Stiri Juniori U20 Masculin

Victorie total atipică pentru CSM Oradea

Adrian Micinic

Adrian Micinic
09.10.2011

CSM Oradea a debutat cu dreptul în sezonul regulat al Ligii Naționale de baschet masculin - ediția 2012/13. Roș-albaștrii au trecut de BCM U Pitești cu scorul de 69-66. Meciul a avut loc în cursul serii de duminică (07.10), la Arena Antonio Alexe din Oradea.

A fost un meci în care suspansul s-a menținut de la prima și până la ultima fracțiune de secundă. CSM-ul a transpirat serios, alergând în permanență după adversar. Au fost destule momente în care amfitrionii au avut inițiativa pe tabela de marcaj, însă senzația pe tot parcursul desfășurării jocului a fost că elevii lui Cristian Achim nu se exprimă la cel mai înalt nivel posibil. În cele din urmă a învins echipa mai inspirată și mai exactă din punct de vedere defensiv.

Pe parcursul celor 40 minute de joc efectiv s-au consemnat 11 situații de egalitate pe tabela de marcaj și 11 schimbări la conducere. Piteștiul a fost echipa mai bună la începutul meciului, trupa lui Costescu conducând pe toată durata primei secvențe, încheiată cu scorul de 19-17. CSM-ul a revenit în actul al doilea și s-a instalat pentru prima dată la conducere în minutul 15, scor 29-28, după tripla lui Pesic. În continuare Oradea a fost mai inspirată și a terminat prima jumătate la adăpostul unui avantaj de patru puncte, scor 42-38.

Pe parcursul sfertului al 3-lea s-au consemnat cele mai multe schimbări la conducere, vizitatorii intrând în actul decisiv având un avantaj minim, scor 54-53. Argeșenii au avut inițiativa pe tabela de marcaj și în sfertul decisiv, cu mențiunea că în ultimele cinci minute s-a marcat extrem de puțin, iar orice reușită a elevilor lui Tudor Costescu a fost anulată de roș-albaștri. Astfel, Oradera a egalat la 60, 62 și 64. A urmat coșul controversat și în cele din urmă anulat al lui Calotă înainte ca Pesic să aducă avantajul de partea gazdelor. Pankracije Barac a egalat cu patru secunde înainte de final, după care Ivan Stefanovic a dinamitat publicul de la Arena Antonio Alexe cu o aruncare de trei puncte ce a făcut diferența.

Din punct de vedere tactic, pe faza ofensivă, antrenorii celor două echipe nu s-au putut surprinde pentru simplul fapt că s-au studiat atât de bine încât s-au anihilat reciproc. Niciuna dintre echipe nu a strălucit pe faza ofensivă chit că CSM-ul are un sistem colectiv foarte bine pus la punct, iar Piteștiul, chiar dacă are o echipă cu multe noutăți, se anunță un adevărat pericol pentru orice defensivă din România. Calitatea jucătorilor a contat enorm în rezolvarea fazelor. Iar într-o astfel de partidă diferența poate fi făcută de micile detalii.

Totuși e greu să spui unde s-au consemnat micile detalii. Ambele echipe au efectuat un număr identic de aruncări. Fie că vorbim despre libere, aruncări de două sau trei puncte.  Acesta e un lucru de-a dreptul rarisim!

Uitându-ne pe statistică, victoria orădenilor a fost una total atipică. Nu acesta este modul în care roș-albaștrii câșigă. Parcă într-un meci s-a schimbat întreg registrul sau rețeta după care CSM-ul își construiește succesul. Unul bazat pe o ofensivă inteligentă, colectivă menită să aducă multe puncte din spațiul de trei secunde, pe filiera Pesic - Topcov, cu Lupusavei de pază și mereu inspirat în selecția aruncărilor, dar mai ales în precizia și siguranța execuției la capitolul aruncare de la mare distanță..

Concret, statistic vorbind, de obicei CSM Oradea câștigă cu un procentaj peste 50%, chiar spre 60% la aruncările de două puncte. De obicei Oradea nu are o statistică atât de bună pe recuperare. O dată pentru că nu este o forță la acest capitol, iar a doua oară pentru că nu are nevoie de prea multe recuperări întrucât execută cu precizie. Are construcție, la capătul căreia se eliberează omul.

