Minute | 35:16 |
Puncte | 30 |
Pase decisive | 1 |
Recuperari | 3 |
Eficienta | 25 |
Steaua CSM EximBank București a pornit la drum în sezonul competițional 2013-2014 cu un format aproape nou, începând de la nume, continuând cu lotul de jucători și până la echipament sau emblemă. Astfel, cu CSM București și EximBank alături și cu președintele Virgil Stănescu în teren, Steaua se pregătea de o nouă reprezentație pe prima scenă a baschetului Românesc.
Pe lângă tehnicianul Mladen Jojic și jucătorii care au făcut parte din lotul Stelei în sezonul 2012-2013 în Liga 1, la gruparea din Capitală au mai ajuns la începutul sezonului Adrian Tudor, Mihai Paul, Garry Gallimore, Ivan Bosnjak, Robert Nyakundi, Santa Szabolcs, Ashton Gibbs și Bozo Djurasovic. În presezon, alături de Steaua s-a antrenat și Slaven Cupkovic, însă, acesta s-a despărțit de formația bucureșteană, fără a juca vreun meci oficial. De asemenea, înaintea debutului stagiunii curente, în curtea formației roș-albastre a ajuns și Niksa Bavcevic, pentru a coordona centrul de copii și juniori al clubului. Tehnicianul a mai pregătit în trecut Steaua Turabo, dar și pe ”U” BT Mobitelco.
Pe parcursul sezonului, fundașul Miljan Pavkovic a semnat un angajament cu multipla campioană a României, iar cu 2 etape înainte de finalul turului, tehnicianul Mladen Jojic și-a anunțat demisia de la cârma echipei, locul său fiind luat de către Niksa Bavcevic.
Având în vedere faptul că Steaua București a lipsit 2 sezoane din Liga Națională, dar și din cauza multiplelor schimbări, atât la nivel organizatoric cât și cele de la nivelul lotului sau cel al staffului tehnic, prima jumătate a noului sezon a fost una destul de bună. Bucureștenii au terminat turul pe poziția a 10-a, cu 19 puncte accumulate, având un bilanț de 6 victorii și 7 înfrângeri.
Steaua EximBank a avut un început fulminant de sezon, reușind în primele 3 etape să se impună de fiecare dată, acasă cu Timba Timișoara (74-62) și în deplasare, pe terenul a două formații de top din LNBM, respectiv SCM Craiova (70-66) și Gaz Metan Mediaș (79-74). Apoi, după 4 înfrângeri consecutive cu Pitești (55-67), BC Timișoara (80-87), CSU Ploiești (53-71) și BC Mureș (89-92), au urmat alte 2 guri de aer pentru roș-albaștri, victorii cu Concordia Chiajna (94-67) și Farul Constanța (108-58). Înfrângerile drastice cu CSM Oradea (62-83) și Energia Rovinari (70-97) au făcut ca antrenorul Mladen Jojic să părăsească echipa. Noul tehnician, Niksa Bavcevic, a început cu stângul noul mandat la Steaua, pierzând la Cluj cu 74-79, însă a terminat turul cu o victorie prețioasă, pe teren propriu, împotriva celor de la CSU Sibiu, scor 74-53.
Pe de altă parte, gruparea din capitală a părăsit Cupa României după o dublă manșă cu BC Timișoara. În meciul tur, disputat la București, steliștii au cedat cu 65-74. Returul a fost unul extrem de interesant, aceștia izbutind să câștige, însă doar la 4 puncte, nefiind de ajuns pentru a remonta diferența consemnată în tur.
Echipa care evoluează meciurile de acasă în Sala „Mihai Viteazu” este una dintre formațiile cu cel mai slab atac din LNBM, având doar 982 de puncte marcate în 13 meciuri jucate și o medie de 75.54 puncte marcate pe meci. Steliștii au procentaje de 51.1% la aruncările de 2 puncte, 35.2% la cele de la distanță și 73.8% la linia de pedeapsă. Cei mai buni marcatori din angrenajul Stelei sunt Robert Nyakundi (15.5 puncte pe meci), Virgil Stănescu (12.6) și Garry Gallimore (12.0). Din punct de vedere al punctelor primite, roș-albaștrii se situează exact la mijlocul clasamentului cu 956.
În doar 3 meciuri jucate pentru Steaua, Miljan Pavkovic a pasat decisiv de 17 ori, având o medie de 5.7 assisturi, timp în care, Adi Tudor, în 13 meciuri, are un total de 44 de pase pentru o medie de 3.4. Având în vedere aceste cifre, echipa pregătită de croatul Bavcevic este pe locul 12 în LNBM, cu o medie de doar 13.38 assisturi pe partidă. Totuși, Stănescu&Co stau mult mai bine la capitolul recuperărilor, aceștia clasându-se pe poziția a 7-a, cu un total de 440 de recuperări, având în medie 33.85 mingi prinse la panou pe meci. 3 steliști recuperează în medie pe meci cel puțin 5 mingi, mai exact Nyakundi (5.5), Stănescu (5.1) și Durasovic (5.1).
Toate aceste cifre statistice, prezentate adineori, duc la o eficiență deloc satisfăcătoare. După cele 3 formații din subsolul clasamentului, Steaua este prima peste linie în privința eficienței. Astfel, în 13 meciuri jucate în acest tur de campionat, roș-albaștrii au o medie de doar 81.85 de unități în dreptul eficienței, comparativ cu CSM Oradea, cea mai eficientă formație din întrecerea internă, cu 103.4. Nyakundi este și la capitolul eficienței cel mai bun jucător din angrenajul celor de la Steaua CSM EximBank, având în medie 15.3 unități pe meci. Astfel, dacă stăm să ne luăm după linia statistică, Robert Nyakundi pare a fi principala armă a Stelei în acest sezon.
Luând în considerare faptul că singura echipă din capitală care evoluează în LNBM joacă acasă în retur cu 6 dintre contracandidatele la accederea în play-off, șansele acestora de a termina în primele 8 formații după sezonul regulat sunt destul de mari. Însă, cu toate acestea, Steaua este o echipă extrem de imprevizibilă, având puterea să învingă pe oricine din campionat, dar și naivitatea necesară pentru a produce surprize neplăcute.
*Foto: Răzvan Păsărică/Andor Marton
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!