Stiri Juniori U20 Masculin

CN Mihai Eminescu, campioană la U15 feminin, în fața unui an extrem de important

Adrian Micinic

Adrian Micinic
27.09.2012

Campioana în exercițiu a României la categoria U15 feminin, Colegiul Național Mihai Eminescu din Oradea, se pregătește pentru sezonul competițional 2012/13.

După ce în sezonul precedent Suzana Onaca și-a înscris echipa doar în întrecerea rezervată categoriei U15, formația din Oradea va juca în următorul sezon atât la U16, cât și la o categorie mai mare, U17. Astfel, CN Mihai Eminescu revine la vechea rețetă, prin intermediul căreia sportivele au șansa de a susține un număr mai mare de meciuri și implicit să dobândească mai multă experiență.

De fapt, antrenoarea CN Mihai Eminescu a înscris echipa într-o singură competiție în sezonul 2011/12 întrucât majoritatea componentelor lotului de jucătoare au fost în clasa a 8-a. Coincidență sau nu, Oradea a devenit campioană națională la generația 1997 tocmai în sezonul în care s-a înscris într-un singur campionat.

CN Mihai Eminescu a continuat pregătirile și dezvoltarea sportivelor după câștigarea campionatului în luna martie a acestui an. Pe parcursul vacanței de vară sportivele au avut parte de același program, cu antrenamente în șase zile ale săptămânii, precum în cursul sezonului competițional. Echipa a susținut o serie de meciuri de pregătire și a participat la turnee în afara granițelor țării, precum cele de la Nyiregyhaza (Ungaria) și Kosice (Slovacia). De asemenea, fetele au fost răsplătite cu mai multe cantonamente la munte și la mare, acolo unde s-a încercat îmbinarea utilului cu plăcutul.

Astfel, de curând echipa a fost prezentă la un turneu internațional la Kosice. În afara condițiilor de pregătire foarte bune - unul dintre cele mai importante aspecte fiind acela că antrenamentele în această țară se efectuează pe terenuri regulamentare (dimensiuni, marcaje și calitatea suprafeței de joc) în săli de sport ce aparțin de școli - Colegiul Național Mihai Eminescu a luat startul într-un concurs în care adversarii au jucat cu sportive născute în marea lor majoritate în anul 1996. Adică cu un an mai mari. În cadrul turneului au participat 10 echipe, împărțite în două grupe de câte cinci. Oradea a câștigat toate meciurile din grupa preliminară câștigând-o și avansând în finala turneului. În ultimul act CN Mihai Eminescu a cedat, însă a terminat un turneu internațional rezervat unei categorii de vârstă mai mari pe locul al 2-lea.

De fapt, participarea la un turneu rezervat sportivelor U17 cu echipa de U16 a fost un exercițiu benefic ținând cont de faptul că în sezonul 2012/13 aceste fete vor juca și în întrecerea sportivelor născute 1996.

Pe de altă parte, trebuie subliniat faptul că CN Mihai Eminescu se află în fața unui an extrem de important. De altfel generația 1997 este la startul unei noi aventuri. Pe lângă faptul că de la o anumită vârstă se lucrează cu totul altfel și cu mai mult accent pe aspectul tactic. În vara anului următor această generație va participa la Campionatul European U16. Dacă totul decurge conform planului, această echipă va fi pregătită de către Suzana Onaca, antrenoarea campioanei la categoria jucătoarelor născute în anul 1997.

Întrebată în ce măsură cunoaște toate talentele din țară, Suzana Onaca a spus că lucrează cu această echipă a CN Mihai Eminescu din Oradea de cinci ani. Desigur de la un an la altul lucrurile s-au schimbat și astfel la turneele semifinale și finale au ajuns mai multe echipe și implicit a avut posibilitatea să vadă la lucru mai multe jucătoare. De asemenea, la toate turneele și ședințele la care participă și se intersectează cu ceilalți antrenori există discuții cu privire la progresul , stagnarea sau eventualul regres al jucătoarelor vizate. De asemenea, doamna Onaca, fostă jucătoare în Divizia A feminin alături de Universitatea Oradea, a spus că este conștientă de faptul că există sportive talentate și la echipele care nu se califică în fazele superioare ale întrecerii interne însă prin prisma faptului că nu au exercițiul jocurilor cu miză devine dificilă co-optarea unor fete care nu sunt racordate complet la cerințele unor meciuri și turnee cu miză, respectiv de un nivel valoric mai ridicat.

Referitor la condițiile de lucru existente în baschetul românesc și făcând referire la Colegiul Național Mihai Eminescu, dar cu siguranță nu este un caz singular, antrenoarea echipei are tot felul de atribuțiuni care nu au nimic de-a face cu munca propriu-zisă de antrenor. Ea trebuie să se îngrijească de asigurarea tuturor condițiilor de transport, cazare și masă ale sportivelor în cadrul deplasărilor. Acesta fiind un singur exemplu cu privire la aspectul non-baschetbalistic al atribuțiunilor unui antrenor de nivel juvenil din România. Astfel, pe lângă plăcerea de a lucra cu copii și din tentația de a-ți desfășura activitatea de antrenor (munca ce presupune, printre altele, documentare continuă, găsirea unor soluții de a menține în permanență viu interesul sportivelor pe care să le poate și motiva să lucreze cât mai intens), putem găsi destule cauze pentru care nu toți pedagogii sunt dedicați trup și suflet acestei activități. Tocmai de aceea, cei care în pofida adversităților rămân filedi menirii lor merită toată recunoștință și dacă tot nu pot fi ajutați măcar să se bucure de respectul nostru.

O particularitate a echipei CN Mihai Eminescu Oradea (încă o dată, cu certitudine nu este un caz singular) constă în faptul că Suzana Chindriș Onaca este singurul membru al catedrei de baschet. Vorbim despre unul dintre cele mai vechi licee din Oradea, loc în care au învățat baschet o mulțime dintre localnici și de unde au pornit mai mulți sportivi. În condițiile în care în orice domeniu un profesionist se perfecționează prin documentare și studiu, dar în același timp prin dialog și schimb de experiență, a doua parte a acestei afirmații a devenit imposibilă pentru viitoarea antrenoare a lotului național U16 feminin. Însă, doamna Onaca se bucură de sfaturile și ajutorul necondiționat al domnului Dragoș Oprea, fost antrenor al LPS Bihorul Oradea, singurul de la acest club care a produs trei jucători de lot național de seniori (Levente Szijarto, Titus Nicoară și Laszlo Lazar).

Sunt sigur că cei care urmăresc site-ul TotalBaschet pot să vină cu o mulțime de exemple asemănătoare, chiar identice cu ceea ce se întâmplă la Oradea. Sunt foarte mulți oameni, adevărați pedagogi dedicați, ambițioși și dornici să se facă remarcați prin muncă. Din păcate prea puțini își întorc privirea asupra acestui sector. Deși ne dorim să construim nu ne prea uităm la bază, acolo de unde ar trebui să începem.

1 comentariu la aceasta stire:
  • brb :

    felicitari
    Domnule Micinic, va felicit pentru acest articol si imi permit sa va sugerez sa scrieti un "serial" despre cluburile de juniori. Si sa il "frinati" un pic pe Dl. Sipos. O felicit si pe Dna. Suzi pentru toata activitatea, pentru modul in care isi conduce echipele de pe banca si ii doresc mult succes in special la Europene.

    cu 11 ani în urmă (27.09.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!