Minute | 35:16 |
Puncte | 30 |
Pase decisive | 1 |
Recuperari | 3 |
Eficienta | 25 |
![]() |
Liga Națională Finala |
![]() |
0 | Fișa meciului | 0 |
Finala Ligii Naționale de baschet masculin - ediția 2013 demarează la finele acestei săptămâni. Se întâlnesc BC Mureș, câștigătoarea sezonului regulat, respectiv CSU Ploiești, campioana în exercițiu. Primele jocuri se desfășoară în 'Jungla' din Târgu-Mureș.
Ultimul act aduce față în față echipele cu cel mai bun bilanț în actuala ediție de campionat. Ambele au avut 23-7 la încheierea sezonului regulat. De asemenea, atât Mureș cât și Ploiești au câștigat câte o serie de playoff cu 3-0 și câte una cu 3-1. Așadar, la începerea finalei cele două au 30 victorii și 8 înfrângeri în campionat.
Asemănările se opresc aici.
Srecko Sekulovic a reușit să construiască o echipă deosebit de competitivă într-o vară. Munca, seriozitatea și determinarea au fost ingredientele pe care tehnicianul ex-iugoslav le-a adus, renunțând la calitățile atletice, la viteză și chiar la mișcările grațioase ale unora dintre jucători. Într-un an Sekulovic a realizat mai mult decât alți antrenori, unii dintre ei cu mai mulți bani la dispoziție, în șapte.
De cealaltă parte, Vladimir Arnautovic încheie al 6-lea sezon la cârma Ploieștiului. El are patru titluri naționale. Spre deosebire de echipa din sezonul trecut nucleul de bază a rămas în linii mari același. Vlahovic, Szijarto, Burlacu, Tica au fost și rămân piesele de bază, la care se adaugă Mohammed (în locul lui Hargrove), Tudor (în locul lui Dzambic), Stănescu (greu de comparat cu Albijanic, chiar dacă sârbul a fost mult mai util decât o arată statistica) și Timermanis (în locul lui Cepulis). De notat că prin accidentarea lui Nyakundi, echipa din Ploiești nu are al 6-lea jucător străin.
BC Mureș este o echipă care aruncă. Foarte puține sunt situațiile în care ardelenii angajează pivotul. Oamenii mari, care nu pot arunca de la distanță (Păltinișanu și Barro), își aduc contribuția prin alte lucruri. Ei recuperează ofensiv și punctele le aduc de acolo. De asemenea, nu sunt foarte multe nici situațiile în care se pătrunde. Spargerile le face Cuic, dar cu totul alt scop, nicidecum pentru a finaliza.
O formație care ne arată cât se importantă este decizia în baschet. Lăsați calitățile fizice și atletice, lăsați jocul colectiv elaborat cu foarte multe scheme complicate. Ofensiv BC Mureș trăiește din decizii. În sezonul 2012/13, Branko Cuic a luat toate deciziile bune pe care le poate aduce un singur jucător. Din ele a ajuns Mureșul pe primul loc și în finala campionatului. Vorbim despre un jucător care poate să joace fără să se uite la coș. Asta lipsește baschetului românesc. Cu 4-5 jucători având un rol atât de important precum cel al lui Branko la Mureș, baschetul ar arăta mult mai bine în Liga Națională. Acest lucru este subliniat chiar după meciul în care numărul 55 de la BC Mureș a aruncat de 10 ori din afara semicercului. Dar a fost un meci în care a avut 40% la acest procedeu. Însă, chiar și așa, știm bine cine e Cuic.
Din deciziile lui Cuic trăiește o echipă întreagă. Acestea, în combinație cu sacrificiul lui Barro, un jucător excelent la blocaj, respectiv experiența lui Păltinișanu, se pot pune în valoare calitățile de aruncători ale lui Peciukas, Ciric, Ceskovic sau Navickas. Acesta e jocul lui BC Mureș pe faza ofensivă. O echipă masivă, oarecum bătrână, dar care poate să alerge și poate să joace aproape orice. Pentru că trăiește din decizii foarte bune.
De cealaltă parte, CSU Ploiești se remarcă în jocul ofensiv prin calitățile individuale excepționale ale unor jucători precum Burlacu (jucătorul total, capabil să te pedepsească în orice mod - aruncare, de pe pivot, pătrundere, cu o pasă decisivă, un blocaj tare etc), Mohammed (ucigător pe pătrundere), Timermanis (letal la aruncare) sau Stănescu și Tica (la interior).
