Stiri Vulturi

Cifrele României la finalul CE U18 Masculin - Divizia B

Cifrele României la finalul CE U18 Masculin - Divizia B

Campionatul European U18 Masculin Divizia B de la Matosinhos, Portugalia a ajuns la final duminică, 30 iulie, prin victoria finală a Letoniei, în timp ce naționala României a terminat pe locul 7.

Tricolorii au avut parte de 5 victorii și 3 înfrângeri în Portugalia, naționala pregătită de Ciprian Enache și Alexandru Gliga fiind printre cele mai ofensive formații în primele zile ale turneului continental. Treptat, numărul punctelor pe meci a scăzut și România a încheiat la acest capitol cu 77.1 (locul 12 din 22 de participante), „vulturii” clasându-se mai jos de Top 10 și la procentajele din acțiune (42.1%), din spatele arcului de cerc (27.9%) și de la libere (69.4%).

În schimb, assist-urile au ajutat România să se regăsească în Top 5 (17.3 pe meci), tot în acea zonă fiind și la numărul jucătorilor care au încheiat cu double-double (5). Tricolorii au fost a șaptea selecționată atât la procentajele de la două puncte (51.5%), cât și la media de recuperări (42.1).

Meciurile cu Kosovo și Irlanda, cele mai eficiente pentru „vulturi”

Faza grupelor a adus cele mai eficiente două partide pentru România, fiind vorba despre cele cu Kosovo și Irlanda. Dacă în primul caz tricolorii au adunat 98 de puncte, 40 de coșuri din acțiune, 37 de recuperări ofensive, 52 de recuperări în total (lucru repetat și cu Irlanda) și 121 index la eficiență, în fața Irlandei au terminat cu 80 de încercări din acțiune și 24 de assist-uri. Toate aceste cifre au ținut România în Top 10 pe parcursul unui meci în turneul din Portugalia.

În plus, partida cu Marea Britanie din grupa locurilor 5-8 a adus 18 intercepții pentru Șomăcescu și compania. Românii au forțat selecționata britanică să piardă 30 de posesii, număr care în cele din urmă a ajuns în Top 5 pe tot parcursul întrecerii.

Cine au fost liderii României la acest turneu

Andrei Oinaru și Denis Bădălău au ieșit în evidență în mod special pe tot parcursul Europeanului de la Matosinhos, ei fiind la final cu medii de 14.9 puncte, 7.8 recuperări, 3.0 pase decisive, 19.3 index la eficiență, respectiv 14.3 puncte, 7.4 recuperări, 2.5 pase decisive și 15.9 index la eficiență. Pe lângă aceștia, doar Lorenzo Diaconescu a avut medii de double figures (10.3 puncte, 5.6 recuperări).

Oinaru a încheiat Campionatul European pe locul 15 atât la puncte, cât și la procentajul aruncărilor precise din acțiune (47.3%), fiind în Top 15 și la recuperări împreună cu Bădălău, precum și pe locul 6 la indexul eficienței. Cei doi jucători au fost în două rânduri în double-double, celălalt tricolor care a reușit să încheie cu double-double un meci fiind Vladimir Spârlac.

Călin Niță a adunat cel mai bun procentaj din spatele arcului de cerc (62.5%) dintre toți sportivii prezenți în Portugalia, această reușită fiind însă în 4 jocuri, iar ceilalți baschetbaliști care l-au urmat au avut măcar 7 partide. Tudor Șomăcescu și Mihnea Vlaicu Popa au contribuit cu medii bune la nivelul intercepțiilor, ambii aflându-se în Top 15 cu 2.3, respectiv 2.1 în medie.

În ceea ce privește reușitele dintr-un singur meci, Alexandru Moroșanu și Călin Niță au avut 2/2 de afară, lucru care i-a dus pe o listă alături de alți 13 jucători care au încheiat cu 100% în fața unui adversar. Bădălău și Spârlac au fost la un pas de un procentaj perfect la două puncte (5/6 vs. Slovacia).

Bădălău și Diaconescu și-au asumat câte 14 aruncări de două puncte într-un meci, cifră care nu a fost atinsă de vreun alt tricolor. Tot cei doi au avut câte 7 recuperări ofensive, Bădălău în două ocazii (Olanda și Letonia). Oinaru a fost singurul tricolor în double figures la recuperările defensive (11 vs. Estonia), iar Bădălău a bifat 14 recuperări vs. Olanda, ceea ce l-a dus pe locul 11 în clasamentul general dintr-un singur joc.

Vlaicu Popa a terminat cu 7 pase decisive în fața Letoniei, fiind singurul tricolor care a atins această cifră, iar Șomăcescu a încheiat pe locul 6 la intercepții într-un meci, după cele 6 în disputa cu Marea Britanie. Bădălău a fost locul 7 la capace într-un meci, după cele 3 cu Irlanda, iar Oinaru a avut cel mai mare index al eficienței într-un meci al României (+29 vs. Kosovo, suficient pentru locul 26).

Rezultatele tricolorilor în Portugalia

În perioada petrecută la Matosinhos, patru tricolori au jucat în fiecare meci (Denis Bădălău, Andrei Oinaru, Akos Szentkuti, Andreas Blidaru). Cele mai puține apariții le-au avut Călin Niță, Sasha Son și David Fîntînă, toți câte 4.

România a încheiat Europeanul U18 Masculin - Divizia B pe locul 7, cu următoarele rezultate:

  • 94-88 vs. Irlanda
  • 72-66 vs. Ucraina
  • 98-64 vs. Kosovo
  • 62-78 vs. Olanda
  • 71-70 vs. Estonia
  • 69-90 vs. Letonia
  • 67-79 vs. Marea Britanie
  • 84-55 vs. Slovacia

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!