Naționala masculină de baschet a României se află în această săptămână la Ploiești, acolo unde se pregătește pentru duelul cu Albania din precalificările EuroBasket 2025. Tricolorii au început cu dreptul această fază și au câștigat în Luxemburg cu 73 la 70, iar joi, 24 februarie, încearcă să obțină al doilea succes.
Cu această ocazie, site-ul nostru l-a contactat pe Dragan Petricevic, noul antrenor al Vulturilor, care ne-a explicat cum au decurs antrenamentele în această săptămână și care este starea de spirit în rândul jucătorilor naționalei.
Am început antrenamentele. Bineînțeles, din cauza turneelor de Cupă, nu am început în formulă completă din prima zi. Totodată am avut această problemă cu accidentarea la mână a lui Christian Chițu. El a urmat un protocol medical, a fost trimis la medicul naționalei, acolo i s-au făcut procedurile necesare și s-a constatat că, totuși, nu este indicat ca el să facă pregătire cu echipa. Trebuie să stea o perioadă și atunci am apelat la o schimbare, la David Vida, care s-a integrat foarte bine. Eu sunt chiar plăcut surprins de cum s-a integrat nu doar la antrenamente sau joc, ci în tot ce înseamnă echipa națională. Emi Cățe a ajuns, bineînțeles, cu întârziere. Ne bucurăm foarte mult că a ajuns sănătos și odihnit pentru meciul care urmează. La fel, știți bine că și Oradea a avut meci în cupele europene, astfel că Tudor Fometescu și Bobe Nicolescu au ajuns și ei cu o zi mai târziu. Au avut o zi de odihnă după un meci important pe care l-a disputat Oradea. Dar, una peste alta, am avut un număr suficient de bun la antrenamente așa că nu s-a simțit că nu am fost în formulă completă. În situația noastră se află toate naționalele din Europa. Peste tot a avut loc weekend-ul de Cupă.
Avem o stare mentală bună, în sensul că există multă seriozitate și multă preocupare. Eu am spus și după prima acțiune, pe mine m-a impresionat plăcut dorința acestor copii de a juca de baschet, de a crește împreună. Să nu uităm: această națională crește împreună. Mare parte dintre ei sunt jucători tineri. Unii dintre ei au obținut prima victorie la națională în meciul cu Luxemburg. Așa că trebuie să avem răbdare, să le acordăm timp. Cu siguranță, vor mai apărea jucători. Naționala nu este un grup închis, la care nu există intrare și ieșire. Orice jucător capabil să ajute baschetul românesc să meargă înainte va avea loc. Un nucleu există, asta-i un lucru bun. Eu mă bucur că acest nucleu e format din jucători tineri, majoritatea fiind foarte tineri.
Tehnicianul în vârstă de 53 de ani se așteaptă la un duel dificil cu Albania, o echipă cu baschetbaliști ce evoluează în campionate precum cel al Italiei sau Serbiei. Următoarea adversară a României a obținut și ea o victorie în prima fază, tot la trei puncte (92-89) și tot contra lui Luxemburg.
Un meci care va fi foarte disputat. Eu nu sunt de-acord cu această etichetă de „lumea a treia a baschetului, țări mici și așa mai departe”. Nu consider că suntem o țară mică baschetbalistic nici noi, dar nici foarte mare, bineînțeles. Țări mici nu mai există, să ne înțelegem. Nicidecum cele zece echipe care sunt în aceste trei grupe și dispută precalificările pentru Campionatul European din 2025 nu se pot numi țări mici. În toate aceste țări se joacă baschet. Nu știu dacă știți că și Albania are jucători care joacă în străinătate, și în Italia, și în alte țări, că și Albania are un jucător naturalizat care este conducătorul celor de la Partizan Belgrad (n.r. Dallas Moore). A fost ales în această echipă de cel mai bun antrenor: Zeljko Obradovic. Eu cred că nu l-a ales doar pentru că are ghete frumoase. Să nu uităm că și Luxemburg are patru jucători care joacă în Belgia, Germania și Olanda. Așa că haideți să nu punem etichetă nimănui înainte de meci. S-au mai disputat în trecut meciuri la diferite categorii de vârstă și diferite sporturi în care țările pe care noi le-am numit mici ne-au învins. Așadar trebuie să ne bucurăm de fiecare fază bună în joc și, bineînțeles, de victoria finală atunci când e cazul. Noi pentru asta muncim, pentru asta există multă preocupare și multă seriozitate. Chit că meciul din Luxemburg a fost disputat până la ultimele secunde și asta pentru că în ultimele minute nu am adus noi meciul spre un deznodământ mai liniștit. Totuși, să nu uităm că această națională a revenit după ce a fost condusă și asta pot să facă doar jucătorii care au caracter.
La final, l-am întrebat pe Dragan Petricevic cât de mult contează faptul că naționala României joacă, după o pauză de doi ani, din nou pe teren propriu.
Cuvântul „contează” depinde în ce context este exprimat. Dacă îl exprimăm în contextul în care, datorită faptului că jucăm acasă, n-am avut o deplasare lungă și obositoare înainte de meci, cu siguranță cântărește foarte mult. La fel de bine faptul că se joacă acasă poate fi și o presiune în plus. Mainainte ai pronunțat foarte bine o propoziție, ai spus „după doi ani de zile”. Să nu uităm, suntem o națională tânără și acest aspect emoțional este mai pronunțat la jucătorii tineri decât la jucătorii cu o sută de meciuri la lotul național. Totdeauna va fi mai vizibil la jucătorii tineri acest factor emoțional. Așa că eu îmi doresc să nu existe acest factor emoțional decât ca o motivație, ca nimic altceva. Dacă reușim să controlăm aceste stări emoționale și dacă reușim să le transformăm într-o energie, care trebuie să vină de sus în jos și înapoi, atunci consider că contează și că avem un avantaj prin faptul că jucăm acasă. Să nu uităm: naționala nu crește doar cu cei de pe teren. Cu naționala este mai degrabă un fenomen al naționalei, un cult al naționalei. Aici nu e vorba doar de jucători, antrenori și federație, ci de absolut toți. Inclusiv dumneavoastră sunteți un factor în crearea acestui cult al naționalei. Presa, suporterii și toată lumea. Eu vă spun asta pentru că am văzut exemplul din atitudinea pozitivă de prin anii 70-80 prin care a început să crească fenomenul și cultul baschetului iugoslav. Când toată lumea a înțeles că în sport există și o victorie în care nu a fost evoluția 100% convingătoare, dar și o înfrângere care te face să te ridici în picioare și să aplauzi efortul sportivilor, atunci putem spune că am creat o națională.
Confruntarea dintre România și Albania are loc joi, 24 februarie, de la ora 18:00, în Sala Olimpia din Ploiești, și va putea fi urmărită pe canalul de YouTube FIBA – The Basketball Channel.
*foto: renasterea.ro
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!