Echipa din Prahova nu dezvoltă cel mai atractiv joc colectiv posibil pe faza ofensivă, însă dispune de nouă jucători capabili să câștige un meci în Liga Națională. La startul finalei trebuie urmărit modul în care vor juca fundașii Asesoftului, în special cei responsabili să creeze, Vlahovic și Tudor. Niciunul nu este în formă maximă, ba chiar sunt în scădere de formă față de ceea ce știm că pot să facă. Totuși, rolul acestora, chiar dacă limitat, poate fi decisiv în această finală. Dacă cei doi aduc prestații constente și evită greșelile majore, atunci ploieștenii au șanse în plus.
De asemenea, din punct de vedere ofensiv trebuie urmărit modul în care echipa lui Arnautovic poate să joace eficient cu aruncări de la distanță. Este cunoscut faptul că prahovenii au una dintre cele mai potente echipe din punct de vedere ofensiv în campionat. Rămâne s-o demonstreze în fața unui adversar dificil. Asesoftul are de rezolvat și probleme preciziei la linia de pedeapsă. Având în vedere că este obișnuită să facă multe vizite la libere, e clar că Asesoftul trebuie să îmbunătățească acest aspect. În special Mohammed, care a avut un procentaj jenant la linia de pedeapsă atât în sezonul regulat, cât și în playoff.
Din punct de vedere defensiv formația antrenată de către Srecko Sekulovic nu este cea mai eficientă. Va fi interesant de urmărit în ce mod orice apărător al mureșenilor se poate descurca în relația unu la unu cu Mohammed. Pe de altă parte, exceptându-l pe ghanez, Ploieștiul nu are foarte mulți jucători de viteză. Miletic poate fi contracarat fizic de adversarul direct pentru a-i limita viteza, care nu e dublată de forță. De asemenea, rămâne de văzut cum poate apăra spațiul de trei secunde în fața unui Stănescu deosebit de puternic și în formă sportivă, respectiv a procedeelor lui Tica.
În replică, CSU Ploiești e conștientă că această finală se va juca pe un baschet așezat. Jocul pozițional îi aduce avantaje Asesoftului împotriva unei echipe obișnuite să arunce. Chiar dacă se va juca în termenii impuși de prahoveni, apărarea Asesoftului va trebuie să fie deosebit de avansată și de agresivă pe semicerc pentru a contesta cât mai multe aruncări ale adversarului.
BC Mureș este o echipă construită din jucători refuzați în toate părțile: Navickas, Păltinișanu, Kandic, Cuic, Jucan, Jakab. Peciukas a venit aici ca să-și relanseze cariera. Ceskovic și Ciric, alături de căpitanul Dumitru par să fie singurii jucători care nu au avut probleme de moral când au venit la Târgu-Mureș. Ei bine această echipă a contrazis pe toată lumea. Inclusiv pe antrenorul adversarei din finală. Acest gen de echipe sunt cel mai greu de învins. Totuși, BC Mureș va fi testată foarte serios în special din punct de vedere mental în această serie. E greu de spart această echipă, dar dacă cineva se pricepe să intre pe sub pielea adversarului, în baschetul românesc, atunci acel cineva este CSU Ploiești.
Prahovenii nu au probleme de moral. În general după o controversă, prin care a trecut și în actualul playoff, Ploieștiul își dă drumul la joc. S-ar putea spune că oamenii sunt chiar supra-saturați de atât succes, însă acest lucru se schimbă rapid atunci când începe playoff-ul. Echipa lui Arnautovic are absolut toate armele necesare pentru a învinge pe oricine. Baschetbalistic, fizic, dar mai ales psihologic.
Aspecte de urmărit:
1. Modul în care BC Mureș deschide meciurile, în special pe teren propriu.
2. Apărarea agresivă după blocaj, de obicei pick and roll, a lui CSU Ploiești. BC Mureș e o forță pe blocaj ieșire, iar Asesoftul face cel mai agresiv hedge din baschetul românesc.
3. Aruncările de la distanță ale ambelor echipe.
4. Jocul în spațiul de trei secunde al Asesoftului.
5. Duelul la recuperare, în special lupta oamenilor mari pentru poziție.
6. Cum va fi din punct de vedere mental Branko Cuic, jucătorul care a întâlnit de cele mai multe ori Asesoftul în finala campionatului.
1 comentariu la aceasta stire:
Felicitari
cu 12 ani în urmă (17.05.2013) RaspundeO analiza detaliata,neutra, profesionista. Felicitari Adi!
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!