Stiri Juniori U20 Masculin

Cenean explică succesul lui ”U”: ”Muncă și principii de antrenament neschimbate”

Costin Marinescu

Costin Marinescu
22.04.2013

U Mobitelco Cluj Napoca a terminat turneul semifinal al CN U18 masculin fără înfrângere. Clujenii, repartizați în Seria a IIa, au învins, pe rând, pe Colegiul Național Aurel Vlaicu, CSȘ Ploiești, Unirea Iași, LPS TG. Mureș și Bega Timișoara și s-au înscris, din nou, în cursa pentru trofeu. ”U” Mobitelco este campioană en-titre la această categorie de vârstă și pornesc cu prima șansă și în actuala ediție a campionatului

Un turneu foarte, foarte echilibrat, spune, într-o discuție avută cu TotalBaschet.ro, Răzvan Cenean, antrenorul principal al echipei. Au fost cinci echipe care s-au luptat pentru patru locuri și forma de moment a decis echipele calificate la turneul final. Următorul meci a fost, întotdeauna, cel mai dificil. Dar, una peste alta, cel mai greu a fost cu Aurel Vlaicu, având în vedere că a fost primul meci din turneu, emoții, nu îi mai văzusem jucând sezonul acesta, nu știam la ce să ne așteptăm.

De altfel, victoria cu Aurel Vlaicu a fost cea mai muncită. Ardelenii s-au impus cu 73 – 67, fiind singurul succes la mai puțin de 11 puncte diferență.

Rezultate U Mobitelco Cluj Napoca

Spre deosebire de sezonul trecut, staff-ul clujean nu s-a putut baza pe jucători precum Mario Lazăr și Cristian Anghel, cei mai buni marcatori ai echipei medaliată cu aur în 2012, ambii generație 1994.

Ne lipsesc doi sau trei jucători care au făcut pasul spre seniorat, dar au venit alții din spate, explică Cenean. Suntem un club care are grupe la toate categoriile de vârstă și promovăm, tot timpul, alți jucători. Schimbul de generații presupune multă muncă și, foarte important, faptul că noi, ca și club, avem un program în care principiile de antrenament rămân neschimbate la toate categoriile de vârstă. Diferă doar maniera în care facem antrenamentele și numărul acestora.  

Nu este niciun secret că Mircea Cristescu, managerul lui U Mobitelco, se mândrește ori de câte ori are ocazia cu faptul că o parte dintre juniorii clubului au șansa de a se perfecționa antrenându-se cu echipa de seniori. Kuti Nandor, Dragoș Gheorghe și Bogdan Pogăcean, toți trei componenți ai lotului de U18 a clubului, chiar au debutat în LNBM. Cenean recunoaște avantajele acestei politici a clubului, dar vede și partea mai puțin plăcută din perspectiva sa, de antrenor al echipei.

Faptul că o parte dintre jucători se antrenează cu echipa mare contează și nu prea. Într-adevăr, jucătorii au progresat individual foarte mult, dar, neavându-i în permanență alături de echipă, am suferit la jocul colectiv. Din această cauză nu am reușit să pregătim foarte bine acest turneu, nu am jucat la potențial maxim, dar valoarea individuală a jucătorilor a cântărit foarte mult în rezultatele finale.

Statisticile turneului îl contrazic, într-un fel, pe antrenor și susține versiunea succesului pe baza jocului de echipă. Niciun jucător de la U Mobitelco nu a terminat în top 5 la niciunul dintre cele trei importante capitole statistice (puncte, recuperări, pase decisive). Cel mai eficient jucător a fost Mirel Dragoste, cu 19 unități, clasat pe poziția a 7-a în acest top, și doar un singur baschetbalist, Kuti Nandor, a reușit să aibă meciuri, două la număr, cu double double.

Cu sau fără individualități, ”U” se anunță o candidată serioasă la primul loc al clasamentului și în acest sezon. Vom vedea la începutul lui mai, când va avea loc turneul final, dacă va obține din nou aurul.

Foto: Laura Nicolescu

6 comentarii la aceasta stire:
  • CS Universitatea Cluj-Napoca trt :

    ”U”
    Felicitari Razvan Cenean! Sper ca acesti jucatori sa confirme si la seniori. SUCCES copii! Haide”U”!

    cu 11 ani în urmă (22.04.2013) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe petculescu :

    Prima sansa?
    Candidata serioasa sau una din favorite la medalii da dar prima sansa...dupa ce criteriu? Cu Timisoara sezonul asta a jucat 4 meciuri 2 castigate 2 pierdute. La ultima infrangere a lpsit de la Timisoara Casian Todorov accidentat si Vlad Szekely suspendat care va reveni la turneul final.Cu Brasov au disputat 3 meciuri 2 infrangeri si 1 victorie. Cu Targu Mures 3 victorii si 1 infrangere. La Targu Mures Norbert Steff accidentat. Cu Ploiesti au mers cap la cap tot meciul si s-au desprins in ultimele 4 minute. Cu Galati campioana u17 din 2012 nu si-au masurat fortele anul asta. Apropos de Galati urat non combatul cu Dinamo din turneul semifinal.
    Fata de echipa Clujului care a jucat finala la u18 anul trecut lipsesc 6 nu 4 jucatori. Anul asta o pierdere importanta la Cluj mi se pare Marius Ciotlaus actualmente la Craiova.Mi se pare anul acesta un campionat foarte echilibrat, cu 4-6 favorite la medalii si fara o favorita certa sau cu prima sansa.

    cu 11 ani în urmă (22.04.2013) Raspunde
  • nuconte :

    corect
    Va fi un turneu final foarte echilibrat, toate echipele mentinute mai sus sunt foarte bune, vom vedea cine va castiga, si mie mi se pare ca U a pierdut mult cu plecarea lui ciotlaus,pentru ca era unul dintre cei mai buni de la cluj chiar daca la premi speciale nu era printe primi!!! Hai Ploiestiu!

    cu 11 ani în urmă (22.04.2013) Raspunde
  • CS Politehnica Iași un moldovean :

    campioni
    Am vazut la lucru toate echipele tari ale campionatului. Clujenii sunt favoriti 90%. Echipa creste de la meci la meci iar la TF va atinge varful de forma si isi va spulbera adversarii. Nu am vazut meciul cu Aurel Vlaicu si cel cu Timisoara- fara miza dar in rest aceasta echipa da senzatia ca are meciul sub control in permanenta, ca are resurse si solutii pt ori adversar. Au talie buna, forta, viteza, agresivitate la un nivel foarte bun si in plus un PG exceptional, Dragoste. Dupa parerea mea este mult mai solida decat sezonul trecut. Au mai pierdut meciuri in tururile preliminare pt ca nu au avut echipa completa si nu s-au pregatit suficient impreuna.

    cu 11 ani în urmă (22.04.2013) Raspunde
  • dsianfsau :

    Petculescu
    Intradevar,nici eu nu am inteleg decizia echipei din Galati de a juca ultimul meci pentru a pierde meciul cu Dinamo

    cu 11 ani în urmă (23.04.2013) Raspunde
  • galati :

    "non-combat"
    La meciul dintre Dinamo si Galati, Serbanescu a fost accidentat, nu a putut evolua la potentialul maxim, iar echipa Phoenix avand o banca de rezerve scurta a preferat sa isi odihneasca jucatorii nascuti 96 ptr turneul semifinal ce are loc in aceasta perioada. Oricum meciul nu a fost decisiv pentru calificarea in urmatoarea faza a campionatului pentru nici una dintre echipe.

    cu 11 ani în urmă (23.04.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!