Mvp-ul etapei
Bianca Lăcrămioara Sîrbu
Bianca Lăcrămioara Sîrbu
Minute 35:16
Puncte 30
Pase decisive 1
Recuperari 3
Eficienta 25
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga I Feminin

Seria CSU Ploiești vs BC Timișoara

Adrian Micinic

Adrian Micinic
12.04.2013

CSU Ploiești și BC Timișoara se vor confrunta în primul tur al playoff-ului Ligii Naționale de baschet masculin - ediția 2012/13. Cele două formații se întâlnesc după ce au disputat finala precedentei ediții de campionat, respectiv finala mică a ediției 2013 în Cupa României.

Se întâlnesc două dintre cele mai valoroase loturi de jucători. Este un duel în care însă ambele protagoniste au rămas datoare. CSU Ploiești a încheiat sezonul regulat în forță, cu o serie de zece victorii consecutive și cu un bilanț general egal cu al primelor două clasate dar cu prestații cel puțin modeste la turneul de cupă, în vreme ce Baschet Club Timișoara a avut mari probleme pe parcursul întregului sezon și nu a reușit să-și revină niciodată după despărțirea de Predrag Badnjarevic.

Poate fi un duel atractiv prin prisma faptului că în trecut cele două formații s-au intersectat în fazele superioare ale competițiilor interne. Vorbim despre două finale de campionat și tot atâtea de cupă.

Pe de altă parte există și argumente baschetbalistice pentru care duelul actualelor garnituri poate să fie atractiv.

În primul rând ambele își doresc să șteargă ultima impresie. Aceea de învinse în prima zi a turneului final de cupă.

Va fi un duel între două dintre cele mai bune ofensive din România. Rezultatul consemnat la finala mică a fost amplificat de numărul mare de aruncări libere, lucru care de altfel s-ar putea repeta în fiecare meci din această serie. Totuși, făcând abstracție de libere, vorbim despre CSU Ploiești - locul 1 la puncte marcate, procentaj la aruncările de la distanță și la libere transformate, respectiv BC Timișoara - locul 3 la puncte marcate, locul 2 la procentajul aruncărilor de două puncte și al celor libere.

CSU Ploiești este o echipă rutinată însă pare să treacă prin niște probleme extra-baschetbalistice care afectează jocul propriu-zis al echipei. Plecarea lui Darius Hargrove nu a fost suplinită cu prea mult succes de vreun jucător. În plus atmosfera nu este extraordinară în jurul echipei, nu neapărat între jucători.

BC Timișoara are o atmosferă bună în echipă și în jurul ei. Totuși, echipa bănățeană pare să fie exemplul concret și palpabil că atmosferă bună nu înseamnă doar înțelegere și lipsa conflictelor între jucători. Atmosfera bună trebuie completată de sacrificiu în folosul echipei, lucru pe care anumiți jucători nu prea îl fac.

Alhaji Mohammed este un jucător extrem de talentat și de grațios, lasă impresia unui băiat serios, însă nu pare să se fi integrat în echipa prahoveană. În plus, Ivars Timermanis este extrem de inconstant și parcă nici cel mai sănătos nu este. Pe de altă parte succesul echipei pregătite de către Vladimir Arnautovic depinde productivitatea celor doi în faza ofensivă, respectiv de capacitatea lui Vlahovic de a contribui la capitolul construcție. Szijarto și Tudor au capacitatea de a contribui, dar concluzia este că succesul lui CSU Ploiești depinde de contribuțiile constante, nu neapărat foarte semnificative din punct de vedere statistic, ale jucătorilor de pozițiile 1-2-3.

Leii din Banat au un lot extrem de valoros. Rămâne de văzut în ce măsură va putea să joace Dominique Archie, iar dacă o va face cât poate să fie de productiv. Pe de altă parte, stilul de joc cu doi jucători clasici de poziția 1 în același timp pe parchet este o veritabilă frână în această echipă. E de înțeles ca un antrenor tânăr să nu aibă încă bine conturate ideile cu privire la ce cale vrea să urmeze, însă e evident că nimeni în istoria baschetului nu a câștigat jucând cu doi jucători de poziția 1. În primul rând pentru că ambii au nevoie de minge pentru a fi eficienți. În al doilea rând pentru că sunt mici, iar talia devine un aspect important atunci când vorbim despre doi jucători din cinci.

CSU Ploiești trăiește din Cătălin Burlacu și Vladimir Tica, precum și de contribuția în timp limitat a lui Virgil Stănescu. De asemenea, Robert Nyakundi poate fi folosit la interior, pe poziția 4, chiar dacă a lăsat impresia că este mai productiv ca și extremă mică. Pe scurt, campioana depinde de jocul oamenilor mari. Acest lucru se explică în principal prin acea ierarhie existentă de ani de zile în această echipă la capitolul finalizare. Jocul este construit în așa fel încât să fie pusă în valoare capacitatea unor jucător de a puncta. Oricum, Burlacu și Tica, principalele arme ofensive ale Asesoftului, sunt jucători de certă valoare și capabili să-și creeze propria aruncare. Practic ei pot aduce victoria lui CSU Ploiești cărând în spate restul echipei. 

Din punct de vedere tactic Srdjan Jovanovic va apela foarte mult la apărare de tip zonă. Atunci când Jovanovic și Downey sunt concomitent pe parchet e firesc să se întâmple așa pentru că în apărare individuală e greu de crezut că oricare dintre ei are capacitatea de a se apăra la jucători mai înalți și mai puternici. În schimb, defensiva zonă poate fi combătută de Ploiești, echipă ce dispune de o întreagă serie de jucători potenți la aruncările de la distanță, dovadă fiind locul 1 al Asesoftului la procentajul aruncărilor de la distanță. Pe de altă parte, dacă Archie nu joacă ar putea exista probleme în ceea ce privește poziția 3 în condițiile în care Mujo Tuljkovic a rămas dator și în același timp nu a prea jucat în ultima perioadă.

Va fi interesant de urmărit în ce măsură vor fi împărțite minutele pe pozițiile 2-3. În ceea ce privește postul de conducător de joc, respectiv poziția 4 e aproape evident că Vlahovic și Burlacu vor bifa minute importante de joc. În centru Tica este prima variantă, însă rolul lui Stănescu ar putea să crească într-o serie cu Timișoara, echipă ce are doi pivoți de forță, de fizic. Rămâne de văzut dacă Arnautovic va apela la o formulă înaltă și va miza pe Nyakundi pe poziția 3, în detrimentul lui Timermanis, un jucător ce poate puncta generos. Există și varianta cu Szijarto și Mohammed în același timp pe parchet, pe pozițiile 2-3.

BC Timișoara trebuie să-și rezolve din problemele de la recuperare. O echipă cu talie precum cea a lui Srdjan Jovanovic are serioase probleme la blocajul defensiv. De pe urma acestuia s-au consemnat o grămadă de meciuri în care alb-violeții au fost inferiori la acest procedeu. Mai ales în meciurile cu echipe puternice din punct de vedere fizic.

CSU Ploiești are destule opțiuni pentru a juca eficient pe ambele faze și împotriva oricui. Însă multe depind de modul în care Burlacu&co reușesc să strângă rândurile. BC Timișoara este capabilă să joace cu oricine, dar acest sezon a demonstrat din plin că degeaba ai poate cel mai valoros lot de jucători dacă nu găsești calea de a-i aduce pe toți la un numitor comun. Campioana are avantajul terenului propriu, dar și prima șansă în această serie.

Foto: Andor Marton

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!