluburi care nu se întâlnesc direct în această fază a campionatului.
BC Mureș este una dintre cele două echipe aflate la prima semifinală de campionat din istorie. Clubul promovat în eșalonul de elită al sportului cu mingea la coș din țara noastră în vara anului 2005 a izbutit să câștige prima serie de playoff la cea de-a 5-a participare în fazele eliminatorii ale campionatului.
Echipa pregătită de către Srecko Sekulovic este exemplul perfect în ceea ce privește capacitatea de a realiza performanță pe termen scurt. BC Mureș are un singur jucător din rotația de bază care a jucat atât în sezonul precedent, cât și în cel actual. Este vorba despre căpitanul Liviu Dumitru. În rest, tot lotul s-a schimbat. Mai mult, s-a schimbat și conducerea administrativă. Intact a rămas staff-ul tehnic. Lucru de altfel extrem de important, mai ales că acesta a fost primul sezon al alb-albaștrilor început cu Sekulovic pe banca tehnică.
Și totuși, în pofida scăderii de buget, BC Mureș a acționat perfect, realizând cea mai bună performanță sportivă din istorie exact în primul sezon după ce a făcut un pas înapoi din punct de vedere al investiției materiale.
Nu am să mai deschid subiectul cu privire la faptul că BC Mureș s-a schimbat radical și a renunțat în totalitate la jucătorii americani. Acesta este adevărul: a trecut la un joc ordonat, inteligent și eficient.
Iată cum se face performanță pe termen scurt.
CSM Oradea este echipa cel mai serios și meticulos construită. Roș-albaștrii au cea mai omogenă echipă. Iar atunci când vorbim într-adevăr despre omogenitate, despre relații de joc, despre sisteme colective, CSM Oradea este cea mai bine cotată echipă din România.
Sigur, există și alte echipe care au ajuns la o oarecare omogenitate. Nu este Oradea singura. Diferența constă în faptul că la alte echipe omogenitatea despre care vorbim are legătură cu modul în care jucătorii, antrenorii și conducerea administrativă reușesc să colaboreze. Adică contribuit la o atmosferă propice pentru performanță.
În schimb, trupa lui Cristian Achim, pe lângă ingredientele mai sus menționate, a ajuns la omogenitate din punct de vedere sportiv. Adică la sisteme de joc colective. La acea apărare combinată (zonă match-up), la acțiunile colective din faza de atac, la circulația mingii de excepție și așa mai departe. Toate astea se obțin prin muncă intensă și de regulă nu e suficient un singur sezon pentru a se obține acest lucru.
Bine-nțeles putem să spunem că jucători precum Franklin, Dillon și Stefanovic sunt la primul sezon, iar Pesic, Lupusavei și Țibîrnă sunt la cel de-al doilea. Adică jumătate din rotația obișnuită. Însă fiecare dintre aceștia a venit să completeze și să dezvolte jocul colectiv al echipei. Fiecare dintre ei a venit ca om de sistem. A fost adus cu un scop anume, după viziunea antrenorului. Sistemul a rămas același, el s-a dezvoltat pe parcurs și prin piesele aduse în timp. Sistemul în care joacă Oradea datează din anul 2010, el a fost dezvoltat în măsura în care jucătorii de valoare potriviți sistemului de joc gândit au fost aduși la echipă.
Acesta este modul în care se face performanță pe termen lung.
Chiar dacă ambele au avantajul terenului propriu, pe hârtie ele pornesc cu șansa a doua. Însă pare să fie exact ceea ce le convine mai mult. Presiunea pe umerii adversarului, iar BC Mureș și CSM Oradea, pe cât de diferite în modul în care au ajuns la rezultatele din acest sezon într-atât de asemănătoare în anumite aspecte, se vor hrăni doar cu latura pozitivă pe care o oferă avantajul terenului propriu. Ambele au șansa de a juca fără presiune întrucât în afara propriilor suporteri nimeni nu se așteaptă ca ele să treacă de Gaz Metan Mediaș și CSU Ploiești. Nu într-o serie în care trebuie să câștigi de trei ori.
8 comentarii la aceasta stire:
incredere si speranta
cu 12 ani în urmă (29.04.2013) Raspundecred ca CSM Oradea va fi in stare sa treaca de Asesoft intr-un meci de 3 din 5. Asa sa ne ajute Dumnezeu.
@mi
cu 12 ani în urmă (30.04.2013) Raspundetu cu cine tii? cum sa treaca doar intr-un meci?! vezi cum te rogi, ca suna ca un blestem :)) - noroc ca nu cred in d-astea... negative. Ideea e urmatoarea: HAI CSM!!!
mira
cu 12 ani în urmă (30.04.2013) Raspundefraza folosita de mine este de "un meci de 3 din 5 " adica pe intelesul meu asta inseamna cel care castiga 3 meciuri din 5, iar expresia "asa sa ne ajute Dumnezeu" este folosita atunci cand depui un juramant ( inclusiv " in god we trust")nicidecum nu seamana cu un blestem ?!
mira
cu 12 ani în urmă (30.04.2013) Raspundemerci daca m-ai inteles
fraza
cu 12 ani în urmă (30.04.2013) Raspundepai chiar fraza e cu hibe: nu exista meci de 3; poate aruncari de 3 - sa fie cit mai multe la CSM! iar cu juramintul e alta poveste (n-ai dreptate, sorry) dar n-areclegatura cu baschetul asa ca 'move on'... atentie deci ce ne dorim :)) Hai CSM!
mira
cu 12 ani în urmă (30.04.2013) Raspundechiar esti desteapta.
:)
cu 12 ani în urmă (30.04.2013) Raspundeincerc sa ma destept in fiecare dimineata, daca nu, la prinz :))
@mi
cu 12 ani în urmă (04.05.2013) Raspundein god we trust este si pe bancnota de dolar.unde i juramantul?
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!