Stiri Vulturi

Mihai Silvășan: „Punctul cel mai dificil a fost că a trebuit să las 4 jucători în afara lotului”

Mihai Silvășan: „Punctul cel mai dificil a fost că a trebuit să las 4 jucători în afara lotului”

Joi, 22 februarie, la ora 19:00, în BTarena, naționala masculină a României se va duela cu Luxemburg, în primul meci din pre-calificările Campionatului Mondial de Baschet din 2027. Partida va fi transmisă, în direct, pe Digi Sport 3, Prima Sport 3 și pe canalul de YouTube al FIBA.

Cu o zi înaintea confruntării cu Luxemburg, Mihai Silvășan, noul antrenor al naționalei, a vorbit cu jurnaliștii și a explicat la ce trebuie să se aștepte suporterii Vulturilor:

La mult efort și la intensitate din partea noastră. Pe asta am pus accent în zilele acestea trei de antrenament – să avem atitudinea corectă. Vom vedea cât suntem de buni, cât de buni putem fi împreună după doar trei zile de antrenament. Însă, cu siguranță, diferența va fi făcută de felul cum înțelegem să abordăm acest meci și de mentalitatea pe care o vom avea la fiecare posesie. Mă știți foarte bine, am mai spus asta de multe ori, contează foarte mult cum ne prezentăm din punct de vedere al intensității și cum alegem să tratăm absolut fiecare fază din acest meci.

Întrebat cum se simt jucătorii, care este nivelul lor de energie, în special al lui Dragoș Diculescu, sportiv ce a venit din Islanda, tehnicianul României a răspuns astfel:

Păi mă gândesc că a zburat, nu cred că a venit pe jos să fie obosit. Nu, sunt foarte ok, efortul a fost minunat în astea trei zile, sincer. Am avut o intensitate foarte bună și multă dorință de a munci și de a juca împreună. Atmosfera, cred eu, este foarte bună. Punctul cel mai dificil a fost că a trebuit să las patru jucători în afara lotului. Meritau toți să fie pentru că au muncit extraordinar, însă asta este situația. A trebuit să aleg 12 dintre ei.

Silvășan a dat detalii și despre cum reușește să împace cele două roluri pe care le are: antrenor la U-BT Cluj-Napoca și selecționerul naționalei:

Am avut și am în continuare antrenori secunzi care mă ajută foarte mult în aceste chestii. Evident, nu poate nimeni să facă lucrurile de unul singur, însă eu cred că suntem pregătiți. Știm ce joacă echipa adversă, știm la ce să ne așteptăm și sper eu să reușim să și avem o evoluție bună pentru a putea câștiga mâine seară.

La fel ca în zilele trecute, tehnicianul în vârstă de 39 de ani i-a lăudat pe toți cei 16 baschetbaliști care au făcut parte din cantonamentul echipei naționale și a explicat ce își dorește să aibă la lot:

În primul rând, jucători care își doresc să fie la echipa națională și jucători care înțeleg că scopul echipei naționale este mai important decât scopul individual pe care îl are fiecare. Pe această linie voi merge și de-acum încolo. Am nevoie de jucători cu caracter, jucători muncitori, jucători luptători, care să vină cu plăcere la echipa națională. După cum v-am spus, în această fereastră absolut toți 16 jucătorii care au fost prezenți au făcut o treabă minunată și chiar au fost foarte buni la antrenamente. Însă a trebuit să aleg 12 deși și cei patru, care au rămas în afara lotului, meritau să fie în lot. Dar asta e situația – doar 12 pot juca.

În lotul de 12 jucători pentru duelul cu Luxemburg se află doi baschetbaliști care vor debuta la națională: Tudor Șomăcescu și Codruț Dinu. Întrebat dacă includerea a cât mai mulți sportivi tineri în lot este unul din obiectivele sale în mandatul de antrenor al naționalei, Silvă a răspuns astfel:

Să includ jucătorii tineri care merită și care, pe viitor, pot ajuta echipa națională a României să facă diferența. Adică acești jucători pot face diferența pentru echipa națională a României. Evident că nu vor face diferența mâine, n-au experiența necesară. Însă se prezintă foarte ok, au o atitudine corectă și trebuie avut grijă de ei pentru a crește frumos și sănătos.

Despre confruntarea din BTarena au mai vorbit și Bobe Nicolescu și Mihai Măciucă.

*foto: Lavinia Gordan/U-BT Cluj-Napoca

2 comentarii la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea Malone Karl :

    God bless the assistant coaches
    Înțelegînd importanța secunzilor, după exemplul lui Coco nuts Silvă, Pea nut CoAch H'Akeem the Dream și l-ar dori secundul lui la Oradea... Whem the wish come true!

    cu 2 luni în urmă (22.02.2024) Raspunde
  • CSM Târgu Mureș Bartok Laszlo :

    Punctul slab noului selectioner
    Cheama la lot ori jucatori de la UBT CLUJ sau fost jucatori care au jucat la Cluj! In viitor sper sa vad macar in lot pe favoritul nostru tanárul talentat VLAD NISTOR!!! Succes in meciul de debut pt SILVASAN astazi cuLUXEMBURG! HAI ROMANIA!!!

    cu 2 luni în urmă (22.02.2024) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!