Stiri Vulturi

Opinie. Costescu, naturalizații și românii

Opinie. Costescu, naturalizații și românii

Tudor Costescu a acordat un amplu interviu în care a vorbit și despre decizia Consiliului Director de a refuza Oradiei dreptul de a juca cu doi români naturalizați în același timp, în contextul în care clubul bihorean încearcă de ceva timp să îi facă rost de cetățenie lui Kris Richard și îl are deja la dispoziție pe Giordan Watson.

Într-adevăr, Tudor Costescu are dreptate în ceea ce privește necesitatea de a avea cât mai mulți baschetbaliști naturalizați și de a crea o concurență între ei. Așadar, pentru selecționer ar fi important ca jucătorii străini să aibă accesul la o naturalizare cât mai benefică. Însă ideea de a apăra interesele cluburilor, în detrimentul jucătorilor români nu mi se pare una tocmai în regulă. Mai ales dacă ținem cont că și dacă ar avea doi jucători naturalizați și doar unul care ar putea fi folosit de la meci la meci este în interesul echipelor. Asta pentru că dacă s-ar accidenta unul dintre ei, celălalt ar putea să „intre” pe foaia de joc din postura de român. Și când vorbim de Giordan Watson și Kris Richard, cei doi jucători pe care Total Baschet i-a desemnat MVP al finalelor din ultimii ani, acest lucru chiar contează.

Apoi, ideea Oradiei vine în contradicție cu efortul Federației Române de Baschet de a crește jucători români. Regula U23 deja a făcut câteva victime în rândul veteranilor români. De exemplu, Ionuț Drăgușin nu a avut echipă în ultimul sezon, chiar dacă a avut mai multe oferte, în timp ce Titus Nicoară a jucat în grupele valorice inferioare. Mai mult, sursele site-ului nostru susțin că doi dintre jucătorii naționalei chiar de la ultima fereastră a acestor precalificări sunt liberi de contract, iar unul dintre ei este foarte aproape de a lua decizia să se retragă din carieră.

Dacă echipele de club au un buget puternic și-ar dori să naturalizeze câte doi baschetbaliști și ar putea să îi folosească pe toți ca români, atunci nu ar mai rămâne absolut deloc loc pentru baschetbaliștii noștri. Pe cale de consecință, s-ar putea ca sportivii români de peste 23 de ani să sufere o lovitură și mai puternică și ar putea să se considere „retrași” imediat după ce nu mai devin eligibili pentru regula U23. Nu mai zic de salariile mult mai mici pe care aceștia ar urma să îi primească pentru ca formațiile să compenseze banii mulți pe care îi acordă naturalizaților.

Așadar, consider că echipele de baschet românești împreună cu FRB trebuie să asigure măcar 3-4 naturalizați pentru echipa națională pentru ca „Vulturii” să aibă de unde alege. Dar acest lucru nu ar trebui să fie făcut în detrimentul baschetbaliștilor români și așa loviți de soartă cu cele 20 de minute acordate Regulei U23 și despre care am mai spus cu alte ocazii că 10 minute ar fi fost de ajuns.

Pentru context, tot răspunsul lui Tudor Costescu referitor la decizia Consiliului Director, acordat pentru 24secunde.ro:

„Cunosc decizia Consiliului Director referitor la prezența în Liga Națională a jucătorilor naturalizați. Mi se pare cel puțin lipsită de logică, ca să nu spun mai mult. Și cu siguranță o mare frână pusă echipei naționale de seniori. Caz concret, acum este vorba despre Oradea. În viitor poate să fie Cluj, Dinamo și așa mai departe. Această echipă nu mai are niciun interes să naturalizeze un al 2-lea jucător. Fiindcă, pentru cine nu știe, în procesul de naturalizare al unui sportiv, eforturile de împart în egală măsură între Federația Română de Baschet și echipa de club la care este legitimat jucătorul.

Așadar, ce interes mai are acum Oradea să-l naturalizeze pe Kris Richard? Asta în condițiile în care salariul actual al lui Kris este mai mare față de anul trecut, ținând cont de potențialul lui statut de jucător român, iar faptul că nu va putea să evolueze împreună cu un alt jucător român, îl va face pe club să renunțe. Își vor spune “mai bine îl plătesc ca jucător străin, pentru că e valoros și joacă împreună cu celălalt naturalizat și obțin aceleași rezultate. De ce să susțin Federația Română de Baschet, când mi se pune piedică în acest sens?” Cine pierde în această ecuație? Evident, echipa națională de seniori a României. Aici fac referire strictă la cazul Richard, pe care îl cunoaștem cu toții. Nu mai spun de perspectivă. Cum pot să conving eu un jucător străin să vină în România cu statut de autohton când îi spun: “stai că nu vei juca toate meciurile” sau “stai că eu am încă un naturalizat, dar nu vă pot utiliza pe amândoi ca autohtoni, astfel încât trebuie să împart banii la doi”.

Nu mai spun de partea legală, în care statutul de cetățean al României, conferă drepturi egale oricărui posesor de buletin românesc. Indiferent de modul în care l-a dobândit. Există și cazul jucătorilor români naturalizați, neeligibili pentru echipa națională, respectiv Fraseniuc și Calnicenco. De ce putem să acceptăm ca ei să joace ca români, nefiind elibigili pentru echipa națională și să înlocuiască un potențial jucător român de echipă națională, când nu dau voie unui jucător care chiar poate să ajute echipa națională să evolueze ca autohton? De ce să nu aibă voie o echipă să joace cu șase jucători naturalizați? Care e problema? Ei sunt eligibili pentru echipa națională a României.

Eu îmi doresc să am la dispoziție pentru echipa națională a României cel puțin 2-3 naturalizați. Știu că pot să folosesc doar unul, dar atunci când joc meciuri oficiale să am posibilitatea să aleg în funcție de adversarul întâlnit, de caracteristicile jucătorilor… De ce să nu am posibilitatea să joc azi cu un fundaș naturalizat, mâine cu un scorer naturalizat, iar poimâine cu un pivot naturalizat? Majoritatea echipelor naționale au această opțiune, nu doar Spania sau alte forțe recunoscute. De ce să ne uităm la alții, iar noi ne punem singuri bețe în roate? Datorită, probabil, unor orgolii personale sau unor interese de moment. Din punctul meu de vedere este o decizie nesustenabilă, nici legal, iar sportiv este dezastruoasă pentru echipa națională.”

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!