CSM-ul a fost net superioară la recuperări. Foarte rar se întâmplă ca orădenii să aibă superioritate la acest capitol în fața adversarului, oricine ar fi el în Liga Națională. Acest raport (38-27 la general) este amplificat de faptul că bihorenii au avut un număr de 14 recuperări ofensive. Dublu față de adversar. În plus, Sasha Topcov a cules șase mingi sub coșul advers, o statistică de-a dreptul impresionantă pentru un pivot cunoscut ca fiind destul de limitat la acest procedeu, mai ales la panoul echipei adverse.

Din păcate situația la recuperări a fost direct proporțională cu cea consemnată la aruncările din interiorul semicercului, La finalul partidei, CSM-ul a avut doar 40% la acest procedeu. O situație problematică dacă ținem cont de faptul că Oradea a terminat sezonul precedent cu zece procente mai sus. Nu neapărat comparația cu media sezonului precedent e problema. Ci pur și simplu imprecizia de la finalizare. Au fost câteva situații, în special cu Topcov și Pesic în prim plan la finalizare din spațiul de trei secunde, în care nu ai voie să ratezi. De altfel, procentajul lui Pesic și Topcov (amândoi cu 5/12 la aruncările din acțiune) s-a reflectat în procentajul echipei la acest procedeu. De notat că Oradea a avut 28 puncte marcate din spațiul de trei secunde, iar adversarul a pus 40 din aceeași zonă!

Comparativ cu precedentele trei meciuri disputate împotriva lui BCM U Pitești, roș-albaștrii au fost multe prea departe ca precizie la aruncările de două puncte: 57%, 65% și 50%.

O altă problemă a fost situația posesiilor pierdute. Roș-albaștrii au pierdut 20 de mingi. Câteva de-a dreptul stupid, după ce doi jucători s-au încurcat reciproc fără ca vreun jucător advers să fie în apropiere. Sau momentele în care jucătorii au scăpat mingea din mâini pe o pasă simplă fără ca presiunea exercitată de adversar la minge să fie atât de intensă.
În plus, ca să rămânem la capitolul posesie, CSM-ul a și permis adversarului să obțină 12 intercepții. Trebuie înțeles un lucru la chestia asta cu posesiile. Niciodată nu e bine să pierzi o minge. Dar există două categorii aici:

1). O posesie pierdută de pe urma căreia adversarul obține o intercepție. Este cea mai gravă situație posibilă. Și nu ține de statistică absolut deloc. Pierzi mingea și adversarul contabilizează o intercepție, dar în realitate ai șanse mici să eviți încasarea unui coș. Bine-nțeles totul depinde de cum joacă adversarul în tranziție ofensivă, însă un lucru e cert. Atunci când adversarul obține o intercepție tu nu te poți apăra așezat. Astfel, e foarte important spiritul de reacție. Implicit și defensiva în tranziție.

2). Cu totul altceva este să ai o posesie pierdută în genul că expiră timpul de atac, comiți o greșeală de genul abatere de pași sau dublu dribling ori dacă trimiți mingea în afara terenului. Adică adversarul nu obține un avantaj imediat. Până la urmă el obține posesia, însă te va ataca pozițional. E cu mult mai bine decât să vină peste tine pe contra-atac.

Procentajul la linia de pedeapsă a fost unul destul de bun. Elevii lui Cristian Achim au avut un procentaj de 80% la acest procedeu. De asemenea, 44% la aruncările din spatele semicercului reprezintă un alt plus.

Însă, Costescu a anihilat arma jocului colectiv pe faza ofensivă a CSM-ului și acest lucru a condus la o astfel de situație. CSM-ul a trebuie să apeleze la alte aspecte și a beneficiat de faptul că Damien Kinloch a jucat prea mult pentru a putea fi eficient tot meciul. Chit că a fost monstruos sub panouri, Oradea a beneficiat de momente inspirate de joc din partea lui Topcov (suficient de puternic pentru a i se opune de câteva ori americanului), respectiv a lui Țibîrnă (suficient de înalt și cu membre lungi pentru a-l incomoda pe mai scundul, dar infinit mai puternicul său oponent). Totul pe fondul problemelor cu greșelile personale pentru Drasko Albijanic.

Tactic, Oradea a câștigat pe fondul defensivei combinate. Acest lucru nu poate să-l ia nimeni CSM-ului și antrenorului său. Argeșenii nu au avut răspuns și cele doar 12 puncte înscrise de vizitatori se explică prin apărarea orădeană. A fost cheia jocului.

Un lucru e sigur. Debutanții lui CSM Oradea nu au avut cea mai bună seară, dar până la urmă un nou venit a făcut diferența!

Sursă: csm-oradea.ro 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!