Stiri Vulturi

Dragan Petricevic, primul invitat al podcastului Baschet.ro: „Pick and roll nu are pașaport”

Dragan Petricevic, primul invitat al podcastului Baschet.ro: „Pick and roll nu are pașaport”

De-a lungul anilor, întotdeauna ne-am propus să devenim mai buni, să realizăm materiale din ce în ce mai frumoase și interesante și să avem un mix potrivit între informație și storytelling. Astfel, am decis ca următoarea etapă a Baschet.ro să cuprindă un podcast, prin care să aducem în fața dumneavoastră interviuri cu oamenii din baschetul românesc și nu numai.

Primul invitat din istoria podcastului nostru este Dragan Petricevic, tehnicianul lui SCM Timișoara și noul antrenor al naționalei României de seniori. Acesta a vorbit despre actuala ediția de campionat, despre echipa de club pe care o conduce, dar și despre cum a luat decizia de a prelua banca Vulturilor.

Decizia nu pot să spun că a fost greu de luat. Nu pot să spun că e un lucru la care trebuie să te gândești foarte mult. Orice propunere de a colabora în interesul baschetului românesc cred că trebuie să fie, pentru oricine, o propunere care îl onorează. Pe mine m-a onorat această propunere. În primă fază, discuția a mers undeva spre o colaborare în zona de coordonator al lotului sau ceva de genul acesta. Nu era destul de clar. Dar a existat o intenție foarte bună și niște gânduri pozitive legate de viitor. Aceste gânduri pozitive legate de viitor s-au păstrat, s-a ajuns la o concluzie din partea Colegiului Antrenorilor, Comitetului Director și așa mai departe, Federației Române de Baschet. Îi mulțumesc pe această cale și președintei Carmen Tocală pentru încrederea acordată. A venit această propunere de a conduce echipa națională în precalificări. Cu siguranță nu este un lucru la care trebuie să ne gândim prea mult. Nu e un lucru la care omul ar trebui să se gândească. Dacă are timp la dispoziție ar trebui să accepte. Și îl are pentru că eu cred că orice antrenor din Liga Națională are timp, având în vedere că aceste ferestre sunt peste tot în lume în aceeași perioadă. Prin urmare, am acceptat. Avem acum aceste meciuri de calificare cu două echipe de care trebuie să trecem mai departe. Acesta este cuvântul de ordine. Trebuie să trecem în grupa principală pentru calificare și apoi mai vedem. Vom vedea și cine va fi antrenor, ce componență, ce staff, ce jucători vor fi. Deocamdată, personal, mă gândesc doar la trecerea din această grupă și la calificarea în următoarea fază”, ne-a mărturisit Petricevic.

Tehnicianul născut în Sarajevo a ajuns la cârma tricolorilor într-un moment dificil pentru selecționata noastră. România luptă în precalificările EuroBasket 2025 și le are drept adversare pe Luxemburg și Albania.

În Georgia, în Tunisia sau în Egipt am preluat, ce-i drept, echipele campioane sau echipe din vârf însă, în România, niciodată n-am fost în postura să vin undeva și să preiau o echipă bine structurată, cu un buget foarte mare. Așa că, pentru mine, nu este o supriză, nu este o greutate, nu este o povară, nu este o dezamăgire. Această energie trebuie să pornească de la staff, trebuie să plece de la antrenor, trebuie să se transmită către jucători. Una peste alta, locul României, cu siguranță, nu este în această grupă valorică. Așa că noi trebuie să facem totul posibil pentru a ne califica din această fază.

Întrebat dacă echipa națională are nevoie de o nouă identitate, Petricevic a răspuns următoarele:

Uitați-vă, nouă aici, în România, ne cam place să mergem de la o extremă la alta. Aceste decizii și idei nu trebuie începute de la zero. Nu suntem foarte departe de zero. Nu trebuie să rămânem aici dar nicidecum nu trebuie să plecăm de la un zero. Pentru că noi avem un baschet și trebuie să fim foarte cinstiți. Eu, poate, când mă trezesc dimineața, mă gândesc că sunt înalt, zvelt, cu ochi albaștri și așa mai departe. Asta până când trec pe lângă oglindă. După ce trec pe lângă oglindă mă lămuresc imediat. Așa că noi trebuie să fim foarte, foarte cinstiți și foarte obiectivi în ceea ce privește valoarea naționalei în comparație cu cele ce merg la EuroBasket. În primul rând, la EuroBasket merg 24 de echipe. Dar, din 24 de echipe, există o fostă Iugoslavie, care dă un număr de șase echipe și o fostă Uniune Sovietică, care dă un număr de patru, cinci echipe: Letonia, Lituania, Rusia, Belarus care nu e departe și Ucraina. Deja sunt, din start, zece echipe. Așadar, trebuie să fim foarte, foarte obiectivi. O variantă de genul „să luăm doar veterani” și apoi, după ce nu am câștigat niciun meci la Europeanul de la Cluj, „haideți să nu mai luăm niciun veteran” mi se pare greșită. Cred că mergem de la o extremă la alta. Lotul național de tot ce are cel mai bun. Pe mine nu mă interesează deloc vârsta, buletinul, culoarea pielii, cetățenia, etnia, orientarea religioasă sau sexuală pentru că pick and roll-ul nu are pașaport. Așa trebuie înțeleasă situația. Dacă un jucător de 36 de ani joacă cel mai bine pick and roll, atunci trebuie să fie în lot. Acesta e punctul meu de vedere. Când am spus că nu suntem foarte departe de zero, mă refeream la rezultatele selecționatelor juvenile la campionatele europene. Despre ce vorbim aici? Noi am vrea să venim cu o infuzie de tineret în situația în care la campionatele U20, U18 și așa mai departe suntem în grupa valorică B și mereu suntem undeva în zona echipelor 9-16 sau 17-23. Când intrăm în zona echipelor de pe locurile 1-8 suntem foarte fericiți și aici mă refer la Divizia B. Atunci această schimbare nu trebuie să înceapă de la lotul național. La lotul național trebuie să fie cei mai buni jucători pe care îi avem și, bineînțeles, să ne gândim la ce vine din urmă, adică tinerilor cărora trebuie să li se dea o șansă. De aceea, cred că discutăm prea mult despre lotul național. Trebuie să discutăm despre lot A și lot B. Eventual, ar trebui format un lot B și, de-aici, unii jucători să se apropie ușor, ușor de naționala de seniori. Din naționalele despre care am vorbit, foarte puține își permit, poate doar Spania, să își formeze lotul doar cu jucători din campionatul intern.

Întreg podcastul poate fi urmărit pe canalul nostru de YouTube, accesibil la următorul LINK.

 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!