Stiri Vulturi

Concurența pe posturi la echipa națională a României

Bogdan Isailă

Bogdan Isailă
05.07.2014

Echipa națională a României de seniori și-a început pregătirea pentru calificările EuroBasket 2015. La stagiul de pregătire de la Sibiu, tehnicianul Marcel Ţenter are la dispoziţie 16 jucători din care va trebui să aleagă 12 cu care va aborda meciurile din cadrul Grupei F contra Suediei, Slovaciei şi Letoniei.

Lotul alcătuit de Marcel Țenter este unul echilibrat, unde la prima vedere Vlad Moldoveanu pare a fi cel mai important sportiv. Mai jos vă vom prezenta o analiză pe fiecare post în parte referitoare la cine se luptă pentru un loc de titular prin prisma celor arătate în sezonul trecut de LNBM.

Poziția 1 – conducător de joc:

Pe acest post lupta pentru un loc în primul 5 se va da între Octavian Popa Calotă, Adrian Tudor și Mihai Paul.

Jucătorul care pleacă din „pole position” este Octavian Popa Calotă, cel care a avut un sezon excelent alături de CSU Sibiu. Calotă a bifat 21 de meciuri pentru Sibiu în sezonul regulat având medii pe meci de 9.2 puncte, 3.1 recuperări și 2.2 pase decisive. Sportivul în vârstă de 29 de ani a impresionat prin procentajele sale din acțiune, reușind 51.4% din aruncările de la 2 puncte și 58.5% de la 3 puncte.

Adrian Tudor este principalul contracandidat al lui Popa Calotă. Multiplul campion național cu CSU Asesoft Ploiești a evoluat în sezonul precedent pentru Steaua CSM EximBank București. Constănţeanul a început sezonul din postura de titular dar după venirea Miljan Pavkovic, acesta a fost nevoit să înceapă majoritatea meciurilor de pe banca de rezerve. Adi Tudor a terminat cu medii de 4.7 puncte, 1.9 recuperări și 3.3 pase decisive. Alături de Steaua CSM, conducătorul de joc nu a reușit să acceadă în playoff.

 Mihai Paul este un jucător experimentat, pe care cu siguranță toți iubitorii baschetului românesc îl cunosc. Din păcate pentru el, acesta a suferit o accidentare gravă și a fost indisponibil mai bine de jumătate de sezon. El a bifat în tricoul Stelei CSM doar 5 meciuri în care a adunat 6.6 puncte, 0.8 recuperări și 2.0 pase decisive, cu o eficiență de 7.4 unități.

Poziția 2 - fundaș ofensiv:

Concurența pe acest post este una extrem mare, Andrei Mandache, Levente Szijarto, Vlad Corpodean și Dragoș Andrei luptându-se pentru un loc de titular și chiar un loc în echipă.

Andrei Mandache are prima șansă de a pleca drept titular în garnitura lui Marcel Țenter. Sportivul orădean a evoluat în ultimele două sezoane la Gaz Metan Mediaș, chiar sub bagheta lui actualului tehnician de la Albacomp Fehervar. Mandache a reușit în 2013/14 cel mai bun sezon al său în LNBM. În 22 de partide jucate pentru echipa din Mediaș, jucătorul care poate evolua și pe poziția 1, a avut medii de 13.7 puncte, 3.3 recuperări și 3.1 pase decisive. Arădeanul în vârstă de 26 de ani a avut evoluții remarcabile și în EuroChallenge pentru gruparea de pe Târnava Mare.  Trebuie menţionat faptul că Mandache a avut o accidentare destul de urâtă la genunchiul stâng care l-a ținut o vreme bună departe de parchet și care i-a oprit progresul vizibil arătat în prima parte a sezonului.

Levente Szijarto este cel mai titrat jucător din lotul echipei naționale de baschet masculin. Chiar dacă a ajuns la 11 titluri de campion național, „Levi” nu a avut un sezon strălucit pentru CSU Asesoft Ploiești. Minutele sale au scăzut exponențial iar mediile sale la puncte, pase decisive și recuperări au fost direct proporționale cu minutele primite de la Vladimir Arnautovic. Totuși, Levente Szijarto rămâne unul dintre cei mai buni jucători defensivi din țara noastră, un atu care cu siguranță la propulsat spre echipa națională.

Vlad Corpodean a fost găselnița lui Hristu Șapera pentru sezonul 2013/14. Fostul jucător al lui BCM U Pitești a avut un rol important în rotația piteștenilor și a demonstrat că este unul dintre cei mai promițători tineri din baschetul autohton. Corpodean a terminat cu medii de 3.3 puncte și 1.4 recuperări pe meci, primul său sezon în care a evoluat regulat la o echipă cu pretenții.

Dragoș Andrei a revenit la BC Timișoara după un sezon de pauză, cauzată de o accidentare. Acesta a bifat 21 de meciuri pentru bănăţeni și a terminat cu medii de 2.9 puncte, 1.0 recuperări și 1.0 pase decisive. În ciuda acestor cifre, Dragoș Andrei rămâne un jucător care poate ajuta în ofensivă foarte mult iar acest lucru nu este reflectat de de cifrele sale deoarece minutele au fost destul de puține.

Andrei Mandache și Dragoș Andrei pot evolua la fel de bine și poziția 1, dar i-am încadrat la poziția 2 deoarece pe acest post au fost folosiți în ultimele sezoane la echipele lor de club.

