După două zile și jumătate de antrenamente intense, participanții la camp-ul organizat de IG Hoops și Real Betis Baloncesto au avut parte de o seară mai relaxantă. Cei 63 de copii au fost invitați la un workshop ținut pe terenul de baschet 3X3 „Elemer Tordai”, de lângă Sala Transilvania.
Ionuț Georgescu și-a asumat rolul de moderator al evenimentului și a început spunând că „baschetul ne-a lipsit tuturor”. În contextul actual, un asemenea camp reprezintă o gură de aer după o lungă perioadă în care jucătorii nu au putut intra pe terenurile de baschet. Georgescu a subliniat că fiecare invitat „vine cu o poveste în spate” și l-a prezentat în fața copiilor pe Dragoș Pătraru, producătorul și moderatorul emisiunii Starea Nației.
În stilul lui caracteristic, Pătraru a vorbit despre importanța muncii pe cont propriu și despre rolul pe care tehnologia ar trebui să îl joace în dezvoltarea unui copil. Trăim într-o eră în care accesul la informație este foarte ușor, însă și probabilitatea de a irosi timpul este foarte mare. Prin urmare, Pătraru i-a invitat pe copii să aibă o mentalitate deschisă și să își croiască propriul drum, având conștiența faptului că este nevoie de multă muncă.
După Dragoș Pătraru a urmat Vladimir Biasutti, preparatorul fizic al lui CSO Voluntari și personal trainer în cadrul Stejarii Country Club București. Fostul baschetbalist a vorbit despre triunghiul antrenament - alimentație – odihnă, care ar trebui să joace un rol important în pregătirea oricărui sportiv. A fi profesionist ține de mentalitate și pentru un tânăr baschetbalist asta înseamnă să fie atent la ce, cât și cum mânăncă, dar și la felul în care se pregătește.
Un exemplu în acest sens este clubul spaniol Real Betis Baloncesto, care are una dintre cele mai bune academii de juniori din țară. Javier Carrasco, antrenorul secund al echipei de seniori, a fost și el invitat să le vorbească participanților despre modul în care este organizată academia din Sevilla. Spaniolii sunt conștienți că au o responsabilitate foarte mare, fiindcă sunt nevoiți să aibă grijă de fiecare aspect din viața tinerilor sportivi. Copiii pleacă departe de familie, se trezesc devreme, merg la școală, se duc la antrenamente, apoi trebuie să își facă temele și să dea randament pe terenul de baschet. Pentru a face aceste lucruri, ei beneficiază de ajutorul unor specialiști care își propun să aibă un impact care să depășească limitele sportului. Academia de baschet din cadrul Real Betis Baloncesto dorește să formeze oameni de succes, care să rămână cu principii și cu valori precum: lucrul în echipă, efortul, munca și modestia.
Al 4-lea invitat de la workshop a fost Claudiu Ilina, managerul Physio Sport Performance și kinetoterapeutul Stelei București. „Întotdeauna e mai bine să previi decât să tratezi” a fost ideea principală a discursului. Ilina a vorbit câteva minute despre câteva accidentări (entorsă, întinderi de ligamente), care sunt considerate mai ușoare și pe care nu se pune accent așa de mare. Totuși, o recuperare necorespunzătoare poate să aibă efecte pe termen lung.
Din acest motiv, atenția la detalii și dorința de a ști cât mai mult sunt foarte importante, iar despre asta a vorbit Virgil Stănescu, unul dintre cei mai buni baschetbaliști din istoria României. Stănescu a adus în discuție trei elemente: asumarea responsabilității, curiozitatea și munca în echipă. Fostul jucător i-a îndemnat pe copii să nu aibă scuze, ci să se folosească de greșeli pentru a deveni mai buni. Un alt aspect esențial e ca tinerii să pună întrebări cât mai multe, să încerce să înțeleagă ce li se spune și să își caute modele. La final, Stănescu a spus că „nu există sport în care să nu fie nevoie de echipă” și de aceea, copiii trebuie să aibă grijă la oamenii din jurul lor și să învețe să învețe.
Surpriza serii a fost reprezentată de un mesaj-video pe care Emi Cățe, liderul echipei naționale, li l-a transmis copiilor.
„Știu ce implică baschetul spaniol: muncă, disciplină, efort, ambiție și dorință de afirmare. Trebuie să munciți pentru că doar așa apare progresul.”
Participanții la camp nu au rămas datori, ci i-au făcut și ei o surpriză lui Emi. Cu ocazia zilei sale de naștere, vocile copiilor s-au unit într-un cor care i-a cântat „La mulți ani” internaționalului român.
În încheiere, Ionuț Georgescu a promis că vor mai urma astfel de campuri în România, dorința fiind ca acestea să devină tot mai profesioniste de la an la an.
*foto: O.M. Creativ
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!