Poziția 3 – extremă mică:

Și pe acest post bătălia pentru un loc de titular este acerbă. Adrian Guțoaia, Mihai Silvășan, Andrei Căpușan și Tudor Jucan sunt jucătorii chemați de Marcel Țenter pentru a acoperi acest post.

Adrian Guțoaia este campion național cu CSU Asesoft Ploiești în acest an și totodată jucătorul care pare să facă trecerea de la o tânără speranță la o certitudine. În 39 de partide bifate în actuala stagiune pentru Asesoft, Guțoaia a strâns medii de 7.2 puncte, 2.7 recuperări și 1.5 pase decisive pe meci. El a reușit în stagiunea precedentă un meci fenomenal împotriva Energiei Rovinari, când a reușit să marcheze 34 de puncte, la care a adăugat 7 recuperări și 8 pase decisive. Adrian Guțoaia a evoluat și în EuroCup pentru Asesoft.

Mihai Silvășan este un obișnuit al echipei naționale. Și el a avut un sezon excelent pentru U Mobitelco Cluj-Napoca, cu care a ajuns până în semifinalele LNBM. „Silvă” a jucat în 36 de partide pentru formația clujeană, având medii de 14.0 puncte, 4.1 recuperări și 2.9 pase decisive pe meci cu o eficiență de 13.3 unități. Tirul de la distanţă a rămas o armă letală a extremei de Cluj. Acesta a marcat în medie pe meci în sezonul trecut de LNBM aproape 3 coșuri de la distanță pe meci, cu un procentaj de peste 40%.

Andrei Căpușan a avut un sezon mediu pentru SCM U Craiova, cu care a reușit calificarea în playoff. Sportivul ajuns la 30 de ani nu a ieșit la rampă în foarte multe rânduri. El a jucat alături de olteni și în Liga Balcanică. Căpușan a terminat sezonul cu 5.3 puncte, 2.9 recuperări și 0.5 pase decisive pe meci.

Tudor Jucan este și el un jucător cu ștate vechi la echipa națională. A cucerit în sezonul precedent alături de BC Mureș medalia de bronz în LNBM. Pentru Jucan, jocul defensiv și dăruirea pe teren au rămas principalele atribute. „Jucky” a încheiat sezonul 2013/14 cu medii de 2.3 puncte și 2.8 recuperări.

Poiziția 4 – extremă de forță

Aceasta pare a fi punctul forte al naționalei noastre. Vlad Moldoveanu și Titus Nicoară își vor împărți minutele iar Rolland Torok va jucătorul care trebuie să tragă tare pentru a prinde lotul și minute.

Vlad Molodveanu este singurul jucător român care evoluează la un nivel ridicat în afara granițelor. El a reușit în sezonul precedent să câștige titlul în Estonia cu BC Kalev/Cramo și totodată să fie desemnat MVP-ul finalei. În sezonul trecut, Moldoveanu a jucat în patru competiții, campionatul Estoniei, cupa Estoniei, Liga VTB și EuroCup. Vlad Moldoveanu a rămas același „all-around player” care poate juca excelent atât de din afara semicercului de 3 puncte cât și de sub panou.

Titus Nicoară a fost jucătorul român cu cel mai bun parcurs în stagiunea trecută a LNBM. În 37 de meciuri pentru CSM Oradea, Titus a reușit să strângă în medie pe meci 13.0 puncte, 7.7 recuperări și 1.2 pase decisive. Alături de gruparea orădeană, el a jucat atât finala LNBM cât și finala Cupei României. Porecla de Mr. Double Double îi vine ca o mănușă lui Titus, acesta reușind în stagiunea precedentă 11 double doubles.

Rolland Torok joacă în Ungaria la Komred, echipă cu care a evoluat în EuroChallenge sezonul trecut, chiar împotriva lui Gaz Metan Mediaș. Acesta a ajuns până în semifinalele campionatului Ungariei în stagiunea 2013-2014. Misiune sa de a prinde minute în fața celor doi menționați mai sus va fi una foarte dificilă.

Poziția 5 – pivot

Pe acest post există trei nume mari și late: Cătălin Baciu, Ionuț Drăgușin și Bogdan Țibârnă.

Cătălin Baciu a avut o explozie în acest sezon în ceea ce privește prestațiile sale. După ce primul sezon de la revenirea din SUA nu a fost unul strălucit, pivotul ce măsoară 2.14 metri a replicat perfect în sezonul 2013/14. Baciu a terminat cu medii de 8.1 puncte și 4.5 recuperări în 35 de meciuri jucate pentru U Mobitelco Cluj. Procentajul aruncărilor din preajma inelului au fost excelente pentru pivot, de peste 70%.

Ionuț Drăgușin, gigantul României, a avut o accidentare care l-a forțat să stea departe de parchet aproape tot sezonul. În ciuda acestui fapt, Marcel Țenter a contat pe serviciile lui pentru calificările la EuroBasket 2015.

Bogdan Țibârnă, jucătorul lui CSM Oradea a avut un sezon în care a adus multe lucruri de pe bancă, ajutându-și echipa din postura de rezervă. În ciuda faptului că nu a fost titular foarte des, Țibârnă a avut un rol important în echipa lui Cristian Achim.

Așa arată lotul României care va aborda calificările pentru EuroBasket 2015, la o scurtă prezentare. Marcel Țenter are la dispoziție un lot echilibrat de la care își dorește cu siguranță o calificare la campionatul european de anul viitor. România va disputa primul meci oficial în această campanie pe 10 august, în deplasare cu Slovacia.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!